Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Word Seborroïsch eczeem geactiveerd door voeding? Seborroïsch eczeem is een chronische huidziekte, die veel mensen treft. Het wordt gekenmerkt wordt door ontsteking van de huid, wat zich vertaald in een schilferige, rode huid . Er zijn verschillende vormen van Seborroïsch eczeem, waarvan roos de lichtste vorm is. Steeds vaker kun je lezen dat voeding een positieve invloed kan hebben op een huidziekte, geldt dit ook voor Seborroïsch eczeem

Ik merk zelf dat mijn eczeem bijna geheel weg is nadat ik mijn dieet heb aangepast.

De uitspraak ” De mens is wat hij eet” komt van de Duitse filosoof Ludwig Feuerbach. Zijn opvatting over de relatie tussen voeding en de mens is veelbesproken, waardoor iedereen wel eens hiervan gehoord heeft. Je bent wat je eet kun je vrij vertalen naar ” Je bent wat je lichaam opneemt”. Ons huidige voedingspatroon is vaak niet geweldig gezond te noemen, waardoor vele van ons te maken hebben met tekorten aan vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn onmisbaar voor een gezond lijf en een gezonde huid.

Nu vraag je jezelf misschien af of Seborroïsch eczeem geactiveerd kan worden door bepaalde voeding. In deze blog geef ik je enkele wetenschappelijke onderzoeken waarbij er een relatie wordt gelegd tussen Seborroïsch eczeem voeding. Verder kun je lezen hoe een dieet voor Seborroïsch eczeem eruit kan komen te zien. (let wel= Ik ben geen arts maar een ervaringsdeskundige op het gebied van gezondheid en voeding). Overleg altijd met je arts als je een dieet wilt gaan volgen.

Seborroïsch eczeem geactiveerd door voeding?

Seborroïsch eczeem en constitutioneel eczeem hebben veel overeenkomsten. Bij deze huidziekten heb je namelijk te maken met periodes waarin het eczeem rustig is, waarna het weer opvlamt. Er zijn bepaalde omstandigheden die het eczeem kunnen triggeren.

Verder kan voeding een zeer grote rol spelen bij elke vorm van eczeem. Lees hier bijvoorbeeld het verhaal van Tess die haar eczeem overwon door haar voeding aan te passen.

Wat veroorzaakt Seborroïsch eczeem?

Helaas is de specifieke oorzaak niet bekend. Net als bij een andere vorm van eczeem, is het vaak een combinatie van factoren die bijdragen aan het veroorzaken van Seborroïsch eczeem. Als eerste wil ik de Malassezia furfur noemen. Een chique naam voor een vervelende, kleine gistsoort die bijdraagt aan de ontwikkeling van seborrheic dermatitis.

Als jij van het eczeem af wilt, ligt het voor de hand om je onder andere te richten op deze schimmel. Het zou zomaar kunnen zijn dat je hierdoor wellicht de oorzaak voor je eczeem wegneemt. Eczeem speelt een grote rol als je te maken hebt met een (ver-)zwak(-t) immuunsysteem. Het verstevigen van je immuunsysteem is dan ook geen overbodige luxe aangezien een goed werkend immuunsysteem je huid helpt zichzelf te beschermen.

Seborroïsch eczeem geactiveerd door voeding?

Als jij je voeding aan wilt gaan passen, is het raadzaam om je te richten op voeding te vermijden waar de Malassezia furfur dol op is. Deze gistsoort voedt zich met verzadigde vetten, zodat je deze het beste kunt gaan vermijden. Voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetten zijn onder andere:

 • Rood vlees
 • (volle) zuivel
 • Eieren
 • Producten met kokosnoot
 • Bewerkte voedingsmiddelen

Verder is het heilzaam om je te concentreren op het verstevigen van je immuunsysteem. Een goed werkend immuunsysteem kan namelijk alle mineralen en vitamines opnemen die je binnen krijgt door je voeding. Dat kun je merken aan een gezonde(-re) huid en lichaam aangezien het ontstekingen tegengaat. Een goede Probiotica, Zink en Vitamine D zijn daarom ook onmisbaar voor je huid en darmen.

Wetenschappers ontdekten dat een Westers dieet Seborroïsch eczeem kan veroorzaken. Een Westers dieet bestaat uit: Vlees, granen en bewerkt voedsel. Bewerkt voedsel is voeding dat is is voorgekookt, ingeblikt, ingevroren, gebakken en verpakt. Bewerkte voedingsmiddelen omvatten onder andere:

 • Kaas
 • Granen (gluten, tarwe) Brood
 • Taart
 • Koekjes en cake
 • Chips
 • Gefrituurde snacks
 • Tofu

Ontstekingsremmend dieet?

Het volgen van een ontstekingsremmend dieet kan, naast de supplementen, een mooie aanvulling zijn om jouw immuunsysteem te versterken. Hoe mooi zou het zijn als je minder last zou hebben van je eczeem of er zelfs helemaal vanaf kan komen? Steeds meer mensen volgen een ontstekingsremmend dieet om ontstekingen tegen te gaan. Je eet hierbij voedingsmiddelen die heilzaam zijn voor jouw aandoening en elimineert vervolgens voeding die ontstekingen kunnen triggeren.

Je kunt deze blog lezen, waarin ik drie verschillende varianten van een ontstekingsremmend dieet beschrijf. Zodoende kun jij lezen welke manier van eten bij jou en je situatie past. Succes, en ik hoor het graag van je als je vragen hebt. Dat kun je doen door een reactie achter te laten. Heb je wat aan dit artikel gehad? Dan zou ik het fijn vinden als je deze blog deelt, zodat je er een ander ook mee kan helpen. Dank je wel.

Aanbevolen supplementen

Bronnen: