Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Heb ik Seborroisch eczeem of psoriasis? Psoriasis en Seborroisch eczeem worden nogal eens verward aangezien er bij beide aandoeningen rode en schilferige, ontstoken plekken op uw huid ontstaan. Wat is het verschil tussen beide aandoeningen? In deze blog lees je de overeenkomsten en de verschillen van beide huidziekten. Als laatste geef ik ook enkele tips waardoor

Om de twee van elkaar te onderscheiden, is het belangrijk de verschillen in die ontstoken plekken van dichtbij te bekijken. Psoriasis begint als een ruwe, rode, schilferige huid die uitgroeit tot dikke, schubachtige schilfers. Het kan voorkomen op de hoofdhuid maar ook op je romp, ledematen, handen en voeten.

Bij Seborroisch eczeem heb je ook schilfers, die van kleur kunnen variëren. Ze kunnen er witachtig geel of rood uitzien. Ze hebben ook de neiging om vettig of olieachtig aan te voelen. Deze vorm van dermatitis tref je het vaakst op de hoofdhuid en op vette delen van het gezicht. Het kan ook voorkomen op de borst en rug. Het is geen roos, waarbij je ook een schilferige hoofdhuid hebt. Roos veroorzaakt alleen schilfers en geen ontstekingen op de hoofdhuid.

Heb ik Seborroisch eczeem of Psoriasis?

De overeenkomsten

  • Seborroisch eczeem (dermatitis) en Psoriasis zijn vaak levenslange aandoeningen. Beide aandoeningen kunnen je emotionele welzijn beïnvloeden aangezien je een huidziekte niet kan verbergen. Het kan schaamte brengen en de aandoening kan ook als lastig tot pijnlijk worden ervaren. Bij Psoriasis heb je meestal sterkere medicijnen nodig dan bij seborroisch eczeem.
  • Een andere overeenkomst is dat beide kunnen opvlammen. Dit gebeurt wanneer u wordt blootgesteld aan bepaalde triggers zoals stress, bepaalde voeding.
  • Geen van beide aandoeningen is besmettelijk. Je kunt het niet doorgeven aan iemand doorgeven of van iemand krijgen. Het kan wel zo zijn dat deze aandoeningen in een gezin of familie voorkomt. Dan kan het genetisch bepaald zijn of je een huidziekte krijgt.

Heb ik Seborroisch eczeem of Psoriasis?

De verschillen

  • Psoriasis is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat je immuunsysteem overactief reageert en hierdoor huidcellen te snel laat groeien. Aangedane Psoriasis plekken jeuken, net als bij Seborroisch eczeem (dermatitis), maar deze kunnen ook pijnlijk zijn. Mensen met een auto-immuunziekte hebben een vergrote kans op het ontwikkelen van een tweede auto-immuunziekte. Ongeveer een derde van de mensen met psoriasis krijgt reuma artritis.
  • De schubachtige schilfers bij Psoriasis zijn dikker dan die van Seborroisch eczeem. Bij Seborroïsch eczeem heb je last van rode en schilferende plekken die met name voorkomen op de hoofdhuid en het gezicht. De schilfers kunnen witachtig geel zijn en er wat vettig uitzien.
  • Bij het ontstaan van Seborroisch eczeem speelt gist waarschijnlijk een grote rol. Deze gist is op iedere huid aanwezig, maar de ene persoon is gevoeliger voor de aanwezigheid ervan dan de ander.

Waardoor ontstaat Seborroisch eczeem?

De exacte oorzaak is niet bekend. Toch wordt gedacht aan de volgende omstandigheden.

  • Een teveel van een bepaalde gist, Malassezia, op de huid
  • Dermatitis in de familie of gezin
  • Te veel Androgenen, dit is een groep veel voorkomende hormonen

Seborroisch eczeem is erg gevoelig voor stress. Ontspanning is hierbij geen overbodige luxe. Probeer wat ontspannen oefeningen, als het eczeem weer opspeelt.

Een goede huidverzorging is zeer belangrijk. Aangezien ik eczeem heb, gebruik ik altijd één merk, aangezien deze geschikt is voor mensen die gevoelig zijn voor eczeem en Psoriasis. Gebruik bij Seborroisch eczeem en Psoriasis bijvoorbeeld deze milde shampoo.

Voor je gezicht en lichaam zou ik producten aanraden zonder allergenen en parfumvrij. Je hebt goede huidverzorging nodig, die je huid beschermd en niet onnodig irriteert. Gebruik bijvoorbeeld deze dagcrème SPF15 en deze fijne hand- en bodylotion.

Waardoor ontstaat Psoriasis?

Er is net als bij Seborrorisch eczeem net één duidelijk oorzaak aan te wijzen. Het is dan ook moeilijk om precies vast te stellen waarom iemand psoriasis krijgt. Psoriasis is een auto-immuunziekte, en hierdoor is het vaak een combinatie van genen en omgevingsfactoren. Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar voeding en een auto-immuunziekte. Hier komen verrassende resultaten uit. In mijn blogs vind je vaak verwijzingen naar bepaalde onderzoeken.

Het is veilig te zeggen dat voeding een grotere rol speelt bij huidziekten dan eerst werd gedacht. Zelf heb ik mijn eczeem onder controle gekregen, door mijn voeding aan te passen. Zelf volg ik het AIP dieet, een ontstekingsremmend dieet waardoor mijn huid rustig geworden is. Kijk ook eens via deze link naar mijn kookboek, volledig in het teken van voeding die ontstekinnsgremmend is.

AIP Kookboek

Seborriosch eczeem en Psoriasis

Bij iedere vorm van eczeem kan het helpen om te werken aan je darmgezondheid. De voordelen van probiotica bij onder andere huidaandoeningen worden steeds meer bekend. De balans van bacteriën in het spijsverteringsstelsel is een factor die het immuunsysteem beïnvloedt. Verhoog gezonde darmbacteriën door een goede probiotica te gebruiken.

Het kan zeker helpen om probiotica te gebruiken voor eczeem aangezien je hiermee je darmgezondheid versterkt. Je immuunsysteem begint immers in je darmen. Een goede darmwerking begint eigenlijk met goede voeding. Voeding die je immuunsysteem niet prikkelt is echt aan te bevelen.

Hopelijk heb je wat gehad aan dit artikel. Heb je wat aan dit artikel gehad, dan kun je anderen helpen door deze blog te delen. Dat kan heel eenvoudig door de social knopen te gebruiken. Dank je wel.

Bronnen: