Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Auto-immuunziekte symptomen en behandeling. Een auto-immuunziekte treedt op wanneer het immuunsysteem zijn eigen weefsels aanvalt. De meest voorkomende auto-immuunziekten zijn reumatoïde artritis (RA), Lupus, Multiple sclerose (MS), Type 1 diabetes mellitus (T1DM). Hashimoto’s thyroïditis, Coeliakie, de ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa, psoriasis en idiopathische artritis ( JIA).

Auto-immuunziekte symptomen en behandeling

Er zijn veel verschillende vormen van een auto-immuunziekte waardoor de symptomen erg kunnen verschillen. De symptomen en klachten die je kunt ervaren, hangt samen met welke auto-immuunziekte je hebt. Alhoewel auto-immuunziektes verschillen in uiting, hebben ze wel één overeenkomst. Wanneer het immuunsysteem overactief is, brengt dit vermoeidheid en (laagdrempelige) ontstekingen met zich mee. Deze ontstekingen kunnen in het hele lichaam plaatsvinden, zoals de longen, huid, darmen en het zenuwstelsel.

Auto-immuunziekte symptomen en behandeling

De behandeling

De meeste behandelingen zijn gericht op het verminderen van de ontstekingen en ontstekingen, door middel van medicijnen. De medicatie die voor wordt geschreven is niet onschuldig en kan zorgen voor nare bijwerkingen zoals een verzwakt afweersysteem, botontkalking en diabetes. Met deze medicijnen onderdruk je het immuunsysteem en behandel je niet de oorzaak hiervan.

Auto-immuunziekte wat kun je zelf doen?

Weet je dat er steeds meer mensen zijn die hun symptomen onder controle houden door middel van een eliminatiedieet? Door je voeding en leefstijl aan passen kun je er namelijk voor zorgen dat je immuunsysteem minder actief wordt. Het kan ervoor zorgen dat je symptomen van een auto-immuunziekte verminderen, waardoor je medicatie rustig afgebouwd kan worden. (Overleg dit altijd met je arts, aangezien hij/zij graag met je mee zal willen denken. )

Bij een eliminatiedieet elimineer je bepaalde voedingsmiddelen uit iemands dieet, zoals gluten, zuivelproducten, soja, maïs, eieren, noten en andere voedsel allergenen. Door voedingsmiddelen weg te laten kun je erachter komen wat de immuunrespons veroorzaakt. Populaire eliminatie diëten zijn bijvoorbeeld het Paleo en AIP dieet, ook wel ontstekingsremmende diëten genoemd.

Auto-immuunziekte symptomen en behandeling

Punten van aandacht:

Er zijn verschillende eliminatie (ontstekingsremmende) diëten, waar je uit kunt kiezen. Lees hier mijn blog om er één uit te kiezen, die bij jou en je situatie past. In een eliminatie dieet zijn er veel overeenkomsten, namelijk het weglaten van voeding die ontstekingen bevorderd. Andere punten van aandacht zijn ook belangrijk bij een auto-immuunziekte, waardoor ik enkele hieronder in een lijstje zal neerzetten.

  • Laat je testen op een allergie. Een allergie is niet hetzelfde als een intolerantie, aangezien een intolerantie een niet-allergische voedselgevoeligheid is. Een ideale manier om achter een intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel te komen is door middel van een eliminatie dieet.
  • Verminder stress. Stress is voor iedereen ongezond, vooral als je een chronische ziekte hebt. Stress verhoogd namelijk de ontstekingsactiviteit. Probeer daarom eens één van mijn ontspanningsoefeningen.
  • Werk aan een gezonde bloedsuikerspiegel. Een hoge bloedsuiker verhoogd de ontstekingsactiviteit.
  • Voorkom tekorten vitaminen en mineralen. Vitamine D en Zink worden in verband gebracht met auto-immuunziektes.

Aanbevolen producten:

F.A.Q. (veelgestelde vragen)

  • Waaruit bestaat de behandeling bij een auto-immuunziekte?

Vaak krijg je ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven, dat ontstekingen remt en pijn verminderd.


Corticosteroïden Verminderd ontstekingen
Pijnstillers Zoals codeïne en paracetamol
Immunosuppressiva Remt de activiteit van het immuunsysteem
Fysiotherapie Helpt bij de mobiliteit

  • Kan een auto-immuunziekten vanzelf over gaan?

Nee, de auto-immuunziekte zal blijven bestaan. Toch kunnen je symptomen veranderen in de loop van de tijd. Het kan zijn dat je auto-immuunziekte in remissie is, waarbij u minimale of geen symptomen heeft. Alhoewel een auto-immuunziekte niet te genezen is, kunnen (de meeste) symptomen worden behandeld. Veel mensen met auto-immuunziekten kunnen een normaal leven leiden.

(Door voeding is mijn auto-immuunziekte in remissie. Wil je mijn verhaal lezen? Klik dan hier.)

  • Welke voedingsmiddelen kunnen een auto-immuunreactie veroorzaken?

Het kan nuttig zijn om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, juist als je een auto-immuunziekte of andere chronische ziekte hebt. Voedingsmiddelen die een auto-immuunreactie kunnen veroorzaken zijn: Gluten, zuivelproducten, toegevoegde suikers, alcohol. Koffie, noten en groenten van de nachtschade familie.

AIP kookboek

Bronnen: