Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Detox = het intern reinigen van je lichaam

Is een detox voor handeczeem ideaal? Wat houdt dit precies in? In mijn vorige blog over handeczeem, kun je lezen dat ik te maken heb gekregen met deze vervelende vorm van eczeem. Iedereen die ook (wel eens) te maken heeft met deze aandoening kan bevestigen dat dit best een lastige en pijnlijke aandoening is.

Handen met kloven, roodheid en eczeem tussen en op de vingers. Vaak zijn je handpalmen ook aangedaan. Mijn blog gaat dit keer over een detox aangezien ik benieuwd ben of dit ook bij handeczeem zal werken? (Je kunt HIER een blog lezen waarin ik glutenvrij ben gaan eten en hoe snel ik merkte dat mijn eczeem verdween.) Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Je hebt constitioneel eczeem en contact eczeem.

Constitioneel eczeem is een chronische aandoening van je huid. Bij contact eczeem raakt de huid geprikkeld door bepaalde stoffen, waardoor je eczeem krijgt. Denk hierbij aan nikkel, schoonmaakmiddel en waspoeder. De reguliere behandeling bestaat vaak uit het onderdrukken van de symptomen van het eczeem. Je kunt hierbij denken aan lichttherapie, zalven en tabletten voor de jeuk. Ik heb mijn leven lang bij verschillende artsen gelopen. Heel vriendelijke mensen die echt het beste met me voor hadden.

Detox jezelf een stuk gezonder

Toch heb ik nog nooit het woord Detox gehoord in de spreekkamer van mijn arts. Dit is ook niet waar de artsen voor gestudeerd hebben. Zij denken echt dat ze jou het beste helpen door de symptomen te onderdrukken aangezien een chronische aandoening zoals eczeem niet te genezen is. Denken ze.

Dat voeding een grote rol kan spelen in je gezondheid, weet ik al langer. Je kunt hier meer lezen over het ontstekinsgremmend dieet. Nu ik al jaren glutenvrij / Paleo eet, is mijn huid volkomen rustig. Tot het moment dat ik handeczeem ontwikkelde tijdens de eerste momenten van de menopauze. Het woord Detox kwam steeds vaker naar voren als ik ging zoeken op het internet.

Als jij eet volgens het auto-immuun protocol, oftwel het AIP, eet je eigenlijk ook clean. Binnen het AIP eet je voornamelijk groenten, fruit, onbewerkte vlees en/of vis. Je kookt alle maaltijden zelf en laat voeding weg die jouw immuunsysteem kunnen prikkelen. Het is niet geschikt voor mensen die vegetarisch eten.

Is een detox geschikt voor handeczeem?

Het lijkt mij wel dat een detox geschikt is voor handeczeem. Ik heb al vele positieve verhalen gelezen over een detox. Hieronder een lijst met voedingsmiddelen die je tijdens een detox niet kunt eten:

 • Suiker
 • Graan (geen brood, cake, rijst enz)
 • alcohol
 • zuivelproducten zoals yoghurt en kaas
 • Glutenvrije granen (geen mais, rijst en haver)
 • Roken
 • Aardappelen

Ik heb besloten om nu een volledige detox te gaan doen voor mijn handeczeem. Ik eet al grotendeels AIP. Je kunt HIER lezen wat dit inhoudt inclusief een volledige voedingslijst met wat je wel en niet eet hierbij. Gisteren ben ik begonnen met mijn detox. Dat wilt zeggen dat ik op een dag alleen groenten, fruit en wat vlees of vis eet. Of een detox ideaal is bij handeczeem ga ik ervaren. Ik ga een dagboek bijhouden met daarin vermeld wat ik eet, en hoe mijn eczeem zich houdt.

AIP kookboek

Wat ga ik allemaal wel eten tijdens mijn detox?

 • Groenten, vooral de kruisbloemigen zoals: bloemkool, broccoli en spruitjes
 • Bakbananen (Ideaal om de nodige calorieën binnen te krijgen. Tevens een prima aardappel vervanger)
 • Ongepaneerd vlees en/of vis
 • Olijfolie
 • Avocado’s
 • Vette vis zoals makreel en zalm

Hierbij neem ik elke dag extra een lepel levertraan. Omega 3 vetten en Vitamine D zijn heel belangrijk voor je huid. Vergeet deze dus niet extra te nemen.

Heb jij wel eens een detox gedaan? Hoe is jou dat bevallen Heb je nog tips voor mij? Ik hoor het graag van je.