Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Vermoeidheid en een chronische ziekte lijken soms hand in hand te gaan. Waardoor kan het komen en kun je er iets aan doen?

Als jij te maken hebt met een chronische ziekte, is vermoeidheid een veelvoorkomende klacht. Deze vermoeidheid wordt vaak niet goed behandeld, aangezien veel artsen niet goed weten hoe ze dit moeten behandelen. Er bestaat niet een medicijn waardoor je minder moe wordt. In mijn persoonlijke verhaal dacht een arts dat het weleens mentaal zou kunnen zijn. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over de rol van vermoeidheid.

Vermoeidheid en een chronische ziekte zijn ook ongrijpbaar. Het is voor veel mensen een slopend proces. Je kunt je maken hebben met onbegrip uit je naaste omgeving. Goedbedoelde adviezen die je waarschijnlijk niet verder helpen. Ik ben voor dit artikel uit gaan zoeken waardoor je vermoeidheid kunt ervaren bij een chronische ziekte.

Vermoeidheid en een chronische ziekte

Vermoeidheid bij een chronische aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Bepaalde medicatie heeft vermoeidheid als bijeffect. Sommige behandelen in het ziekenhuis kunnen voor vermoeidheid zorgen. Sommige aandoeningen kunnen het lastiger maken om goed te slapen, waardoor je te weinig slaap krijgt. Er zijn mensen die stress ervaren omdat zij ziek zijn, en kunnen hierdoor uitgeput raken.

Helaas is er niet één bepaalde oorzaak. Het kan een heel gepuzzel kan zijn om erachter te komen waardoor het komt bij je. En om erachter te komen, wat je eraan kunt doen. Uit ervaring weet ik dat vermoeidheid slopend kan zijn. Ik heb hele periodes gehad dat ik vermoeid op stond en tussen de middag echt moest gaan rusten. Als ik dat niet deed, zou ik de middag niet volhouden qua energie. Gelukkig gaat het een stuk beter met mijn vermoeidheid. Er zijn soms wel periodes in mijn leven dat het weer de kop opsteekt.

Vermoeidheid, kun je er iets aan doen?

Hierbij wil ik je wel enkele tips mee geven. Hopelijk staat er één of meerdere tussen waar je wat aan hebt.

  • Probeer regelmaat aan te houden

Het kan misschien onmogelijk lijken als jij in de ochtend al heel erg vermoeid bent. Toch heeft deze tip mij wel geholpen om niet op elk moment te gaan rusten. Ik probeerde op hetzelfde moment op te staan, en op hetzelfde moment naar bed. Ik plande bewust een uurtje tussen de middag waarop ik ging liggen op bed. Na dat uurtje probeerde ik er toch weer uit te komen. Hoe moe ik ook nog was. Daarna deed ik wel rustig aan in huis. Ik dronk een kopje verse thee, iets wat me zou verwarmen en wat kracht geven. Warm water met verse munt en (ster-)anijs werkt opwekkend.

  • Besef waar jij blij van wordt

Als jij lacht, zelfs al is het een glimlach, dan worden er gelukshormonen aangemaakt. Laat die de overhand krijgen op een dag waarop jij heel erg moe bent. Probeer erachter te komen waarvan jij energie krijgt. Is het dat ene boek lezen? Krijg jij energie van buiten zijn? Probeer het uit en plan het vaker in op een dag.

  • Doe aan yoga of meditatie

Een rustige vorm van yoga is een fijne manier om te bewegen. Goed contact met je lijf is essentieel om achter eventuele valkuilen te komen. Ga jij altijd maar door als je moe bent? Of ben je zo moe dat je eigenlijk niets doet op een dag? Door yoga te beoefenen, leer jij heel bewust om te gaan met jouw lijf. Acceptatie is een leerproces waarin yoga je hierin kan helpen. Kies wel een vorm van yoga die bij je past. Yin yoga is een vorm van yoga die veel gedaan wordt door mensen die meer in het hier en nu willen leven. Een fijne manier om bezig te gaan met yoga is met een goede dvd, zodat je begeleid wordt, wanneer jij dat wilt.

Vermoeidheid en een chronische ziekte

Gelukkig wordt vermoeidheid steeds meer erkend. Er ontstaan steeds meer behandelingen waar je leert omgaan met je vermoeidheid. Je kunt hiervoor terecht bij een gespecialiseerde kliniek of arts. Vermoeidheid kan best hardnekkig zijn en soms heb je gewoonweg niet de energie om een heel traject in te gaan. Weet dan dat het je wel kan helpen, aangezien er mensen werken die verstand hebben van mensen met vermoeidheidsklachten.

Zelf ben ik een andere weg ingeslagen. Misschien heb je al gelezen in een van mijn blogs over chronische aandoeningen, dat ik kamp met diverse aandoeningen. Door verschillende ziektes en bijbehorende klachten, was het best lastig om te bepalen waar mijn vermoeidheid vandaan kwam. Kwam mijn vermoeidheid nu doordat mijn lichaam uit balans was? Door de vele medicatie of toch een combinatie van beide?!

Flink wat jaren geleden las ik een tijdschrift wat mij fascineerde. Hier las ik het verhaal van een Amerikaanse arts die zelf ziek werd. Ze nam de nieuwste medicatie voor haar ziekte maar deze hielpen haar niet voldoende om weer gezonder en fit te worden. Hierop besloot ze wetenschappelijke onderzoeken te bekijken, waarin voeding en gezondheid met elkaar werden vergeleken. Deze wetenschappelijke onderzoeken werden door haar vertaald in een bepaald ontstekingsremmend dieet. Ze ging dit dieet zelf volgen en tot haar vreugde begon haar gezondheid met sprongen vooruit te gaan.

Vermoeidheid en voeding?

Deze arts heet Terry Wahls en ik volg haar al een hele tijd. Zij is voor mij de reden geweest dat ik (ook) mijn hele eetpatroon om ging gooien aangezien ik door een chronische ziekte ook te maken heb met (ernstige) vermoeidheid. Haar kookboek is te koop via Bol.com

Ik vind het super om te laten weten dat ik nu mijn derde e-book geschreven heb. Het is een kookboek met ontstekingsremmende recepten. Het zijn eenvoudig te maken recepten, ideaal voor een ontstekingsremmend dieet. Via deze link kom ik je op de verkoopsite, of klik op de banner hieronder.

AIP Kookboek

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10887052/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34466464/