Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

AIP dieet alles wat je wilt weten over dit protocol, lees je in deze blog. Nou ja, niet ècht alles. Als ik echt al mijn ervaring en kennis zou delen in deze blog, dan zou je volgende week nog aan het lezen zijn. 🙂 Toch wil ik hier zoveel mogelijk informatie opschrijven zodat je goed voorbereid bent. Als je een auto-immuunziekte hebt, wil je er wellicht alles aan doen om zo gezond mogelijk te worden. Zoek jij een dieet om ontstekingen af te remmen? Een die rekening houdt met voedingsallergieën? Heb je een intolerantie voor bepaalde voeding? Heb je een huidziekte? Wil jij je darmgezondheid verbeteren? Weet dan dat het AIP dieet geschikt is voor jou.

AIP, wat is het?

AIP is een afkorting voor Auto-immuun protocol. Sommige mensen noemen het ook wel het auto-immuun paleo, aangezien het afgeleid is van Paleo. Binnen zowel Paleo en AIP vermijd je voeding die een allergie kunnen veroorzaken. Ook kan bepaalde voeding voorkomen dat je een ontsteking krijgt. Het kan heilzaam zijn voor sommige auto-immuunziekten om sommige voedingsmiddelen volledig te vermijden. Soms is er geen andere manier om een verlichting van je symptomen en klachten te ervaren. Het eten volgens Paleo en AIP is erop gericht om je darm(-gezondheid) te verbeteren en te genezen.

AIP dieet alles wat je wilt weten

AIP Kookboek

Eet je spijsverteringsgestel gezonder

In je darmen leven biljoenen (!) bacteriën die het voedsel helpen verteren. Tevens ondersteunen ze je immuunsysteem, die bacteriën zijn dus echt onmisbaar. Je kunt het merken aan je stoelgang hoe goed het gesteld is met je darmflora. Onze darmbacteriën nemen af door gebruik van medicijnen (antibiotica), pijnstillers en chemische stoffen. Het komt steeds vaker voor dat er een disbalans in je darmen is. Dat kan bijvoorbeeld komen door een lekkende darm.

Steeds meer wetenschappers bevestigen dat een lekkende darm de oorzaak kan zijn in het ontstaan van diverse aandoeningen. Wanneer het evenwicht in de darmbacterie wordt verstoord, kan dit leiden tot het ontwikkelen van een ziekte. Het kan ook een opleving geven van je symptomen. Het ontstaan van een auto-immuunziekten kan ook gevonden worden in een slechte darmgezondheid. Aangezien ontstekingen het immuunsysteem activeert.

Wat houdt het dieet in?

Binnen het AIP-dieet wordt de nadruk gelegd op het helen van je darmgezondheid. Je verwijderd alle voedingsmiddelen die ontstekingen in de darm veroorzaken. Je voegt ook voeding toe, die helpt om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen die helpen om het immuunsysteem af te remmen.

Voedingsmiddelen die u kunt eten terwijl u het AIP-dieet volgt, zijn onder meer:

 • (bijna) alle groenten. Maar geen: aardappelen, paprika, tomaat en aubergine
 • Fruit
 • (verse) kruidenthee
 • Onbewerkt vlees
 • Onbewerkt vis en zeegroenten
 • Olijfolie en kokosolie
 • Goede probiotica
 • Kokosmeel en bananenmeel
 • Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals Waterkefir

Welke voeding vermijd je?

Voedingsmiddelen die u binnen het AIP-dieet niet eet, zijn onder andere:

 • Bonen en peulvruchten
 • Glutenvolle granen, ook geen glutenvrije granen
 • Zuivelproducten zoals melk en kaas
 • Eieren
 • Noten en zaden
 • Chocolade en suiker
 • Bewerkte voedingsmiddelen

AIP dieet alles wat je wilt weten

Hoe lang volg je het?

Je kunt ervaren dat het AIP-dieet erg beperkend is. Gelukkig is het auto-immuun protocol een eliminatie dieet. Dat houdt in dat je na een tijd weer bepaalde voeding gaat herintroduceren. Ik kan je echt aanraden om in het begin strikt AIP te eten aangezien je lijf op deze manier kan helen en gezond(-er) worden. Volg het AIP dieet voor minimaal 30 dagen aan één stuk door. Je kunt het langer volgen als je nog klachten en symptomen ervaart. Wees niet bang dat je voedingsstoffen tekort komt aangezien dit dieet vol zit met de juiste voedingsstoffen die tekorten aanvullen.

In het begin volg je het AIP dieet strikt 28 dagen. In deze fase zorg je voor je darmgezondheid. Je darmen krijgen nu de kans om weer aan te sterken en de bacteriën kunnen zich weer gaan vermenigvuldigen. Voel en ervaar hoe jij je voelt na die 30 dagen. Gaat het beter met je klachten? Dan ben je klaar voor de volgende stap, je kunt nu één voor één voedingsmiddelen invoeren.

Doe dit wel stapsgewijs en met een plan, je wilt niet dat je harde werk voor niets is geweest. Als je bijvoorbeeld kaas wilt herintroduceren begin dan met 1 klein stukje kaas. De dag erna neem je weer 1 heel klein stukje kaas. In de tussentijd ga je ervaren of je klachten krijgt. Stop even met de kaas en wacht even af. Soms duurt het even voordat je een klacht kunt krijgen van het eten van dit voedsel. Merk je geen negatieve reacties, dan heb je weer 1 voedingsmiddel toegevoegd aan je eetpatroon.

Wat zijn de voordelen van het AIP-dieet?

Het grootste voordeel vind ik toch wel dat het AIP-dieet de symptomen van mijn auto-immuunziekte verbeterd. Als jij ook leeft met een auto-immuunziekte hebben, weet je dat het leven hiermee soms erg lastig kan zijn. De onzekerheid of en wanneer je een volgende aanval of opleving hebt, de vele medicijnen die je moet nemen. Door het volgen van dit dieet zijn je symptomen beter onder controle.

Het zorgt bij mij voor minder vermoeidheid en mijn eczeem is grotendeels weg. Jaren geleden heb ik strikt het AIP gevolgd en ik heb met succes voeding geherintroduceerd. Toch ga ik regelmatig terug naar het AIP dieet omdat het een veilige haven is. Ik eet voeding die mij van binnenuit heelt, op momenten dat ik bijvoorbeeld stress heb of een opleving van mijn huidziekte.

Zijn er ook nadelen van het AIP-dieet?

Ja, eigenlijk wel. Hoewel de voordelen echt opwegen tegen de nadelen. Als jij opziet om het AIP dieet te volgen, zou ik je aanraden om te kijken naar wat jij wilt bereiken. Hoe wil jij je voelen? Stel jezelf een doel. Wil jij minder pijn? Minder aanvallen op je lijf? Je eczeem onder controle? Stel voor jezelf vast waarom jij dit wilt doen. Het stellen van een doel kan het eenvoudiger maken om te beginnen. Vooral omdat het je doel is om gezonder te worden.

Het AIP-dieet kan soms moeilijk te volgen zijn omdat het vrij strikt is. Zolang je thuis blijft en zelf kookt, is dit prima te doen. In een AIP kookboek staan alle recepten die je nodig hebt om volledig AIP te kunnen eten. Het e-book is net af en ik ben er superblij mee. Bekijk het kookboek via deze link.

Het kan een uitdaging zijn om volledig AIP te eten, als je uit eten gaat. Er zijn niet veel restaurants waar je terecht kunt met je eetpatroon. Toch kun je op dat moment ook een veilige keuze maken, om te kiezen voor een biefstukje met gegrilde groenten. Als toetje neem je dan vers fruit in plaats van ijs of chocolade.

Houdt op moeilijke momenten in gedachten waarvoor je het doet. Een betere gezondheid met minder ontstekingen. Het zal even wennen zijn in het begin, en je moet je maar bedenken dat het niet voor eeuwig is. En weet je wat nu eigenlijk zo leuk is? Als jij het AIP gaat volgen, zul je merken dat het eten smakelijker wordt. Je kookt namelijk alles zelf, zonder pakjes en zakjes. Je leert echt eten te waarderen en het koken zal je misschien beter af gaan omdat jij beter in je vel komt te zitten.

AIP dieet alles wat je wilt weten en meer

Hopelijk heb ik je voldoende op weg geholpen en weet je nu meer over het AIP dieet. Hieronder zijn nog enkele blogs die jou verder helpen met het begin van het AIP. Ik wens je succes.

Ik zou het fijn vinden als jij deze blog deelt, zodat anderen ook kunnen beginnen met AIP. Dank je wel. ♥

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8444108/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996528/