Leestijd: 6 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Wil jij ook je auto-immuunziekte natuurlijk genezen? Kan je de aanvallen van jouw overactieve immuunsysteem stoppen? Zeer belangrijke vragen die je bezig kunnen houden. In deze blog beschrijf ik kort mijn ervaring, en geef ik je mijn kijk op een natuurlijke genezing.

Toen ik werd gediagnosticeerd met een auto-immuunziekte had ik vele vragen. Die varieerden van: Kan ik oud worden, tot de vraag of ik nog kon gaan werken. Ook had ik regelmatig de vraag of ik zelf iets kon doen om mijn immuunsysteem te remmen. Ik had zoveel vragen waar ik mee worstelde. Juist omdat ik taste in het duister, leek het wel. Mijn diagnose was zo onbekend, en mijn neuroloog wist niet zo goed wat hij met mijn vragen aan moest. Het zal misschien ook wel een beetje vreemd zijn geweest voor hem. Vooral omdat mijn vragen gingen over natuurlijk genezen. Ik ben misschien erg eigenwijs en wilde me niet neerleggen bij het feit dat ik niets kon doen.

Het eerste jaar na mijn diagnose taste ik in het duister. Het was erg nieuw allemaal, en ik had aanval na aanval. Dan weer had ik een zenuwontsteking in mijn linkeroogzenuw, dan weer in de rechter. De ontstekingen in mijn ruggenmerg bleven ook ” gezellig meedoen, waardoor ik verschillende klachten had. Vlak voordat ik weer een behandeling aan het infuus kreeg, had ik een gesprek met mijn artsen.

Een auto-immuunziekte natuurlijk genezen, kan dat?

Voordat ik mijn zoveelste infuus met Prednisolon kreeg, zat ik samen met Jeroen en mijn moeder tegenover de neurologen. Ik was al opgenomen en ik liep op mijn pantoffels door de lange gang. Het lopen ging al wat moeizamer en ik wist gewoon dat dit een reactie was door weer een nieuwe zenuwontsteking.

Steeds maar weer dezelfde vraag die in mijn hoofd spookte: Het moest toch mogelijk zijn om een auto-immuunziekte te genezen? Mijn moeder is iemand die liever de oorzaak aanpakt in plaats van de symptomen te behandelen. Dat was ook de reden dat zij in dit gesprek haar betoog deed. Zij had en heeft altijd het gevoel gehad dat een lichaam zichzelf moet kunnen “resetten”. Terwijl ze haar verhaal deed, zag ik de neurologen enigszins vertwijfeld kijken. Ze besloot met de zin: “Kan het lichaam zelf deze ontsteking stoppen in plaats van weer een infuus te ondergaan”?

Mijn adem hield ik even in terwijl we wachten welke arts het woord zou nemen. Ik wilde niet weer aan een nieuw infuus, aangezien ik mezelf allang was kwijt geraakt daar. Het vele vocht door de Prednison in mijn lijf deed pijn, bukken ging al helemaal niet meer. Ik wilde zo graag deze auto-immuunziekte stoppen.

auto-immuunziekte natuurlijk genezen of stoppen

Inmiddels was ik in tranen door de spanning en wanhoop. De artsen waren unaniem in hun antwoord. Nee, het lichaam kan niet zelf deze immuunrespons remmen. De behandeling bestaat uit medicatie die het immuunsysteem onderdrukt. Het zorgt ervoor dat je afweersysteem af wordt geremd. Dit is en was nog steeds de enige manier in de reguliere zorg om een auto-immuunziekte te behandelen.

Na dit gesprek was ik teleurgesteld maar dankbaar dat de artsen ons duidelijkheid gaven. De hoop van een zelfregulerend lichaam gaf ik destijds op. Ik weet nog dat ik in de gang haast niet meer kon staan. Was het de stress die zorgde dat ik haast niet meer kon staan of was het de ontsteking in mijn ruggenmerg? Terwijl het infuus aangesloten werd, kwamen de tranen. Zou dit dan echt mijn leven worden?

Je kunt wel degelijk zelf iets doen

Dat je wel degelijk zelf iets kunt doen aan je auto-immuunziekte, las ik enkele maanden na dit gesprek met de neurologen. Ik las in een tijdschrift dat de Chinese geneeswijze heel anders denkt over het genezingsproces van het menselijke lichaam. De Chinese geneeswijze heeft mij altijd gefascineerd aangezien zij de mens als geheel zien. Ze kijken niet alleen naar de symptomen maar zoeken naar de oorzaak van aandoeningen.

Die aanpak sprak mij zeer aan en ik begon hier meer over te lezen. In die tijd was ik lid van de bibliotheek en begon steeds meer boeken te lenen. Boeken die mij duidelijk maakten, dat er veel meer is dan ik voor mogelijk gehouden had. Soms sla ik een richting in, en is het blijkbaar de juiste richting omdat het dan lijkt dan je alles in je schoot geworpen krijgt. Dat ervaarde ik heel sterk. Ik las steeds meer, ook wetenschappelijke artikelen die het verband legden tussen voeding, stress en een auto-immuunziekte. (Wetenschappelijke bronnen zet ik meestal onder elke blog.)

Oorzaken

Als je te maken hebt met een auto-immuunziekte, zijn er veelvoorkomende oorzaken die mogelijke veroorzakers zijn van een ontregeld immuunsysteem. Denk hierbij aan: gifstoffen, allergenen / intolerantie en infecties.

Het is dan ook heel belangrijk om erachter te komen wat er met jouw lijf aan de hand is. Laat je testen bij je huisarts of natuurarts of er sprake is van gifstoffen, allergenen en infecties. Dat zou stap 1 kunnen zijn.

In vele wetenschappelijke artikelen heb ik gelezen dat voeding een grote rol speelt in auto-immuunziektes. Zo kun je bijvoorbeeld lezen dat een intolerantie voor bijvoorbeeld gluten, je immuunsysteem kan activeren.

Ik wil je echt op het hart drukken en meegeven, er is zoveel meer mogelijk dan dat je nu misschien denkt. Het is echt mogelijk om jouw auto-immuunziekte in remissie te krijgen. Genezen kun je niet van een auto-immuunziekte, maar je kunt deze wel een halt toe roepen.infecties in verband worden gebracht met een auto-immuunziekte.

AIP kookboek

Auto-immuunziekte stoppen, wat kun je doen?

Wat kun je zelf doen? Je kunt als eerste mijn blogs rustig doorlezen. Klinkt misschien flauw, maar ik probeer in diverse blogs zoveel mogelijk wetenschappelijke bronnen te vermelden. Ik vind het zelf wel belangrijk om sommige blogs te onderbouwen. Het werkt niet als ik in het wilde weg van alles ga roepen. Ook ik heb heel veel gehad aan onderbouwingen van artsen, natuurartsen en mensen die zelf hun immuunsysteem gestopt hebben.

Wat kan je nu zelf doen? Je kunt last je arts en vragen om wat testen te laten doen. Kom er achter of je allergieën of infecties hebt. Probeer deze te behandelen met voeding. Ja, echt. Ik ben er nu inmiddels wel achter dat voeding jouw redder in nood kan zijn. Mijn ervaring heeft me wel geleerd dat een natuurarts/ homeopaat beter kan helpen met het opsporen en behandelen van een intolerantie.

AIP protocol

Een ontstekingsremmend dieet wat steeds meer aan populariteit wint, is het AIP dieet. Een afkorting voor het auto-immuun protocol. Ik heb hier al diverse blogs over geschreven. Het volgen van het auto-immuun protocol is hoopgevend voor degene met een auto-immuunziekte en/of een chronische aandoening. Binnen het AIP verwijder je voeding weg die ontstekingen bevorderen. Je wilt hiermee bereiken dat je immuunsysteem tot rust komt. Door vervolgens helende voeding toe te voegen, herstel je jouw spijsverteringssysteem.

Het AIP, oftewel het auto-immuun protocol is een eliminatie dieet. Je laat hierbij voedingsmiddelen weg die voor ontstekingen / allergieën kunnen zorgen. De meeste voorkomende allergieën zijn: Gluten, mais, pinda, ei en zuivel. Door deze voedingsmiddelen weg te laten is mijn auto-immuunziekte nu in remissie. Sinds een paar dagen is mijn nieuwste e-book uit en bestelbaar!! Ik ben er zo trots op. Het is een AIP kookboek, alle recepten zijn vrij van: ei, zuivel, gluten, mais, pinda, noten en peulvruchten. Speciaal geschikt voor mensen met een auto-immuunziekte, eczeem of een andere chronische ziekte.

Wel staat het kookboek vol heerlijke recepten, en ben je echt bezig om jouw lijf te voeden. KLIK HIER voor het kookboek.

AIP kookboek

Zorg voor jezelf, je bent het meer dan waard

Door voor jezelf te zorgen, geef je jouw lijf de ruimte om te genezen. Om gezond(-er) te worden. Je zult in mijn blogs ook lezen dat voeding heel belangrijk is. Net als voeding zijn de volgende pijlers ook enorm belangrijk. Denk hierbij aan: Yoga, Meditatie, tijd nemen voor een goede nachtrust. Wat doe jij om je beter te voelen? Eet jij al volgens het AIP? Heb jij vragen? Dan hoor ik graag van je. Laat gerust een reactie hieronder achter.

Puur genieten

Bronnen:

http://www.endocrino.cat/es/blog-endocrinologia.cfm/ID/9319/ESP/-protocolo-nutricional-autoinmune-posible-ayuda-para-pacientes-con-enfermedades-autoinmunitarias-.htm