Leestijd: 3 minuten

Astma en eczeem is er een link? Wat nu als ademhalen niet zo makkelijk is, als dat het lijkt? Als je te maken hebt met atopisch eczeem heb je een chronische ontstekingsziekte van je huid. Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd.

Het woord atopie in atopisch eczeem betekent (helaas) dat je de neiging hebt tot allergische reageren. Als jij dus te maken hebt met met atopisch eczeem, is de kans heel groot dat jij een pakket met allergische aandoeningen cadeau krijgt. Gewoon gratis. Als een totaalpakket zeg maar. 😉

Astma en eczeem is er een link? Soms heb je van die momenten dat je benieuwd bent naar alles wat me je gezondheid te maken heeft. Gelukkig ben ik erg nieuwsgierig en optimistisch van mezelf. Dit maakt dat ik op een onderzoekende manier bezig kan zijn met gezondheid. De reden dat ik graag dingen uitpluis, is dat ik wil weten of ik zelf wat kan doen om gezond(-er) te worden. Ik leg me niet meer neer bij de diagnose en de uitspraak:” Nee, je kunt er zelf niets aan doen”. Astma en eczeem is er een link? Ik denk het wel en in deze blog vertel ik meer hierover.

Astma en eczeem, wat is de relatie?

De relatie tussen astma en eczeem blijkt een vrij complexe te zijn. Ik vind het fijn om op onderzoek te gaan, aangezien ik graag alles wil weten. Nieuwsgierig als ik van nature ben, wil ik weten waarom dingen zo zijn zoals ze zijn. Waarom heb je een veel grotere kans op astma met eczeem? Wat is de relatie tussen deze twee? Is er wat aan te doen? Voor deze blog ben ik ook met mijn neus in de boeken gedoken. Ik deel graag mijn bevindingen met je, hopelijk kun jij er ook je voordeel mee doen.

Wat mij opviel tijdens mijn onderzoek, is dat maar liefst 50 tot 70% van de mensen met atopisch eczeem, astma ontwikkelen. Dat is bizar hoog. Ik las het volgende in een Engelstalig onderzoek. Het schijnt dat mensen met een beschadigde huid (atopisch eczeem) een bepaalde stof uitscheiden. Deze stof circuleert door het lichaam en zodra deze bij de longen komt, krijg je astmatische klachten. De ernst van de astma klachten verschilt wel per persoon.

In de meeste onderzoeken lees ik dat eczeem een auto-immuunziekte is. Hierbij werkt je immuunsysteem overactief en valt je eigen lichaamscellen aan. In het geval van eczeem, je huid. (Je kunt hier meer lezen over voeding en een auto-immuunziekte) De wetenschappers is het Engelstalige onderzoek vragen zich het volgende af. Hebben mensen een het immuunsysteem die overactief reageert op allergenen? Of is het tegenovergestelde waar? Hebben mensen een defecte huid en luchtwegen, wat weer voor zorgt voor een overmatige immuunrespons?

Eczeem, hooikoorts en allergieën

In een ander artikel lees ik dat het geen toeval is dat veel baby’s (en mensen) met eczeem voedselallergieën, astma en hooikoorts ontwikkelen. Ook hier spreken de onderzoekers van een kapotte huid, die de huidbarrière verzwakt. Hierdoor kunnen allergenen de huid binnen dringen en een opeenstapeling van allergische aandoeningen veroorzaken. Experts noemen dit de atopische mars.

Het aanbrengen van vochtinbrengende crèmes, zo vroeg mogelijk in het leven van een jong kind, kunnen voedingsallergieën en andere allergische aandoeningen helpen voorkomen. Dat is goed nieuws natuurlijk. Niet echt voor de mensen die dagelijks met eczeem kampen, maar wel dat de wetenschap niet stil staat. Ik ben best blij dat ik nu een link heb gevonden. Er bestaat dus wel degelijk een relatie tussen astma en eczeem (en andere allergische aandoeningen). Feit is ook dat een goede vochtinbrengende crème heilzaam kan zijn. Mits het er één is zonder al te veel toevoegen, waar je huid niets aan heeft.

Het hebben van astma, allergieën en intolerantie bovenop mijn eczeem maken het best een uitdaging om bijvoorbeeld lekker uit eten te gaan. Voor veel voedingsmiddelen van ik allergisch. Gelukkig heb ik een tijd geleden al een lijst gemaakt met restaurants waar jij terecht kunt met een voedingsallergie. Bekijk hier een blog met fijne adresjes waar jij kunt eten.

Heb jij (ook) astma en eczeem? Hoe ga jij hiermee om?

Als je mijn blogs leest, zul je vast lezen dat ik mijn immuunsysteem ondersteun met voeding. Ik laat voeding weg die mijn immuunsysteem overactief kan maken en voeg voeding toe die mijn immuunsysteem ondersteunen. Weet je dat ik ook een e-book, een kookboek geschreven heb? Speciaal geschreven voor mensen die te maken hebben met een chronische aandoening en allergieën. Het is een boek vol heerlijke recepten, vrij van gluten, vrij van ei, vrij van pinda’s en andere allergenen.

Update: Dit e-bookje is tijdelijk niet verkrijgbaar. Ik ben druk met het schrijven van een nieuw kookboek. Zodra deze af is, kun je dat lezen op mijn website.

Bronnen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *