Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Astma en eczeem is er een link? Wat nu als ademhalen niet zo makkelijk is, als dat het lijkt? Als je te maken hebt met atopisch eczeem heb je een chronische ontstekingsziekte van je huid. Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd.

Het woord atopie in atopisch eczeem betekent de neiging tot allergische reageren. Als jij dus te maken hebt met met atopisch eczeem, is de kans heel groot dat je te maken hebt met allergische aandoeningen.

Astma en eczeem is er een link? Ik ben voor je op onderzoek gegaan aangezien ik erg nieuwsgierig ben van aard en graag alles wil weten over gezondheid en voeding. Dat begon met een uitspraak lang geleden, die een van mijn behandelaars tegen mij zei: “Nee, er is niets wat je zelf kunt doen of ondernemen, om je eczeem te bestrijden.” Daar denk ik niet hetzelfde over en in deze blog duik ik wat dieper hierop in.

Astma en eczeem, wat is de relatie?

De relatie tussen astma en eczeem blijkt vrij complex te zijn. Waarom heb je een veel grotere kans op astma met eczeem? Wat is de relatie tussen deze twee? Is er wat aan te doen? Wat mij opviel tijdens mijn onderzoek, is dat maar liefst 50 tot 70% van de mensen met atopisch eczeem, astma ontwikkelen. Dat is bizar hoog.

Het schijnt dat mensen met een beschadigde huid (atopisch eczeem) een bepaalde stof uitscheiden. Deze stof circuleert door het lichaam en zodra deze bij de longen komt, krijg je astmatische klachten. De ernst van de astma klachten verschilt wel per persoon.

In de meeste onderzoeken lees ik dat eczeem een auto-immuunziekte is. Hierbij werkt je immuunsysteem overactief en valt je eigen lichaamscellen aan. In het geval van eczeem, je huid. (Via deze link lees je meer over voeding en een auto-immuunziekte) Wetenschappers hebben twee vragen voordat het onderzoek start. Hebben mensen een immuunsysteem die overactief reageert op allergenen? Of is het tegenovergestelde waar? Hebben mensen een defecte huid en luchtwegen, wat weer voor zorgt voor een overmatige immuunrespons?

Eczeem, hooikoorts en allergieën

In een ander artikel lees ik dat het geen toeval is dat veel baby’s (en mensen) met eczeem voedselallergieën, astma en hooikoorts ontwikkelen. Ook hier spreken de onderzoekers van een kapotte huid die de huidbarrière verzwakt. Hierdoor kunnen allergenen de huid binnen dringen en een opeenstapeling van allergische aandoeningen veroorzaken. Experts noemen dit de atopische mars.

Het feit is dat er twee theorieën zijn over het ontstaan van een overactieve immuunreactie. Steeds vaker lees ik dat het toch te maken heeft met een defecte huid en luchtwegen, wat zorgt voor een lekkende huid. Dit zorgt weer voor een overactieve immuunrespons, waardoor je terecht komt in een vicieuze cirkel.

Een gezonde huid en lichaam begint bij een gezond werkend immuunsysteem. Weet je dat minimaal 70% van de immuuncellen zich bevinden in je darmen? Het is daarom een heel goed idee om te werken aan je darmgezondheid, door middel van een ontstekingsremmend dieet. Heel hierdoor je lekkende huid, zodat je die vicieuze cirkel kan doorbreken.

AIP ontstekingsremmend dieet

Een ontstekingsremmend dieet wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd. Een populaire vorm is het AIP dieet, wat zeer geschikt is voor chronische- en auto-immuun aandoeningen. Je laat hierbij voeding weg die een ontsteking kunnen veroorzaken, en voegt voeding toe die ontstekingsremmend is. Lees via deze link meer over dit dieet.

Mijn nieuwste e-book is uit. Ik ben er zo trots op en blij mee. Het is een kookboek volledig geschikt voor het AIP dieet. Het is een eliminatiedieet, en zeer geschikt bij een allergie, huidziekte, chronische- of auto-immuunziekte. Er staan 28 smakelijke recepten in, die eenvoudig te bereiden zijn. Neem eens een kijkje en probeer of een ontstekingsremmend dieet ook wat voor jou is. Deze link of via de foto hieronder.

AIP Kookboek

Heb jij (ook) astma en eczeem? Hoe ga jij hiermee om?

Als je mijn blogs leest, zul je vast lezen dat ik mijn immuunsysteem ondersteun met voeding. Ik laat voeding weg die mijn immuunsysteem overactief kan maken en voeg voeding toe die mijn immuunsysteem ondersteunen. Steeds meer mensen volgen een ontstekingsremmend dieet waardoor symptomen minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. Weet je dat ik ook een kookboek geschreven heb? Speciaal voor mensen die te maken hebben met een chronische aandoening en allergieën. Het is een kookboek met 28 heerlijke recepten, vrij van gluten, vrij van ei, vrij van pinda’s en andere allergenen.

AIP kookboek

Bronnen: