Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Meningeoom een goedaardige tumor? Een tumor? Wat een eng idee eigenlijk. Dat was mijn eerste gedachte toen ik te horen kreeg dat er een tumor in mijn hersens zat. Ook vond ik het heftig. Zeker omdat ik in die tijd te maken had met diagnoses, bijwerkingen van medicatie en ander gedoe. Ik zat zeker niet te wachten op weer een andere aandoening en dan vooral niet zo’n enge. In de tijd dat ik zoek werd heb ik best leuke mensen leren kennen in het ziekenhuis. Wie had dat ooit gedacht dat ik met enkele nog contact zou hebben? Ook is mijn woordenlijst uitgebreid aangezien ik heel wat medische termen naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Eigenlijk zouden deze niet misstaan op een Scrabble bord, vooral die met dubbele woordwaarde. 😉

Ik besloot om onderzoek naar doen naar zo’n meningeoom omdat ik meer duidelijk wilde krijgen. Om deze reden heb ik nu ook deze blog geschreven, wie weet kan ik jou er ook mee helpen. In deze blog kun je lezen wat een meningeoom is en wat de symptomen zijn. Ik zal beschrijven wat het behandelplan is en of je er zelf wat aan kunt doen. Vooral bij dat laatste heb ik enige vraagtekens, en ik zou het dan ook fijn vinden om van je te horen. De afgelopen jaren ben ik me bewust geworden dat er juist heel veel is wat je kunt doen aan je gezondheid. Ook bij ernstige en chronische aandoeningen. Onderaan deze blog kun je dan ook mijn idee en plan van aanpak hierin lezen.

Meningeoom een goedaardige tumor?

Een meningeoom is een tumor in het hersenvlies. Dat betekent dat deze overal kan voorkomen, waar het hersenvlies zich bevind. Weet je dat ik in eerste instantie dacht dat het hersenvlies zich alleen in je hoofd bevond? Het schijnt door te lopen vanuit je hersenen langs je ruggenmerg tot en met je onderrug. Heftig, dat is nogal een groot gebied. De klachten kunnen hierdoor dan ook uiteenlopen.

Gelukkig is een meningeoom meestal goedaardig waardoor deze tumor niet uitzaait. De tumor kan wel groeien overigens, wat ernstige klachten kan geven.

Symptomen meningoom

De symptomen zijn uiteenlopend aangezien het eraan ligt wat de plaats is van de meningeoom.

 • Misselijkheid / braken
 • Hoofdpijn
 • Spraakstoornissen
 • Epileptische aanvallen
 • Verlammingsverschijnselen
 • Dubbelzien

Meningeoom, de diagnose per toeval

Mijn diagnose kreeg ik bij toeval. Ik was al een tijd vaste klant in het ziekenhuis voor een ernstige auto-immuunziekte. Het was in de tijd dat de artsen een oorzaak zochten voor mijn klachten. Ik kreeg een MRI om enkele ziektebeelden uit te sluiten. Het was geheel toevallig dat er op dat moment twee ziektebeelden naar voren kwamen. Toch blijft er wat bij me knagen, omdat ik het best apart vind dat er op dat moment twee aandoeningen werden gediagnosticeerd. De meningeoom en mijn auto-immuunziekte. Een tijd geleden heb ik gelezen dat beide getriggerd kunnen worden door hormonen en omgevingsfactoren.

Behandelplan meningeoom

Voor welke behandeling er wordt gekozen hangt van bepaalde factoren af. Hoe groot is de meningeoom, waar is deze gelokaliseerd en hoe snel groeit de tumor. Er zijn drie behandelmethodes:

 • Afwachten en met regelmaat (MRI) scans maken
 • Operatie
 • Bestraling

Bij mij is de tumor erg klein en groeit langzaam. De neuroloog heeft hierom besloten om regelmatig een MRI scan uit te voeren zodat hij deze in de gaten kan houden.

Meningeoom een goedaardige tumor?

