Leestijd: 3 minuten

Allergievrij bakken met dit meel waarmee jij de heerlijkste baksels uit de oven tovert. Regelmatig krijg ik de vraag welke soorten meel geschikt zijn voor allergenenvrije baksels.

Er wordt vaak aangeraden om tarwevrij te eten als jij te maken hebt met allergieën of eczeem. Als jij al tarwevrij en/of glutenvrij eet, weet je waarschijnlijk wel dat de meeste meelsoorten gemaakt zijn van mais en rijst. Helaas krijg ik, net als vele anderen een allergische reactie van mais. Herken jij dit ook? In deze blog kun je 3 soorten meel bekijken om onbezorgd te gaan bakken. De kans op een allergische reactie met het gebruik van deze meelsoorten is heel erg klein. Al bestaat de kans nog steeds, daarom kun je in het begin eerst een klein stukje proberen. Gaat dat goed? Dan weet je dat je die bakmeel prima gebruiken kunt.

Allergievrij bakken hoeft geen opgave te zijn

Allergievrij bakken vond ik best een opgave in het begin van mijn diagnose. De meeste meelsoorten hebben toch ingrediënten die je niet kan gebruiken. Er zitten regelmatig sporen in van tarwe of andere gluten. Dat kan echt een uitdaging zijn als je coeliakie hebt of een tarwe allergie. In de loop der tijd is er veel veranderd op voedingsgebied. In Nederland is er steeds meer verkrijgbaar. Tot een paar jaar geleden kon je alleen in de natuurwinkel terecht voor de wat meer ongewone soorten meel. Ik heb wel eens in de supermarkt gevraagd om allergievrij meel, ze wisten echt niet wat ik bedoelde.

Gelukkig kun je nu steeds vaker verschillende soorten meel vinden in de supermarkt. Fijn, zo wordt het leven net een beetje makkelijker. Toch wordt je vaak naar het glutenvrije schap gewezen als je vraagt om allergievrij meel. Toch is dit voor mij, (en ik ben vast niet de enige), niet altijd de oplossing. In glutenvrije producten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van mais en rijst. Nog meer mais dan rijst eigenlijk. Maismeel is goedkoop en wordt daarom een prima vervanger voor in het glutenvrije dieet. Maar mijn huid reageert daar niet al te best op. Mijn darmen trouwens ook niet. Ik krijg eczeem en mijn buik zet op. Herken jij dit ook?

Het liefst gebruik ik een bakmix zonder toevoegingen van mais en rijst. Zo puur mogelijk, zodat de kans op een allergische reactie zo klein mogelijk is. Hieronder vind je dan ook mijn top 3.

Allergievrij bakken met dit meel, 3 soorten

Haver meel

Eivrij/Glutenvrij/Maisvrij/Pindavrij

Zelf gebruik ik regelmatig haver meel in mijn recepten. Als jij glutenvrij eet, let er dan wel op dat dit glutenvrij haver meel is. Haver is van nature glutenvrij maar kan toch tarwe bevatten, aangezien haver vaak op dezelfde productielijn bereid wordt als tarweproducten. Dit is niet het geval bij haver, dat een glutenvrij logo draagt.

Allergievrij bakken met dit meel

Bananen meel

Eivrij/Glutenvrij/Maisvrij/Pindavrij

Dit is één van de eerste meelsoorten die ik probeerde. Het bananen meel gemaakt van onrijpe bananen, waardoor het meel een neutrale smaak heeft. Zelf gebruik ik bananen meel voor brood, muffins en koekjes. Echt een aanrader.

Allergeenvrij bakken?

Kokosmeel

Eivrij/Glutenvrij/Maisvrij/Pindavrij

Als ik denk aan kokos, denk ik aan een strand met palmen. Frisse kokosnoot en de zee.

Je kunt heel goed kunt bakken met kokosmeel, het meel is wel wat droog. Voor het beste bak-resultaat mix ik de kokosmeel wel altijd met een andere meel, zoals de bananen meel.

Allergievrij bakken, een makkie op deze manier.

Gelukkig wordt het ons steeds makkelijker gemaakt. Ben jij (ook) al aan het bakken geslagen? Welke meelsoort gebruik jij? Heb je misschien aanvullingen voor mijn lijst? Ik las laatst dat er ook een meelsoort bestaat gemaakt van zoete aardappel (bataat). Ik heb dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Jij wel? Het lijkt me super om van je te horen, ook als jij aanvullingen hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *