Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Wanneer is Neuromyelitis optica ontdekt? Wil jij ook meer weten over deze zeldzame aandoening? De meeste mensen die mijn blog lezen, weten dat ik erg nieuwsgierig ben. Zo wil ik graag van alles weten over mijn aandoening. Wat houdt het precies in en kan ik er zelf wat aan doen? Voor deze blog wilde ik graag uitzoeken wie de neurologische aandoening Neuromyelitis optica ontdekt heeft.

Wat is Neuromyelitis optica?

Ik zal even in het kort uitleggen wat deze aandoening is, voor als je er (nog) niet bekend mee bent. Neuromyelitis optica is een zeer zeldzame auto-immuunziekte, waarbij je een ontsteking hebt in je myelitis (ruggenmerg) en optische neuritis (oogzenuw). Deze aandoening wordt ook wel het “zusje” van Multiple sclerose (M.S.) genoemd aangezien er bepaalde symptomen overeen komen.

Er is al veel bekend over de ziekte Multiple sclerose (M.S.), maar er is nog maar weinig bekend over Neuromyelitis optica. In deze blog deel ik mijn bevindingen met je, zodat je wat meer te weten komt over de geschiedenis van deze ziekte.

Wanneer is het ontdekt?

De naam neuromyelitis optica werd bedacht en voor het eerst gebruikt door Eugène Devic. Een Franse neuroloog die onderzoek deed naar neurologische aandoeningen. De term: Acute Optische Neuromyelitis werd voor het eerst beschreven in 1894 door Eugène Devic. Hij besprak een zelfgeschreven rapport op grond van een casus tijdens een congres in Lyon. Tijdens dit congres besprak hij een overleden patiënt waarbij hij duidelijk haar (karakteristieke) symptomen beschreef. (Weet je dat Neuromyelitis optica ook wel de ziekte van Devic word genoemd?)

Deze Eugène Devic gaf ook les in de neurologie en leidde meerdere onderzoeken. Eén van zijn leerlingen was Fernand Gault, die zijn proefschrift De la neuro – myélite optique aiguë noemde. (Acute optische neuromyelitis). In dit proefschrift was een overzicht te lezen van de tot dan toe bekende literatuur. Tevens werd er een casus omschreven van een klinische patalogische analyse.

Wie omschreef voor het eerst Neuromyelitis optica?

Je hebt kunnen lezen dat Fernand Gault in zijn proefschrift ook literatuur beschreef. Dus waren Devic en Gault niet de eerste die deze ziekte ontdekt hadden. Het gaat zeker verder terug in de tijd, wat mij enthousiast maakt aangezien ik geschiedenis erg interessant vind. Wat ik wel even wil benadrukken, is dat de artsen hieronder wel de symptomen beschreven maar de naam Neuromyelitis optica bestond nog niet. Het eerst beschreven document komt uit 1804, waar een Franse arts een man trof met visusverlies en ontsteking van het ruggenmerg.

In het jaar 1844 beschreef een Italiaanse arts uit Genua een rapport, waarbij hij de symptomen beschreef van een 42 jarige man. Hij omschreef een acute amaurosis (acuut visusverlies) en cervicale myelitis (ontsteking ruggenmerg). In die tijd dachten ze dat bijna alles op te lossen was met aderlating. (Dit is een behandelmethode waarbij er bloed werd afgenomen, zodat het lichaam weer in balans kwam).

In 1850 was er een Engelse arts die een spierverzwakking en tegelijk een acuut visusverlies beschreef in een wetenschappelijk tijdschrift. In het jaar 1862 beschreef een andere Engelse arts, de klachten van een zeventien jarig meisje. Zij leed aan een bilaterale optische neuritis (aan twee ogen een zenuwontsteking), en aan myelitis transversa (ontsteking ruggenmerg).

Wanneer is Neuromyelitica optica ontdekt?

De eerste symptomen van Neuromyelitis optica zijn omschreven in het jaar 1804. Toch is het de Franse neuroloog en onderzoeker Eugène Devic geweest, die de naam Neuromyelitis optica bedacht. Aangezien het een nogal lange naam is, korten mensen dit vaak af. Zo schrijf ik vaak over N.M.O of Ziekte van Devic.

F.A.Q. (Veelgestelde vragen)

  • Hoeveel mensen in de wereld hebben Neuromyelitis optica?

Naar schatting zijn er rond de 200 mensen in Nederland met deze ziekte. Er wordt gedacht dat er ongeveer een kwart miljoen mensen wereldwijd zijn met N.M.O.S.D. Neuromyelitis optica komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

  • Is N.M.O. een terminale ziekte?

Is N.M.O. dodelijk? Het hebben van Neuromyelitis optica raakt mensen op verschillende manieren. De symptomen kunnen verschillen, maar er zijn veel overeenkomsten. Het is mogelijk om vele jaren met NMO te leven, vooral als je een behandeling gaat starten met met immuunsuppressiva. Dit zijn medicijnen die de reacties van het afweersysteem onderdrukken. Neem altijd contact op met je arts bij verkoudheid en koorts! Sommige mensen ontwikkelen levensbedreigende complicaties door N.M.O.

  • Kan je een milde vorm van N.M.O. hebben?

Neuromyelitis optica (NMO) is ook bekend als de ziekte van Devic. Ieder persoon kan verschillende symptomen ervaren, welke kunnen variëren van mild tot ernstig.

  • Kan N.M.O. verkeerd worden gediagnosticeerd?

Ja, dat kan. Neuromyelitis optica is meestal onbekend, aangezien het een zeldzame aandoening betreft. N.M.O. wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als multiple sclerose (MS). Ook wordt N.M.O. gezien als een variant op de aandoening M.S., maar toch zijn dit twee verschillende ziektebeelden.

Bron: