Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Helpt dieet bij een auto-immuunziekte? Een dieet of voedingswijze die de symptomen van een een auto-immuunziekte kan verminderen bestaat zeker. Vaak wordt een ontstekingsremmend dieet aangeraden om (laagdrempelige) ontstekingen in je lijf tegen te gaan.
Toch lees je steeds vaker dat er diverse onsamenhangende adviezen worden gegeven.

Gelukkig hebben die beweringen wel één overeenkomst aangezien ze erop gericht zijn jou te helpen in het gezonder worden. Toch is er niet één wonderdieet waardoor al je symptomen verdwijnt. Vaak heeft het toch te maken van een combinatie van dieet, ontspanning en slaap. Ben jij enigszins in de war omdat je niet goed weet welk dieet nu bij jouw (auto-immuunziekte) past? In deze blog schrijf ik over enkele populaire diëten zodat je kunt bepalen welk dieet voor jou geschikt kan zijn.

Een ontstekingsremmend dieet

Een ontstekingsremmend dieet wordt vaak aangeraden als hulpmiddel om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. Bij een auto-immuunziekte werkt je immuunsysteem overactief en valt je eigen lichaamscellen aan. Auto-immuunziektes komen steeds vaker voor waardoor steeds meer mensen te maken krijgen met diverse lichamelijke klachten. Een ongezonde leefstijl met stress en calorierijke diëten kunnen tot chronische ontstekingen leiden door het hele lichaam. Het is dan ook aan te raden een ontstekingsremmend dieet te volgen waarbij je voornamelijk voeding eet die helend voor je lijf is.

Bij een ontstekingsremmend dieet vermijd je (tijdelijk) voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan een verstoord immuunsysteem. Daarom concentreer jij je op voeding waarvan wordt gedacht dat deze je darmgezondheid helpen. Hiermee wil je bereiken dat symptomen verminderen van een van auto-immuunziekten. Er zijn enkele diëten die zeer geschikt bij een chronische aandoening omdat de nadruk ligt op ontstekingsremmende voeding. Je eet hier over het algemeen veel groenten en fruit, omega 3, en laat je gluten en zuivel weg. Door het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen geef je jouw lichaam de tijd om tot rust te komen.

Helpt dieet bij een auto-immuunziekte?

Enkele voorbeelden van een ontstekingsremmend dieet zijn:

 • Mediterraan
 • Whole 30 / Walhs protocol
 • Paleo
 • AIP

De overeenkomst is dat alle 5 diëten bedoeld zijn om meer gezondheidsvoordeel te behalen door middel van voeding. Toch is niet elk ontstekingsremmend dieet geschikt bij een auto-immuunziekte en/of intolerantie. Hieronder zal ik ze kort beschrijven.

Overzicht ontstekingsremmende diëten

  • Mediterraan

  Het Mediterrane dieet lijkt wel wat op het DASH dieet. Het is een populair dieet voor mensen met een chronische aandoening en mensen die willen afvallen. Bij dit dieet eet je voornamelijk vis, noten, plantaardige oliën, fruit en groenten. Deze voedingsmiddelen kunnen helpen de ontstekingen in uw lichaam te verminderen.

  Toch eet je hierbij ook gluten, noten en zuivel. Dit zijn nu net de voedingsmiddelen waar veel mensen intolerant voor zijn waardoor je ongemerkt toch ontstekingen kunt aanwakkeren. . Het Mediterraan dieet is een stuk gezonder dan een gemiddeld eetpatroon, maar misschien is dit niet de juiste keuze bij een auto-immuunziekte en /of intolerantie.

  Helpt dieet bij een auto-immuunziekte, vervolg

  Het Whole30 / Wahls protocol is speciaal voor mensen met een auto-immuunziekte. Het dieet is bedacht door een arts die de ziekte M.S. kreeg. Het dieet is wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op het idee dat mensen meer moeten eten zoals onze voorouders. Je vermijd voedsel dat het immuunsysteem stimuleert zoals gluten (tarwe), suiker en zuivelproducten.

  Binnen het Whole30 / Wahls protocol eet je veel groenten, vlees en vis. Je laat hierbij voeding weg die je lichaam kan ontregelen. Denk hierbij aan: Zuivelproducten, granen, peulvruchten (bonen), nachtschade groenten en suiker. Binnen dit dieet volg je een zogenaamde eliminatie fase, waarbij je achter eventuele voedingintoleranties kunt komen. De eliminatie fase is strikt en duurt 30 dagen. Na deze tijd wordt het dieet minder streng en kun je zelfs weer bepaalde voeding invoeren. Een goed Whole30 kookboek vind je hier.

  • Paleo

  Het paleo dieet is ongekend populair omdat het vele gezondheidsvoordelen geeft. Net als binnen het Whole30 / Wahls protocol eet je erg puur. Veel groenten, vlees en vis. De voedingsmiddelen die je weglaat zijn ook (bijna) hetzelfde. Het verschil tussen beide dieten is dat je bij het Paleo dieet geen eliminatie fase hebt. Het Paleo dieet is soepeler dan het Wahls protocol. Het is niet gericht is om achter voedingintoleranties te komen, waardoor je binnen het Paleo dieet ook noten, chocola en alcohol mag nuttigen. Dit zijn voedingsmiddelen waar behoorlijk veel mensen allergisch voor zijn.

  Ontstekingsremmend dieet, mijn favoriet AIP

  • AIP

  Het AIP is een afkorting voor auto-immuun protocol. Het is een striktere versie van het Paleo dieet. Binnen het AIP laat je alle voeding weg die je immuunsysteem kunnen triggeren. Het AIP is een eliminatie dieet, dat je minimaal 30 dagen volhoudt. In die 30 dagen eet je voornamelijk voeding die je lichaam ondersteund en laat je voeding weg waar jij allergisch of intolerant voor kunt zijn.

  Een volledige lijst met voeding wat je kunt eten wat je weglaat, kun je hier vinden. Een kookboek die volledig in teken staat van AIP, die heb ik zelf geschreven. Het is een kookboekje met eenvoudige recepten, maar vol van smaak. Via deze link kun je het kopen.

  AIP Kookboek

  Helpt dieet bij een auto-immuunziekte?

  Je hebt kunnen lezen dat een ontstekingsremmend dieet kan helpen bij het verminderen van chronische ontstekingen. Mensen met een auto-immuunziekte volgen voornamelijk het Paleo dieet, Wahls protocol (Whole30) en het AIP dieet. Dit doen zij aangezien dit diëten zijn waarbij rekening gehouden wordt met een chronische aandoening. Het betreft namelijk voeding welke ontstekingsremmend is. Er wordt tevens gekeken naar ander leefstijlfactoren die de immuunrespons van het lichaam positief beïnvloeden. De vermindering van stress en voldoende slaap zijn belangrijke speerpunten.

  Als jij vragen hebt, dan hoor ik dat graag van je. Als jij denkt dat deze blog ook nuttig is voor iemand anders, zou ik het fijn vinden als je dit bericht deelt. Dank je. ♥

  Aanbevolen boeken

  Verschil AIP en Whole30
  dieet bij auto-immuunziekte
  AIP kookboek

  Bronnen