Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Constitutioneel eczeem natuurlijk genezen is dat eigenlijk mogelijk? Is constitutioneel eczeem natuurlijk te genezen? Heel wat jaren geleden heb ik samen met vriend in Spanje gewoond, waardoor mijn eczeem volledig verdween. Het constante milde klimaat en mijn dagelijkse duik in de zee waren gewoon weldadig voor mijn huid. De allereerste keer dat ik te horen kreeg dat voeding iets te maken heeft met eczeem was is in Spanje. Een zeer vriendelijke arts vertelde mij van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken. Ze raadde mij dan ook aan om glutenvrij en tarwevrij te gaan eten.

In Spanje wonen was een unieke ervaring omdat we de kans kregen om te ervaren hoe het is om daar te wonen. Het wonen in het buitenland heeft mij altijd aangesproken, voornamelijk door het weer. Ik wist ook dat de zon en zee wonderen kunnen verrichten voor je huid. Dit zou een natuurlijke behandeling voor mijn eczeem worden. Wat zou het geweldig zijn als ik geen zalfjes meer hoefde te gebruiken daar.

Constitutioneel eczeem natuurlijk genezen

Wonen in een warm land zonder al te veel temperatuurschommelingen bleek de oplossing voor mijn huid. Wat een weldaad om dat te mogen meemaken. Elke morgen schoven we snel de gordijnen open waar de zon ons al tegemoet scheen. Al snel maakte ik kennis met bijzonder lieve oudere Spaanse dames die elke morgen in de zee de laatste nieuwtjes met elkaar aan het delen waren.

Ze verwelkomde mij hartelijk waarbij ze keken naar mijn huid. Deze dames legden me uit hoe heilzaam de zee is en raadden me aan om elke morgen te badderen in de zee. Ik geloofde ze meteen. Ons appartement lag direct aan de zee waardoor ik elke dag op mijn slippers een trappetje af kon dalen naar het strand.

Mijn hart vulde zich elke dag met geluk omdat mijn huid beter werd. Door ons appartement aan zee knapte mijn huid heel langzaam op en de eczeem plekken verdwenen. Elke dag scheen de zon waarbij het strand en de zee me elke dag verwelkomde. Iedere morgen had ik een praatje met deze vriendelijke dames en mijn Spaans verbeterde iedere dag. Dobberend in de kalme zee zorgde ik op een natuurlijke manier voor mijn huid.

Het duurde enkele weken

Na ongeveer 2 weken viel het me op dat mijn huid niet meer zo vurig was. Als eczeem patiënt zul je dit herkennen tijdens of na een vakantie. Die herkenbare rode vurige plekken veranderden in een huid zonder (al teveel) eczeem.

Ik smeerde al een hele tijd geen hormoonzalven meer. Toch was ik nog lang niet waar ik wilde zijn met mijn huid. Ik was dolgelukkig op momenten dat mijn huid rustig was. Er waren genoeg momenten dat mijn huid bijna eczeem vrij was. Toch zat ik met regelmaat bij de dokter. De reden daarvoor waren de palmbomen. De artsen daar raadden me aan om uit te buurt te blijven aangezien het een niet al te gunstige invloed heeft op huidziekten.

Ik had last van een allergische huid en de pollen die vrijkwamen veroorzaakten weer eczeem. Ik had het geluk diverse artsen te kunnen bezoeken. De meeste artsen die ik bezocht kwamen oorspronkelijk uit Scandinavië. Tijdens één van mijn bezoeken besprak een vriendelijke vrouwelijke arts mij om tarwe te laten staan.

Constitutioneel eczeem & glutenvrij

Ze legde me uit dat er onderzoeken liepen in Scandinavië en Spanje. Tarwe (gluten) zou een boosdoener kunnen zijn voor huidziekten. Ze adviseerde mij om deze te verwijderen uit mijn eetpatroon. Terwijl ze mij een injectie toediende met Prednison, (ik had weer veel eczeem door de palmbomen) liet ik de informatie bezinken.

Het was de allereerste keer dat ik hoorde dat gluten (tarwe) een veroorzaker kon zijn van eczeem. In Nederland had ik dit nog nooit gehoord, mijn hele leven heb ik vernomen dat een bepaald dieet geen daadwerkelijk effect heeft bij eczeem. Ik vond het dan ook best lastig om ineens anders te gaan denken. Ik gaf in die tijd niet direct gehoor aan haar verzoek. Het was de eerste keer dat ik hoorde dat tarwe (gluten) een boosdoener kon zijn! Ik wist niet wat ik ervan moest denken en besloot wel op onderzoek te gaan.

Glutenvrij werd Paleo en AIP

In een heleboel blogs kun je lezen dat ik grotendeels glutenvrij eet, maar ook regelmatig Paleo en AIP eet. De arts in Spanje had gelijk, mijn eczeem verdween grotendeels door het glutenvrije dieet. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bepaalde voedingsmiddelen, waaronder gluten, de symptomen van de aandoening kunnen verergeren.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge en is een veelgebruikt ingrediënt in veel voedingsmiddelen. Het beheersen van eczeem kan worden bereikt door dieetaanpassingen. Er zijn steeds meer mensen met eczeem die een glutenvrij en ontstekingsremmend dieet volgen. Enkele ontstekingsremmende diëten zijn: Whole30, Paleo en AIP.

AIP ontstekingsremmend dieet

Het AIP (auto-immuun protocol) is een ontstekingsremmend dieet, ook wel een eliminatiedieet genoemd. Het heeft als doel ontstekingen in het lichaam te verminderen. Binnen het AIP dieet verwijder je bepaalde voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze ontstekingen veroorzaken. Voorbeelden zijn: Gluten, zuivel, soja, eieren, peulvruchten en bewerkte voedingsmiddelen.

Er zijn steeds meer mensen met eczeem die het AIP dieet volgen of een ander ontstekingsremmend dieet. Velen van hen ervaren verbeteringen in hun symptomen. Door het vermijden van potentiële triggerfoods, helpt het AIP-dieet helpen om ontstekingen te verminderen, wat kan leiden tot een vermindering van (eczeem-)symptomen.

AIP kookboek