Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Verstoorde darmflora de oorzaak van N.M.O? Ik vind het fijn dat de wetenschap steeds meer gaat graven in het ontstaan van de ziekte Neuromyelitis optica. Deze neurologische ziekte wordt ook wel N.M.O of de ziekte van Devic genoemd. Zo las ik laatst dat de rol van de darmflora en de ziekte N.M.O. wordt onderzocht. Dat is natuurlijk supergoed nieuws. Er kan niet genoeg informatie naar buiten komen over deze ziekte. Ik neem aan dat jij ook met vragen zit, die je beantwoord wilt krijgen. Iedere keer ben ik benieuwd wat de uitkomst is van een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Verstoorde darmflora de oorzaak van N.M.O.?

Ik stond er echt van te kijken dat de darmgezondheid wordt onderzocht bij N.M.O. Mijn ervaring is dat de meeste artsen niet open staan voor het idee dat er een mogelijkheid is dat deze ziekte kan ontstaan in je darmen. Dat vind ik echt jammer omdat er niet wordt gekeken met een open blik en hierdoor een gemiste kans. De keren dat ik dit besprak met mijn neuroloog waren eigenlijk zinloos. Iedere keer als ik de woorden darmgezondheid en voeding in één zin uitsprak, schudde hij afkeurend zijn hoofd. Volgens mij vond hij me maar lastig. 😉 Vanuit zijn optiek was het niet mogelijk om een ernstige zeldzame ziekte te behandelen met voeding.

Hij drukte me echt op het hart dat ik moest accepteren dat ik een ernstige ziekte had. De neuroloog probeerde met mij mee te denken en raadde me aan om rustig te blijven. Hij opperde ook dat hij me graag door wilde verwijzen naar een psycholoog om te accepteren ik ziek was. Nu ik dit weer beschrijf, kan ik de wanhoop weer voelen. Ik wist dat deze arts het beste met me voor had, maar ik voelde me niet gehoord. Sterker nog, ik begon hierdoor te twijfelen aan mijn steeds sterker wordende intuïtie.

Een ontstekingsremmend dieet

Gelukkig ben ik vrij eigenwijs en ben ik gaan lezen online. In de tijd van mijn diagnose was er zeer weinig tot geen informatie online te vinden. De enige aanknopingspunten die ik had waren voeding en stress. Ik had al regelmatig gelezen dat een verstoorde darmflora de veroorzaker is van veel aandoeningen. Ik besloot om een dieet te gaan zoeken dat mijn darmflora zou optimaliseren. Verder wilde ik wat doen aan mijn stress, die ik dagelijks bij me droeg. Ik was eerlijk gezegd heel gespannen sinds de diagnose. Wat ook niet gek is aangezien er in die tijd vrij weinig bekend was over Neuromyelitis optica.

Al vrij snel kwam ik terecht bij een ontstekingsremmend dieet. Hier elimineer je bepaalde voeding waar je darmen slecht op kunnen reageren, zoals suiker, gluten en zuivel. Om vervolgens een goede balans te krijgen in je darmflora eet je voeding hoog in nutriënten. Veel vezels, groenten en fruit. In het begin kwam ik terecht bij het Paleo dieet, waarna ik verder ging met het AIP. (Auto-immuun protocol). Je richt je echt op het gezond maken van je darmflora.

Verstoorde darmflora de oorzaak van N.M.O.?

Neuromyelitis optica is een auto-immuunziekte waarbij je immuunsysteem te snel werkt. Het is overactief en valt je zenuwen in ruggenmerg en/of oogzenuw aan. Onderzoek wijst steeds meer uit dat een goed werkend immuunsysteem begint in je darmen. Je darmflora speelt immers een grotere rol bij het activeren van je afweersysteem dan in eerste instantie gedacht.

Uit onderzoek komt nu ook naar voren dat het bij een chronische ziekte, zoals Neuromyelitis optica, zinvol kan zijn je darmflora te verbeteren door middel van een ander voedingspatroon. Voor mij was het een logische stap om het AIP (auto-immuun protocol) tijdelijk te gaan volgen. Hierbij richt je echt je pijlen op het verbeteren van je darmgezondheid, waarmee je een (tijdelijk) eliminatie dieet volgt en een goede probiotica neemt.

Vandaag de dag wordt er steeds meer bekend over N.M.O en de rol van voeding hierin. Dat vind ik meer dan geweldig en ik hoop dan ook dat ik je hierbij kan inspireren. Ik wil er wel bij zeggen dat ik geen arts ben, praat alsjeblieft altijd met je arts als je je voeding aan wilt passen. Je gaat trouwens geen vreemde dingen eten hoor, je concentreert je op (veel) meer groeten, fruit, gefermenteerde voedingsmiddelen, vlees en vis. Een voorbeeld kookboek AIP kun je hier vinden. Ik wens je veel succes. Als je vragen of opmerkingen hebt, dan hoor ik ze graag van je.

AIP Kookboek

Bronnen: