Leestijd: 3 minuten

Fijne Kerstdagen of fijne feestdagen? Het is elk jaar weer hetzelfde liedje, want…Hoe heurt het nu eigenlijk? Zeg je nu fijne Kerstdagen of fijne feestdagen? Kerst is voor velen een tijd om te ontspannen en weet je dat dit misschien wel een wassen neus is? Hoezo moet dit een tijd zijn om te ontspannen? Ja, het zou fijn zijn als dat zou kunnen. Er zijn denk ik weinig mensen die he-le-maal geen stress ervaren met de Kerstdagen.

Het begint vaak al met het plannen waar je de Kerstdagen gaat vieren. Blijf je thuis? laat je ome Piet nu alleen zitten of nodig je hem toch maar uit? Je kunt mensen niet alleen laten zitten met Kerst, toch? Ook al peutert hij graag in zijn neus en drinkt hij een beetje te veel bier. Vaak heeft hij er al een paar op voordat de Kerstlunch op tafel staat.

En wat dacht je van je schoonouders? Je ziet elkaar al elke week, eigenlijk heb je geen zin om ze ook nog eens te zien met Kerst. Vooral omdat je schoonmoeder, hoe lief ze ook is, heel kieskeurig is. Over alles, van het tafelkleed tot aan de versiering, ze heeft een mening over van alles. Je krijgt al stress als je eraan denkt.

Fijne Kerstdagen of fijne feestdagen?

Als de beslissing nu eenmaal genomen is, waar en hoe laat je Kerst gaat vieren. Bij wie en soms ook waarom. (Vooral tieners willen graag weten waarom ze nu weer mee moeten gaan). 🙂 Dan is het de tijd voor Kerstkaarten. Je kijkt in je agenda hoeveel kaarten je nodig hebt. In de winkel liggen alle kaarten door elkaar en je krijgt het al Spaans benauwd van die te krappe winkelpaden. Snel gris je wat kaarten mee, en rekent af. Om er thuis achter te komen dat je dat je een pak hebt gekocht waar er maar 10 in zitten in plaats van 20. Herkenbaar? 😉

Deze blog is niet volledig autobiografisch. Haha, maar is wel gevuld met (kleine) irritaties van vrienden/familie/collega’s. We willen met zijn allen wel helemaal ZEN de Kerstdagen tegemoet gaan, maar het gaat toch vaak niet helemaal zoals we zouden willen. Misschien hoort het ook wel een beetje bij de Kerst, zoals een piek op een boom. Net als oliebollen bij Oud en Nieuw.

Wat schrijf je nu eigenlijk?

En dan nu de hamvraag: Hoe heurt het nu eigenlijk? Schrijf je fijne Kerstdagen of fijne feestdagen? Dat ligt er helemaal aan of jij gelovig bent of niet. Ik schrijf altijd fijne Kerstdagen aangezien ik gelovig ben opgevoed. In onze familie- en kennissenkring sprak iedereen over fijne Kerstdagen. Naarmate je ouder wordt (‘) Sjeez) ontwikkel je jezelf en ontmoet je meer mensen. Meer mensen betekent ook andere achtergronden en andere gewoontes. Dat vind ik zelf erg fijn, aangezien ik echt vind dat dit een verrijking is in mijn leven.

Maar dat terzijde. Ik schrijf fijne Kerstdagen aan degene die geloven. Aan diegene die niet gelovig zijn schrijf ik fijne feestdagen. Hoe je het ook schrijft, eigenlijk is dit heel persoonlijk. Fijne feestdagen vind ik ook heel prima om te schrijven en te lezen. Kerst is natuurlijk een feest, wat gevierd wordt en feestdagen passen hier dan ook meer dan prima bij.

(Waarom ik Kerst met een hoofdletter schrijf? Dat is puur taaltechnisch, dit heurt zo volgens het groene boekje. Ook heb ik geleerd om religieuze woorden aan te duiden met een hoofdletter.) Heb jij Kerstkaarten verstuurd? Hoe schrijf jij ze en ben jij iemand die eigenlijk altijd te laat is met versturen? Of stuur je ze keurig op 7 december weg?

Mijn Kerstwens aan jou

Ik ben me ervan bewust dat niet iedereen uitkijkt naar de Kerstdagen. Sommigen zien er zelfs tegenop. Er zijn ook mensen die erg graag deze dagen vieren en hier al het hele jaar naar uit kijken. Hoe jouw leven er ook uitziet op dit moment, weet dat ik je fijne dagen toewens. Ik hoop dat deze dagen je licht en plezier brengen.

Als jij niet aan Kerst doet, wil je misschien het liefst dat deze dagen snel voorbij zijn. Dan kan het wellicht een idee zijn om mijn blogs een door te lezen. Misschien kun je inspiratie opdoen voor een vakantie voor volgend jaar. Misschien wil je juist ervaringsverhalen lezen. Hoe jouw dagen ook gaan verlopen, ik deel een warme digitale glimlach vanachter mijn laptop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *