Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Meer energie door tai chi? Momenteel zit ik een een fase dat ik (weer) heel moe ben. Nu heb ik me er bij neer gelegd dat ik niet iemand ben die enorm veel energie heeft. Geloof me, het heeft heel wat jaren geduurd voordat ik dit kon accepteren. Ik ben namelijk iemand die veel wil doen in korte tijd. Herkenbaar voor je? Het heeft ook iets te maken met perfectionisme gecombineerd met te veel dingen leuk vinden. Ik zeg niet makkelijk nee ergens tegen. Misschien als ik iets rustiger door het leven zou gaan en meer zou ontspannen ik meer energie zou hebben. Het werkt als een soort van golfbeweging in mijn leven.

Er zijn periodes dat ik alles volgens “het boekje” doe. Dan let ik op mijn voeding, (Dat doe ik eigenlijk altijd wel, maar in die periode extra). Ik zorg ervoor dat ik op tijd ga slapen en dat ik voldoende ontspan. Sporten vind ik ook superfijn om te doen. Daarom kies ik in “goede” periodes in mijn leven beweging dat mij juist energie geeft. Gek is dat toch, dat zodra het goed met je gaat, of beter, dat je dan weer de teugels laat vieren. Je denkt dat je nu weer verdiend hebt om wat “losser” te leven, het gaat immers goed met je. En zo bevind ik me nu weer in een fase dat ik weer erg vermoeid ben. Gelukkig heb ik nu de handvatten zodat ik er weer bovenop kom. Als jij hier tips over wilt, lees dan deze blog.

Meer energie opdoen door beweging?

In de tijd dat ik chronisch ziek werd, was het een uitdaging om te blijven bewegen. Alles kostte nu eenmaal kracht en energie. Mijn spieren waren pijnlijk, ik had hoofdpijn en mijn evenwicht was even niet meer wat het geweest was. Op een dag kwam mijn moeder met een dvd aanzetten met tai chi oefeningen. Ze wilde graag dat ik zou proberen weer te gaan bewegen op een rustige manier. Ik vond het heel lief dat zij zo met mij meedacht. Mijn moeder doet zelf al jaren aan tai chi, en eerlijk gezegd zat ik niet echt te wachten op die dvd. Ik had het idee dat alleen voor oude mensen zou zijn. (Ik zei dit natuurlijk niet tegen haar).

Er was iets wat me tegen hield om de dvd te bekijken en eventueel mee te doen. Eerlijk gezegd wist ik niet eens goed wat tai chi was. Laat staan wat het voor me kon doen. Ik had wel eens beelden gezien van oudere mensen in China die deze bewegingsvorm beoefenen. Het ziet er geweldig uit, al die mensen die in verschillende parken ’s ochtends vroeg sierlijke bewegingen maken. Toch kon ik het idee niet van me afzetten dat het iets voor oude mensen zou zijn. Ik was het namelijk gewend om flink te sporten, fitness en Zumba. Maar ja, deze sporten kon ik niet meer uitvoeren. Dus moest ik wel verder kijken en ik wilde meer energie. Elke dag viel mijn oog op de dvd en ik besloot toch maar eens te gaan kijken.

Meer energie door tai chi?

Het is een vorm van beweging die je in rustig tempo uitvoert. Hierdoor kan stress en opgehoopte spanning vrij komen. Tai chi schijnt zeer geschikt te zijn om die blokkades op te heffen en de energie (chi) weer te laten stromen. Yes, dat klinkt goed. Meer energie door tai chi, wie wilt dat niet? Als eerste deed ik de gordijnen dicht in de woonkamer. Wij hebben een grote schuifpui waar de achterburen een prima zicht in onze huiskamer hebben. 😉 Ik wilde niet dat ze mij zouden zien worstelen dus deed ik de gordijnen toch maar even dicht. De dvd begon af te spelen en ik begon mee te doen met de oefeningen. De eerste paar keer dat ik meedeed voelden wat onwennig.

Het zijn totaal andere oefeningen die ik gewend was. Het tempo lag een stuk lager en ik moest echt even omschakelen. Maar ik wilde ook graag open staan voor het idee, misschien was tai chi nu precies wat ik nodig heb om meer energie te krijgen. De kalme bewegingen in combinatie met de rustgevende beelden op de dvd brachten me tot rust. Na een tijdje begon ik te merken dat ik uitkeek om tai chi te gaan doen. Ik merkte dat het een moment van rust was dat ik mezelf cadeau gaf.

Meer energie door tai chi?

Wat wel de grootste verrassing was, is dat ik daadwerkelijk meer energie kreeg door tai chi. Dat vond ik zon geweldig en hoe dat zo kwam? Ik denk dat het de combinatie van meer rust in mezelf en de oefeningen was. Als ik aan deze tijd terug denk ben ik zo dankbaar. Blij en dankbaar dat mijn moeder mij deze dvd cadeau deed. Momenteel ben ik weer rustig aan het opstarten om meer tai chi toe te passen in mijn dagelijks leven. In de hoop dat ik de rust weer vind, en de energie weer kan aanspreken.

Helaas is de dvd die ik heb, niet meer bestelbaar. En soortgelijke dvd kun je hier vinden.