Wat zegt de wetenschap over voeding?
Uncategorized

Wat zegt de wetenschap over voeding?

Leestijd: 3 minuten

Wat zegt de wetenschap over voeding? Wil jij weten of er een wetenschappelijke onderbouwing is over voeding en gezondheid? Tot de dag van vandaag zijn onderzoekers bezig met wetenschappelijke onderzoek van gezondheid. Zij bestuderen voornamelijk de rol tussen bepaalde voeding en gezondheid. Er worden onderzocht in zowel binnen- als buitenland om een zo compleet mogelijk beeld te geven. Ik vind het geweldig dat er zoveel baanbrekend onderzoek wordt gedaan, aangezien gezondheid en voeding nu echt bewezen wordt.

Ook ik wilde nu wel eens weten of er wetenschappelijk bewijs is. Ik vind het heel belangrijk om niet alleen te kijken naar ervaringen maar de rol van de wetenschap hierin ook mee te nemen. We kunnen allemaal leren van elkaar toch?

Wat zegt de wetenschap over voeding?

De link tussen voeding en gezondheid is er één om aandachtig te bekijken. Hierin wordt ook onderzoek gedaan wordt naar auto-immuunziektes. Weet je waarom ik dit zo interessant vind? Dat heeft een simpele reden aangezien ik mijn hele leven te horen krijg dat voeding niets met bepaalde aandoeningen te maken heeft. Veel artsen geloven namelijk niet dat voeding iets te maken heeft met je gezondheid. Dat de wetenschap nu een tegengeluid geeft, vind ik daarom fantastisch.

De wetenschap uit studieboeken?

De moderne westerse artsen studeren geneeskunde maar zijn desondanks niet in staat om te genezen. Een reguliere behandeling bestaat uit het onderdrukken van symptomen in plaats van de oorzaak van de klacht behandelen. Een gemiste kans, als je het mij vraagt. Persoonlijk trekt de Chinese geneeskunde mij aan aangezien zij erom bekend staat de oorzaak van de klachten te behandelen. Deze geneeskunde bestaat al duizenden jaren. Zij zien de mens als geheel, lichaam en geest zijn één. Als er een klacht is, dan wordt die klacht aangepakt.

In de Westerse wereld kijken de specialisten meer naar de verschijnselen, die zij vervolgens behandelen. Heb je last van je hart? Dan krijg je tabletjes voorgeschreven. Terwijl je misschien meer gebaat bent met voedings en leefstijladviezen. Als jij pijn hebt in je schouder, krijg je pijnstillers voorgeschreven. In plaats van te kijken hoe het komt dat jij pijn hebt op die plek. De artsen hebben het echt goed met ons voor. Zij vertrouwen echt dat zij het juiste doen.

Toch vind ik het de omgekeerde wereld. Ik ben altijd geboeid geweest door de Chinese geneeswijze aangezien zij naar de kern kijken. Krachtig en doeltreffend.

Wat zegt de wetenschap over voeding?

Er bestaan zoveel onderzoeken die uitgevoerd zijn en die op dit moment onderzocht worden. De positieve onderzoeksresultaten liegen er niet om. Bij elke blog waarin ik verwijs naar een onderzoek, dan staat deze ook in die betreffende blog. Hieronder staat een lijstje met enkele onderzoeken. Er komen er nog meer bij, zodat je altijd op de hoogte bent naar de laatste onderzoeken.

Bronnen:

Plant-rich mixed meals based on Palaeolithic diet principles have a dramatic impact on incretin, peptide YY and satiety response, but show little effect on glucose and insulin homeostasis: an acute-effects randomised study.” Br J Nutr. 2015 Feb 28;113(4):574-84.

Palaeolithic diet decreases fasting plasma leptin concentrations more than a diabetes diet in patients with type 2 diabetes: a randomised cross-over trial.” Cardiovasc Diabetol. 2016 May 23;15:80. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5647120/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28858071/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5736303/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5736303/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3369470/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3926852/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5736303/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5647120/

https://www.cureus.com/articles/18455-efficacy-of-the-autoimmune-protocol-diet-as-part-of-a-multi-disciplinary-supported-lifestyle-intervention-for-hashimotos-thyroiditis?utm_medium=email&utm_source=transaction

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *