Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Glutenvrij dieet bij N.M.O.? Is het handig om glutenvrij te eten als je N.M.O. hebt of is het complete onzin? Neuromyelitis Optica, ook wel bekend als de ziekte van Devic, is een auto-immuunziekte waarbij voornamelijk de oogzenuwen en het ruggenmerg worden aangetast. Helaas geloven de meeste behandeld artsen niet dat er een specifiek dieet is waarvan bewezen is dat het NMO behandelt of geneest. Toch zijn er steeds meer wetenschappelijke bewijzen en persoonlijke ervaringen van mensen die het tegendeel bewijzen. Tijd om hier verder in te duiken, vooral omdat ook ik mijn N.M.O.S.D. in remissie heb gekregen door voeding. En ik dit jou ook gun.

In deze blog ga ik hier dieper op in aangezien ik hier steeds meer vragen over krijg. Steeds meer mensen met een ernstige aandoening vroegen zich af of zij wat kunnen doen om zich beter te voelen. Dat vind ik niet meer dan logisch, omdat je niet altijd maar ontstekingen wilt. Je wilt graag meer energie om de dingen te doen die je al zo’n lange tijd wilt. Je wilt waarschijnlijk van alles doen en proberen om je beter te voelen. Toch is het handig om je hierbij te richten op voeding dat geschikt is voor een auto-immuunziekte. Ik hoor je denken: ‘Maar dat glutenvrije dieet is toch gewoon een rage?” Nou nee, dat is het echt niet. Er zijn mensen die hun leven volledig glutenvrij moeten eten door de auto-immuunziekte coeliakie. En er zijn mensen die glutengevoelig zijn, die baat kunnen hebben bij het glutenvrije dieet.

In steeds meer wetenschappelijke studies is te lezen, dat een glutenvrij dieet aan te raden is bij verschillende chronische ziekten aangezien gluten de darmwand kunnen irriteren en je immuunsysteem kunnen stimuleren. Lees via deze link meer hierover.

Glutenvrij dieet bij N.M.O.?

Ik denk niet dat het handig is dat je nu klakkeloos glutenvrij gaat eten omdat ieder dieet zijn voor- en nadelen heeft. Tevens is niet ieder voedingspatroon geschikt voor mensen met een auto-immuunziekte. Gelukkig zijn er steeds meer diëten geschikt als een je chronische (auto-immuunziekte) hebt. Sterker nog, bepaalde voedingspatronen zijn speciaal geschikt voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Deze manier van eten is samengesteld en bomvol ontstekingsremmende voedingsstoffen, welke je immuunsysteem afremmen. Zo is bijvoorbeeld het AIP dieet zeer geschikt voor N.M.O.S.D. Via deze link kun je het verhaal lezen van Sigrid. Zij kreeg haar N.M.O. in remissie door het volgen van het AIP dieet, waarbij je automatisch glutenvrij eet.

Glutenvrij dieet bij N.M.O.?

Er is een link tussen tussen gluten en auto-immuunziekten. Onder elke blog die ik schrijf, plaats ik altijd de eventuele bronvermeldingen. Op deze manier heb jij altijd de wetenschappelijke ondersteuning als je dat wilt weten. Ook kun je op mijn blog ervaringsverhalen lezen van lezers, die als echte kampioenen hun eetpatroon veranderden om hun gezondheid te verbeteren. Een uitgebalanceerd en gezond dieet kan een zeer grote rol spelen bij het ondersteunen van jouw algehele gezondheid, wat natuurlijk weer gunstig is voor het beheersen van de aandoening. Wat kun je nu het beste eten en vermijden als je Neuromyelitis Optica (N.M.O.S.D.) hebt?

Een ontstekingsremmend dieet?

Bij Neuromyelitis optica is je immuunsysteem meestal actief. Daarom is het nuttig om zowel voedsel als voedingssupplementen te nemen die je immuunsysteem helpen onderdrukken. Vitamine D is heilzaam bij patiënten met multiple sclerose. Dit is een aandoening die vergelijkbaar is met N.M.O.S.D., maar die minder ernstig is. Vitamine D helpt het ziekteproces te vertragen, waardoor de kans op neuromyelitis optica-aanvallen verkleind wordt. Vitamine D heeft een regulerend effect op de B cellen, die meer betrokken zijn bij de aanvallen bij N.M.O.(S.D.)

Hoewel vitamine D vaak wordt verkregen door blootstelling aan zonlicht, is er helaas niet voldoende zonlicht gedurende het jaar om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. je kunt vette vis zoals makreel en zalm eten om toch voldoende vitamine D aan te kunnen maken. Als je niet van vis houdt, kun je kiezen voor een voedingssupplement van hoge kwaliteit.

Vetzuren beïnvloeden ook de functionaliteit van het immuunsysteem. Voor Neuromyelitis Optica wordt de onderdrukking van het immuunsysteem geproduceerd door omega-3. Het effect van de vetzuren op het immuunsysteem lijkt zowel de T-cellen als de B-cellen te betreffen. Een hoge inname van omega-3- vetzuren lijkt het ziekteproces te vertragen en het risico op opflakkeringen te vergroten.

De beste voedselbronnen voor omega-3 te vinden zijn te vinden in vette vis en plantaardig voedsel zoals lijnzaad , chiazaad en walnoten . Toch zijn walnoten en andere noten niet aan te raden als je een intolerantie hebt voor bepaalde voedingsmiddelen. Steeds meer mensen reageren intolerant op bijvoorbeeld noten, zonder dat zij dit bewust zijn. Het eten van noten wordt aangeraden terwijl het ook juist je immuunsysteem kan triggeren. Binnen een ontstekingsremmend dieet worden (tijdelijk) alle voedingsmiddelen weg verwijderd dat je immuunsysteem kan stimuleren.

https://www.boekenbestellen.nl/PDF/aip-kookboek/58150

Ontstekingsremmend dieet

De voedingsmiddelen die je wilt verwijderen als je N.M.O.(S.D.) hebt, zijn die een overreactie van het immuunsysteem stimuleert. Een aanhoudende activering van het immuunsysteem zorgt voor chronische ontstekingen. Een actief afweersysteem vormt een zeer belangrijk onderdeel van veel ziekten. Voeding levert een grote bijdrage aan ontstekingen. Er is niet één ontstekingsremmend dieet dat goed is voor iedereen. Dit om de eenvoudige reden dat ieder mens en lijf anders is en reageert. Wat voor de één goed werkt, hoeft voor jou niet te zijn.

Via deze link lees je welk ontstekingsremmend dieet het beste bij jou kan passen. Bij een ontstekingsremmend dieet verwijder je voeding dat je immuunsysteem kan activeren. Zelf eet ik voornamelijk volgens het AIP, ook wel het auto-immuun protocol genoemd. Je kunt hier lezen wat dit precies is, en via deze link kun een (door mij geschreven) (Nederlandstalig) kookboekje kopen.

Binnen een ontstekingsremmend dieet eet je geen bewerkte voedingsmiddelen. Dat wilt zeggen, je verwijderd alles wat in een verpakking zit. Zoals bouillonpoeder, jus, magnetronmaaltijden, hotdogs, soep in blik, pak en zak, suikerhoudende ontbijtgranen, vleeswaren, koekjes en sauzen.

Naast dat deze voedingsmiddelen weinig voedingswaarde hebben, bevatten ze veel zout en suikers. Je bloedsuikerspiegel en slechte LDL cholesterol worden hierdoor verhoogd, wat dan ook ontstekingen in je lichaam bevorderd. Niet om je bang te maken, maar ik ga nog even door om het plaatje duidelijk te maken. In een wetenschappelijk onderzoek wordt opgemerkt dat suikers, granen (gluten) en extra zout in voedsel de bacteriën in uw darmen kunnen beschadigen waardoor ontstekingscellen worden geactiveerd.

Dieet voor N.M.O.(S.D.)

Ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zijn onder meer brood, ontbijtgranen, pasta, koekjes. (Allemaal gluten). Verder zijn frisdrank, sappen, gebak, boter, kaas, ijs, snoep en dressings voor een salade ontstekingsbevorderend.

Nu denk je waarschijnlijk wat je dan nog wel kunt eten. Wees gerust, je kunt nog heel veel eten. De eerste keer dat ik las wat een ontstekingsremmend dieet inhield, wist ik niet waar te beginnen. Dan spreken we wel over een jaartje of 10 geleden. Informaties hierover was mondjesmaat te vinden en dan vaak in het Engels. Ik heb mezelf echt moeten aanleren om alles uit te zoeken, wat de beste manier van eten voor mij was. Dat wil ik jou echt besparen aangezien het heel veel werk is. Dat is ook de reden dat ik op mijn website zoveel mogelijk informatie met je deel, waardoor jij niet meer op onderzoek uit hoeft.

Je kunt op mijn site diverse blogs lezen over ontstekingsremmende diëten. Ik deel hierbij mijn eigen ervaring en ook die van anderen. Welk dieet zou het beste voor jou kunnen werken, en welke voeding kan je het beste toevoegen aan jouw eetpatroon om je zo gezond mogelijk te voelen. Ook deel ik tips met je, hoe je het beste kunt omgaan met een chronische ziekte. Waar jij glutenvrij en vrij van andere allergenen kunt eten en op vakantie kunt gaan.

Mijn AIP kookboek vind je via deze link. Vol smakelijke recepten waarvan jij onbeperkt kunt gaan genieten, geschikt voor het hele gezin. Terwijl jij eet volgens een ontstekingsremmend dieet, geef jij jouw lijf de kans om te helen. Ik wens je kracht en succes toe.

https://www.boekenbestellen.nl/PDF/aip-kookboek/58150

Bronnen:

  • https://ichgcp.net/es/clinical-trials-registry/NCT03451955
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7712796/
  • https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/quick-start-guide-to-an-antiinflammation-diet
  • https://cdn.intechopen.com/pdfs/37821/InTech-Multiple_sclerosis_and_celiac_disease.pdf
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211034821003771