In het begin van deze diagnose was ik echt wel aangeslagen. Ik vond het ook een eng idee. Stel nu dat die meningoom zou gaan groeien? Na een paar weken zorgen maken, gooide ik het van me af. Ik probeerde mezelf rustig te krijgen door wat yoga- en meditatie-oefeningen. Ik wilde hiermee bereiken dat de angst, die bezit had genomen van mijn hoofd, eruit zou gaan. Je weet immers nooit of je ziek wordt, wat er gebeurd en hoe dit eruit komt te zien. Acceptatie van deze aandoening was een lastige en ik zocht dan ook naar manieren om dit te vergemakkelijken.

Ik begon op het internet naar informatie te zoeken over een hersentumor. Dat je met voeding heel wat kunt bereiken om jezelf gezond(-er) te voelen, was me al duidelijk geworden. Ik wilde nu uitzoeken of ik wat kon doen aan mijn meningeoom en was dan ook erg blij met diverse onderzoeken die ik las.

Menigeoom een goedaardige tumor

Wat kun je zelf doen?

Wetenschappers zijn erachter gekomen dat leefstijl- en voedingsfactoren een grote rol spelen bij het ontwikkelen van een hersentumor. (Meningeoom). De risicofactoren die het risico vergroten zijn:

 • Mensen met veel stress in hun leven
 • Een zittend beroep en een weinig actief leven
 • Alcohol en roken
 • Een bepaald voedingspatroon

In deze huidige tijd zijn er steeds meer mensen die gezondheidsproblemen krijgen. Juist omdat ze een levensstijl hebben wat chronische ontstekingen kan triggeren. Wat kun je zelf doen? Probeer de rollen om te draaien en je leefstijl- en voedingsfactoren te veranderen. Op deze manier kun je proberen te voorkomen dat je een tumor ontwikkelt. Als jij al een tumor hebt, kun je proberen om deze te verkleinen door middel van onderstaande tips.

 • Probeer zoveel mogelijk stress uit je leven te bannen. Stress is natuurlijk niet te vermijden, maar je kunt proberen om er anders mee om te gaan. Probeer bijvoorbeeld één van mijn ontspanningsoefeningen.
 • Stop met roken en alcohol. Als je dat lastig vind, ga op zoek naar hulpmiddelen die je hierbij helpen. Zoals dit hulpboek, die hoog gewaardeerd wordt door mensen die niet meer roken / drinken.
 • Kom in beweging. Wandel, fiets of werk in je tuin. Alles kleine beetjes kunnen helpen om gezonder te worden. en om in beweging te komen. Er zijn bijvoorbeeld heel mooie wandeltochten die je kunt volgen zodat je elke keer een ander stukje Nederland ontdekt.
 • Pas je voeding aan. Er zijn studies die concluderen dat er een verhoogd risico is als je de volgende voedingsmiddelen eet: Vlees, eieren, granen en citrusvruchten. Een ontstekingsremmend dieet, zoals het AIP, wordt steeds populairder bij een chronische aandoening. Klik hier of op de foto hieronder voor een e-book die ik zelf geschreven heb. Ik ben er super trots op.
AIP Kookboek

Meningeoom een goedaardige tumor, conclusie

In deze blog heb je kunnen lezen wat een meningeoom is, en wat de symptomen zijn. Ik heb bewust mijn eigen verhaal verweven in deze blog om je duidelijk te maken dat ik weet waar je het over hebt. Het hebben van een meningeoom is best heftig en onzeker.

Naast bovenstaande tips lees ik steeds meer dat een meningeoom hormoongerelateerd is. Er schijnen meer vrouwen dan mannen te zijn met een goedaardige hersentumor. Dat zet je wel aan het denken. Is er nog iets wat ik op hormonaal niveau kan doen om de meningeoom te laten slinken? Zodra ik meer info hierover heb gevonden, laat ik het je weten in een andere blog.

Tot die tijd, wens ik je succes met bovenstaande tips. Heb je wat aan deze blog gehad? Dan zou het super zijn als je deze blog deelt, zodat je hiermee ook een ander helpt. Je kunt deze eenvoudig delen door de social knoppen hieronder. ♥

Bronnen: