Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

AIP en Paleo wat zijn de verschillen? Als jij op deze blogpost bent gekomen, wil jij weten wat het verschil is tussen AIP en Paleo. Twijfel jij welk van deze twee ontstekingsremmende diëten geschikt is voor jou? Wil je meer duidelijkheid en weten welk dieet geschikt is voor jou? Dat hangt af van veel factoren, zoals welk ziektebeeld je hebt en hoeveel last jij hiervan ervaart.

AIP en Paleo wat zijn de verschillen?

De grondlegger van het Paleo dieet is wetenschapper Loren Cordain. Deze Amerikaan is gespecialiseerd in voedingswetenschappen waardoor hij zich concentreert op de laatste wetenschappelijke inzichten bij het schrijven van zijn boeken.

Bij het volgen van het Paleo dieet eet je zoals onze voorouders in de oertijd dat ook deden. Dat was de tijd van jagers en verzamelaars waarbij onze voorouders vruchten en fruit aten van bomen en planten. Ze gingen erop uit om te jagen op vers vlees waarbij bijna alles werd gegeten van het dier. Zo ook de organen zoals de lever en het hart, die trouwens vol zitten met onmisbare nutriënten. Jagen was noodzakelijk om te kunnen overleven op de koude steppes. Ze leefden voornamelijk van groenten, eieren, vis en vlees. In mindere mate fruit en noten, aangezien dit niet altijd voor handen was.

AIP en Paleo beide ontstekingsremmend

De redenen waarom mensen kiezen om Paleo en het AIP te gaan eten zijn divers. Het Paleo voedingspatroon kan een uitkomst zijn voor mensen met bijvoorbeeld een auto-immuunaandoening, ziekte van Crohn, Reuma, M.S.,Chronische vermoeidheid en huidproblemen. Er zijn heel veel mensen die merken dat hun gezondheid erop vooruit gaat als ze Paleo en/of AIP volgen.

Met zowel Paleo als ook AIP eet je een ontstekingsremmend dieet. Je verwijderd voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken waardoor je lichaam op deze manier kan herstellen. Je voegt tevens voedingsstoffen toe, die het nodig heeft om je darmgezondheid te herstellen.

Wat eet je met Paleo?

Je laat de volgende voedingsmiddelen weg: Granen, rijst, aardappelen, suiker en geen bewerkte etenswaren. Hieronder kun je een volledige lijst lezen met voedingsmiddelen die je wel eet binnen het Paleo dieet.

Je kunt variëren met: (bijna) alle soorten vlees, eieren, alle soorten groenten en gezonde oliën en vetten. (Zoals olijfolie en kokosolie.) Noten, zaden en fruit.

Paleo voedingslijst

Alles wat puur is, kun jij gewoon eten. Je kunt denken aan: Vlees en vis, groente, fruit, noten zaden en eieren. Als je vlees (of vis) eet houdt het puur. Geen paneerlaagje waar tarwe in zit. Geen sausje en geen kruiden waar tarwe of andere granen in zitten. Hotdogs en ander ingeblikt vlees kun je ook beter laten staan. Gelukkig blijft er veel over dat je moeiteloos aan je dieet kunt toevoegen. Denk eens aan:

Vlees / Vis:

  • Kip
  • Kalkoen
  • Varkensvlees
  • Steak
  • Bacon
  • Rundvlees
  • Lamsvlees
  • Garnalen
  • Kreeft
  • Zalm
  • Makreel
  • Kabeljauw
  • Wild
  • Geitenvlees
  • Eieren

Groenten:

Ongelimiteerde groente. Probeer elke week de regenboog aan groenten te eten. Geniet van de variatie groente en fruit bij de supermarkt of bij de groenteboer. Het is aan te raden zoveel mogelijk biologisch te eten, als dat past in jouw budget. Probeer ook groenten die je nog niet eerder gegeten hebt. Een soepje is een ideale manier om veel groente in te verwerken. Makkelijk en gezond.

Een ideale vervanger voor de “normale witte” aardappelen is de zoete aardappel. Ook wel bataat genoemd. Ik gebruik zelf ook vaak knolselderij en bakbanaan als extra koolhydraten. Ze geven je een “vol”gevoel en zijn voor mij onmisbaar. Ik gebruik ze ook in mijn recepten, zelfs in mijn pannenkoeken.

Olie en Vet:

Het is belangrijk om goede vetten toe te voegen aan je dieet aangezien vetten een belangrijke brandstof zijn voor je lichaam. De meest gebruikte zijn:

Paleo meelsoorten:

Noten en zaden:

Je kunt alle noten en zaden gebruiken die je wilt. Probeer wel maat te houden. Alhoewel je geen calorieën telt met het Paleo, zijn het wel caloriebommetjes. Als jij op je lijn wilt letten, eet dan niet meer één handje noten per dag. Hieronder enkele voorbeelden van de diversiteit aan noten en zaden.

AIP en Paleo wat zijn de verschillen?

Wat eet je met AIP?

Het AIP (auto-immuun protocol) is de striktere variant van Paleo. Speciaal ontwikkelt voor mensen met chronische ziektes en/of een auto-immuunaandoening. Terwijl jij AIP volgt, krijgt jouw lijf alle voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond(-er) te worden. Als Paleo eten niet voldoende helpt om je beter te voelen, helpt het AIP vaak wel. Je laat hierbij extra voedingsmiddelen weg die erom bekend staan je immuunsysteem te activeren.

Het AIP is een gespecialiseerde versie van Paleo. Net als bij Paleo kan het verlichting geven bij klachten van chronische aard. Binnen het AIP laat je ook voedingsmiddelen weg waar je intolerant voor kunt zijn. Je eet, net als bij Paleo ook geen: Granen (brood enz.), rijst, zuivel en witte aardappels.

Vervolgens vermijd je ook onderstaande voedingsmiddelen:

  • Nachtschade groenten. Dit omvat: Tomaat, pepers, paprika, aardappelen en aubergine.
  • Zaden en noten
  • Eieren
  • Chocola
  • Koffie
  • Zuivel (ook geen boter)

Hoe lang duurt het AIP?

Het volgen van het auto-immuun protocol duurt minimaal 28 dagen. Je laat hierbij bovenstaande voedingsmiddelen weg en voegt helende en krachtige voeding toe. Binnen het AIP is het zeer belangrijk dat je naast voldoende vitamines en mineralen, ook voor voldoende slaap en ontspanning zorgt. Juist als je een chronische ziekte hebt, heeft je lijf die ontspanning nodig om te herstellen.

Na 28 dagen weet je vaak al wel of je positieve resultaten merkt bij jezelf. Ben jij verlost van hoofdpijn of andere kwaal? Of ben je minder vermoeid of heb je minder pijn? Dat is natuurlijk hartstikke goed, en kun je gaan nadenken of het een goed moment is om te beginnen met herintroduceren van de bepaalde voedingsmiddelen. In mijn nieuwste kookboek vind je een lijst met voeding die je kunt herintroduceren en hoe je dit het beste kunt doen.

Als jij je nog niet (veel) beter voelt, kun je zonder problemen het AIP volgen tot jij je echt beter voelt. Het protocol is rijk aan vitamines en mineralen waardoor je jouw lijf heelt van binnen uit. De introductie van voedingsmiddelen verloopt volgens een bepaald proces zodat je jouw lichaam de rust geeft die het nodig heeft om te herstellen. Door voeding een tijdlang te verwijderen en vervolgens weer terug te introduceren kun je er ook achter komen of je allergisch reageert op bepaalde voeding.

Groente, fruit, vlees en vis

Ik heb een speciale voedingslijst samengesteld voor het AIP dieet. Lees via deze link de complete lijst welke voeding je wel en niet eet binnen het AIP. Binnen dit eetpatroon voeg je ook voeding toe met een hoge nutriëntendichtheid. Voeding wat bewezen heilzaam is voor jouw lijf, aangezien deze vol zitten met voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

AIP kookboek

Wat zou je mij aanraden?

Dat vind ik een moeilijke vraag om te beantwoorden aangezien het antwoord bij jezelf ligt. Welke klachten heb je en in hoeverre beïnvloeden ze je dagelijkse leven? Kan jij aardig leven met jouw klachten maar wil je wel gezonder leven? Dan zou ik je aanraden om te beginnen met Paleo aangezien de omschakeling van een standaard eetpatroon naar Paleo goed te doen is.

Heb jij meer last van je gezondheid, een chronische (auto-immuun) ziekte, allergie of eczeem? Dan zou ik je aanraden om te beginnen met het AIP. Door het AIP te gaan volgen, kan je er voor zorgen dat jij minder klachten gaat ervaren omdat je elke dag voeding eet die jouw lichaam kan helen. Volg dit minimaal 28 dagen zodat je kunt ervaren wat het voor jou doet. Wellicht is mijn kookboek voor jou geschikt omdat hier 28 recepten in staan die volledig geschikt voor het AIP. Bekijk het kookboek hier.

Ik wens je veel gezondheid toe. ♥

AIP Kookboek