Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Kiezen tussen medicatie of voeding? Ik kan me voorstellen dat je dit een aparte vraag of stelling vind. Voor de meeste van ons is het geen keuze maar een manier van leven. Weet je dat ik ook lang gedacht heb dat ik zelf niets kon doen aan mijn aandoeningen? In het begin had ik ook niets te kiezen qua gezondheid en moest hierom beginnen met medicatie. Net als dat ik mijn leven begon met immuun onderdrukkers.

Medicatie of voeding. Het zijn twee uitersten. Kan de één zonder de ander? Jarenlang heb ik gedacht dat ik nooit van mijn medicatie af zou komen. Voor de foto’s van deze blog heb ik dan ook twee uitersten uitgekozen. Een kille harde ruwe buitenkant. De ander symboliseert puurheid, zacht en vriendelijkheid. Ik vind ze passen bij het onderwerp wat mij al jaren bezig houdt. Waarmee ik al jaren bezig ben. Door mijn huidziekte ben ik van kinds af aan bezig geweest met mijn huid. Het gaf me niet de beschutting die ik verwachtte. Vaak was deze ruw, rood en onrustig. Het maakte me vaak verdrietig.

Kiezen tussen medicatie en voeding?

Doordat ik op jonge leeftijd al medicatie moest gebruiken, heb ik er een haat – liefde relatie mee. De medicijnen hebben met wel geholpen als mijn huid weer eens ontstoken was. Het redde mij op momenten als ik weer eens verschrikkelijke jeuk had. Ik smeerde hormoonzalven in mijn gezicht om het eczeem van mijn wangen te halen. Vooral toen ik tiener was. Niets was zo erg als eczeem in mijn gezicht in de pubertijd.

Is voeding dan een oplossing?

Voeding past meer bij je ziektebeeld dan je misschien zult denken. In mijn verleden is mij nooit verteld welke invloed voeding heeft op je huid. Ik had wel verschillende allergieën en intoleranties. Zo mocht ik als kind bijvoorbeeld geen melk, chocolade, vis en pinda’s.

Voedingsmiddelen waar ik allergisch op reageerde probeerde ik zoveel mogelijk te laten staan. Ik vond het wel vreemd dat ik niet zoveel resultaat zag bij mijn huid. Hier dacht ik verder niet over na. Het werd ook weg gewuifd door de verschillende artsen. Soms had ik wel willen weten dat er concrete voorbeelden zijn dat voeding wel eens doorslaggevend kan zijn. Nee, dat heb ik in het verleden nooit gehoord. Jammer eigenlijk.

Gelukkig kan je wel heel veel doen aan je gezondheid. Je hebt de eerste stap al gezet.

Kiezen tussen medicatie en voeding, Natuurlijk genezen?

Flink wat jaren woonde ik in Spanje. Hier had ik soms ondanks het heerlijke klimaat last van mijn eczeem en darmen. Ik zat eens tegenover een Scandinavische arts die mij vriendelijke aankeek. Ze keek naar mijn huid en luisterde mijn verhaal aan. Haar spreekkamer bood uitzicht over de Atlantische Oceaan. Deze blog kun je hier lezen.

Deze arts vertelde mij toen al over hoopgevende onderzoeken in Scandinavië en Spanje. Zij adviseerde mensen met een huidziekte om tarwevrij/glutenvrij te gaan eten. Ik wist niet wat ik hoorde en was verbaasd. Dit was de eerste keer dat een arts mij aanraadde iets aan mijn voeding te doen. Laat staan dat een arts mij op de hoogte bracht dat er studies en onderzoeken worden gedaan. Liggen glutenvrij en een huidaandoening toch dichterbij elkaar dan ik altijd had gedacht?

Toch deed ik niets met haar advies. Het bevreemde me dat mijn artsen in Nederland nog nooit hierover hadden gepraat met me. Ik wilde meer informatie en was enigszins sceptisch. Ik kon me niet voorstellen dat mijn eczeem weg zou gaan door enkel glutenvrij te eten?

Er waren in die tijd ook nog te weinig aanknopingspunten. Haar woorden over natuurlijk genezen en de wetenschap klinken tot de dag van vandaag in mijn hoofd.

Medicatie of voeding?

Nu, vele jaren later zeg ik volmondig voeding. Door glutenvrij/tarwevrij te eten is mijn harde eczeem huid veranderd van een harde buitenkant in een zachte bloem. Je kunt hier lezen hoe en wanneer ik verandering merkte in mijn huid. Hoe dit onverwachte cadeau mijn leven een stuk meer souplesse gaf.

Heb jij ook eczeem? Hoe beleef jij dit? Merk je dat voeding je huid ook beïnvloed? Ik hoor graag van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *