Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Neuromyelitis optica onderdrukken met voeding? Kan dat en hoe werkt het? In deze blogpost lees je het waarom het handig kan zijn om je te verdiepen in voeding. Je kunt wetenschappelijke onderzoeken lezen waarin staat dat voeding een belangrijke rol speelt als je een auto-immuunziekte hebt. Verder kun je lezen hoe jij dit kunt toepassen en wat het voor je zou kunnen betekenen.

Neuromyelitis optica, het begin

Laat ik in het kort uitleggen wat deze aandoening inhoudt, voor als jij er niet (zo) bekend mee bent. Neuromyelitis optica is een auto-immuunziekte waarbij je ontstekingen ervaart in je centrale zenuwstelsel. Het treft voornamelijk de zenuwen in het oog- en ruggenmerg. Hierdoor wordt de myeline geraakt, wat weer zorgt voor beschadigde zenuwvezels. Het is echt een ernstige en zeldzame aandoening waarbij het noodzakelijk is dat er snel een goede diagnose wordt gesteld. Zonder behandeling kan je te maken hebben met ernstige restschade en dat wil je echt niet!!

Weet je dat er in Nederland rond de 200 mensen de diagnose Neuromyelitis optica krijgen? N.M.O. wordt nogal eens vergeleken met M.S. (Multiple sclerose). Dit is een misvatting aangezien Neuromyelitis optica geen M.S. is, toch lijken de klachten veel op elkaar. Bij beide ziektebeelden heb je namelijk te maken met ontstekingen in het centrale zenuwstelsel. Er is 1 klein verschil tussen beiden, namelijk dat het verloop van klachten anders verloopt. Zonder behandeling bij Neuromyelitis optica heb je niet tot nauwelijks herstel en behoudt je zogenaamde restschade. Bij M.S. speelt dit niet tot nauwelijks.

Neuromyelitis optica onderdrukken met voeding?

In het begin van mijn diagnose was ik helemaal niet bezig met voeding. Sterker nog, snoep en eten waren de lichtpuntjes waar ik echt naar uitkeek. Ik was compleet van slag eigenlijk in die tijd omdat ik de diagnose heel heftig vond. Ook aangezien ik mezelf niet meer terug herkende door de vele Prednison. Ik kreeg infuus na infuus en zag mezelf na elke behandeling boller worden.

Als ik in de spiegel keek, herkende ik mezelf niet meer. Lichaamsvormen die ik niet wilde en een op hol geslagen immuunsysteem waar ik geen raad mee wist. In die tijd wist ik ook helemaal niet dat voeding zo’n enorme impact had op je gezondheid. Ja natuurlijk had ik wel een besef wat gezonde voeding was maar ik kon geen verband leggen tussen mijn auto-immuunziekte en een dieet. Net als ik mijn hele leven al te horen kreeg dat voeding en mijn eczeem weinig met elkaar te maken had.

Neuromyelitis optica onderdrukken?

Om deze ernstige aandoening te onderdrukken kreeg ik medicatie mee naar huis. Behoorlijk veel medicatie, je zult het misschien wel herkennen als je dezelfde aandoening hebt. Je gaat medicatievrij het ziekenhuis in, en je komt eruit met liters Prednison in je lijf samen met een tas vol medicatie. Die Prednison vond ik wel een dingetje hoor, aangezien het een echt heftig medicijn is. Elke dag ontving ik via het infuus 1 liter van deze immuun onderdrukker, waardoor mijn symptomen verdwenen. Het vocht begon op plaatsen te zitten wat niet handig was vooral in mijn nek. Mijn buik was hierdoor intussen gigantisch en mijn voeten waren zo gezwollen dat ik geen normale schoenen meer aan kon. Herkenbaar?

Eerlijk gezegd was ik klaar met mijn ziekte en wilde ik op onderzoek uit. Misschien was ik te eigenwijs maar ik kon me niet voorstellen dat alleen medicatie mijn immuunsysteem kon afremmen. Ik begon me af te vragen wat mijn medicatie eigen deed, en begon mijn eigen onderzoek online. In die tijd was er nog nauwelijks Nederlandstalige informatie te vinden op internet. Om deze reden bezocht ik vele buitenlandse websites waar onderzoeken op te lezen waren.

AIP kookboek

Neuromyelitis optica onderdrukken met voeding?

Mijn zoektocht leidde me via omwegen naar twee Amerikaanse dames. Een van de dames is Terry Wahls. Haar verhaal vond ik waanzinnig aangezien zij een neuroloog en wetenschapper. Door haar medische kennis en wetenschappelijke rapporten heeft zij haar auto-immuunziekte in remissie gebracht heeft met voeding. (Het wahls / Paleo dieet).

Daarnaast ben ik ook onder de indruk geraakt van het verhaal van The Paleo mom, een wetenschapper die kampte met diverse aandoeningen onder andere huidziekten. Hier herken ik mezelf ook in aangezien ik eczeem heb. Wat mij zo inspireerde is dat zij beide eten volgens het Paleo dieet, wat wetenschappelijk bewezen effectief is. Op hun websites kun je regelmatig de allernieuwste onderzoeksrapporten lezen met betrekking tot auto-immuunziektes en voeding.

Kan voeding je immuunsysteem onderdrukken?

Het zette mijn wereld op zijn kop. Ik zal hieronder beschrijven wat ik heb geleerd in dit hele proces. Terwijl ik wel gewoon mijn medicatie bleef nemen, ging ik mijn voeding aanpassen. Bij N.M.O (Neuromyelitis optica) en andere auto-immuunziektes is je immuunsysteem overactief. De medicatie die je neemt, onderdrukken je immuunsysteem waardoor deze je afweer wat afremt. Het remt het immuunsysteem af, waardoor je het ziekteproces afremt.

Net als medicijnen bestaan er ook voedingsmiddelen die je overactieve immuunsysteem afremmen. Het is dus zeker mogelijk om met voeding het ziekteproces te vertragen. Zelf werk ik met twee lijsten waar ik mezelf aan houdt.Houdt in de gaten dat er voeding is die je immuunsysteem kan afremmen maar ook voeding die je immuunsysteem kan stimuleren.

Bekijk hier mijn nieuwste e-book waarin ik volledig gebruik maak van ontstekingsremmende voeding. 28 super smakelijke recepten, eenvoudig te maken en geschikt voor het hele gezin.

AIP kookboek

Neuromyelitis optica onderdrukken met voeding?

In deze blog heb je kunnen lezen dat niet alleen medicijnen je immuunsysteem kan onderdrukken. Er komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat bepaalde voeding een positief effect heeft bij auto-immuunziektes. Dat is natuurlijk waanzinnig goed nieuws aangezien er meer bekend wordt over de rol van voeding.

Als slot wil ik wel meegeven dat ik geen arts ben maar ervaringsdeskundige. Door mijn positieve ervaringen met dit dieet wil ik je laten delen in mijn ervaringen en bevindingen. Ik had gewild dat ik zo’n verhaal als deze had gelezen in het begin van mijn diagnose. Op mijn blog schrijf ik vaak over voeding in combinatie met auto-immuunziektes en eczeem. Ik heb in de tussentijd geleerd dat voeding zoveel meer kan zijn dan alleen vulling voor je buik.

Als je vragen of opmerkingen hebt, dan hoor ik ze graag van je. Heb je wat aan dit artikel gehad en wil je dit delen? Dat zou ik fijn vinden. Je kunt het heel eenvoudig delen via de social buttons onderaan.