Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Allergievrij bakken met dit meel waarmee jij de heerlijkste baksels uit de oven tovert. Regelmatig krijg ik de vraag welke soorten meel geschikt zijn als jij een allergie hebt.

Er wordt vaak aangeraden om gluten- tarwevrij te eten als jij te maken hebt met allergieën of eczeem. Als jij al tarwevrij en/of glutenvrij eet, weet je waarschijnlijk wel dat de meeste meelsoorten gemaakt zijn van mais en rijst. Helaas krijgen steeds meer mensen een allergische reactie van mais.

In deze blog kun je verschillende meelsoorten bekijken die geschikt zijn om mee te bakken. De kans op een allergische reactie met het gebruik van deze meelsoorten is heel erg klein. De kans op een reactie bestaat nog wel steeds, daarom kun je in het begin eerst een klein stukje proberen.

Allergievrij bakken met dit meel

Allergievrij bakken vond ik best een opgave in het begin van mijn diagnose. De meeste meelsoorten hebben toch ingrediënten die je niet kan gebruiken. Er zitten regelmatig sporen in van tarwe of andere gluten. Dat is natuurlijk heel lastig vooral als je coeliakie of een intolerantie hebt. In de afgelopen 20 jaar is er veel veranderd op voedingsgebied, vooral in de supermarkt. Voorheen kon je alleen in de natuurwinkel terecht voor bijvoorbeeld tapioca- of kokosmeel.

Gelukkig kun je nu steeds vaker verschillende soorten meel vinden in de supermarkt. Fijn, zo wordt het leven net een beetje makkelijker. Toch wordt je vaak naar het glutenvrije schap gewezen als je vraagt om allergievrij meel. Toch is dit voor mij, (en ik ben vast niet de enige), niet altijd de oplossing. In glutenvrije producten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van mais en rijst. Nog meer mais dan rijst eigenlijk, mijn huid en darmen reageren daar niet goed op.

Het liefst gebruik ik een bakmix zonder toevoegingen van mais en rijst. Zo puur mogelijk, zodat de kans op een allergische reactie zo klein mogelijk is. Hieronder vind je de lijst, die ik heb samen gesteld voor je. Ze zijn allemaal allergievrij, maar niet allen zijn geschikt voor het AIP dieet.

Allergievrij bakken met dit meel

De meelsoorten in deze blog zijn geschikt als jij een intolerantie of allergie hebt. Binnen bepaalde eliminatiediëten verwijder je bepaalde voedingsmiddelen, waardoor niet alle meelsoorten die ik hieronder noem, geschikt zijn. Ik zal per meelsoort vermelden of het geschikt is voor het AIP dieet.

Havermeel

Tijgernotenmeel

Bakbananenmeel

Kokosmeel

Havermeel

Zelf gebruik ik regelmatig havermeel in mijn recepten aangezien het een neutrale ietwat zoete smaak heeft. Het is ook heel gezond aangezien de hele graankorrel gebruikt wordt. Haver is van nature glutenvrij maar kan toch gluten bevatten door kruisbesmetting in het gehele productieproces. Dit is niet het geval bij haver, dat een glutenvrij logo draagt.

Bakbananenmeel

Ook geschikt voor AIP / Whole30 / Paleo

Dit is één van de eerste meelsoorten die ik probeerde. Het bananen meel gemaakt van onrijpe bananen, waardoor het meel een neutrale smaak heeft. Zelf gebruik ik bananen meel voor brood, muffins en koekjes. Echt een aanrader.

Kokosmeel

Ook geschikt voor AIP / Whole30 / Paleo

Je kunt heel goed kunt bakken met kokosmeel, het meel is wel wat droog waardoor je wat meer water moet toevoegen. Voor het beste bakresultaat meng ik de kokosmeel altijd met een andere meelsort, zoals deze bananenmeel.

Allergievrij bakken, een makkie op deze manier

Gelukkig wordt het ons steeds makkelijker gemaakt. Ben jij (ook) al aan het bakken geslagen? Welke meelsoort gebruik jij? Heb je misschien aanvullingen voor mijn lijst? Ik las laatst dat er ook een meelsoort bestaat gemaakt van zoete aardappel (bataat). Ik heb dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Jij wel? Het lijkt me super om van je te horen, ook als jij aanvullingen hebt.