Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Tips voor meer vertrouwen in je lijf. Er kunnen momenten zijn in je leven waarop je even geen geloof meer hebt in je lijf. Vooral als je chronisch ziek wordt, kun je hiermee worstelen. Ook ik had geen vertrouwen meer in mijn lijf. Ik werd chronisch ziek en mijn lijf deed gewoon niet (meer) wat ik wilde. Ineens werd ik geconfronteerd met een chronische, ernstige ziekte en ik werd angstig. Het vertrouwen in mijn lijf was weg. Iedereen die dit wel eens mee heeft gemaakt, weet hoe eng het is als je lijf niet meer meewerkt. Mijn blog hierover kun je hier teruglezen.

In deze blog wil ik je tips geven zodat je weer meer vertrouwen kunt krijgen in je lijf. Je bent echt niet de enige die bang of verward kan zijn als jij chronisch ziek wordt. Het is ook nog eens zo dat er niet veel over gesproken wordt. Het is alsof er een taboe op zit. Mensen willen wel horen hoe het lichamelijk met je gaat, maar als het neerkomt op je psyche? Dat is en blijft lastig voor veel mensen, waarschijnlijk omdat ze niet weten hoe ze moeten reageren.

Gelukkig had ik mensen om me heen waar ik wel mijn angsten kon ventileren. Dit is zo belangrijk omdat delen van je ervaring al stap 1 is in je heling. Vind iemand in je omgeving, die jij vertrouwd en ga in gesprek. Vertel gewoon waar jij tegen aan loopt nu je (chronisch) ziek bent en wat jij hierin ervaart. In de tijd dat ik ziek werd, kwam ik terecht bij een revalidatie centrum. Dat heeft mij enorm goed geholpen om bewust te worden van het hele ziekteproces en mijn eigen ervaring hierin.

Tips voor meer vertrouwen in je lijf

  • Erken en bespreek het

Het erkennen is een belangrijke eerste stap om meer vertrouwen te krijgen. Nu ligt het er natuurlijk helemaal aan hoe ziek je bent en hoe dit jouw leven beïnvloed. Er zijn veel mensen die chronisch ziek zijn en elke dag komen er meer mensen bij. Hoe ga je hier dan mee om? Het kan echt overweldigend zijn als jij niet meer kunt vertrouwen op je lijf. Ik weet dat dit misschien wel de meest onverwachte wending was in mijn ziek zijn. Mijn auto-immuunziekte gaf mij als bonus ook nog een zeer onzekere toekomst. Daarom is mijn eerste tip: Erken dat het (even) niet goed gaat. Erken voor jezelf dat je angstig, boos of verdrietig bent.

  • Ontspan en wees lief voor jezelf

Mijn lijf viel mijn eigen zenuwcellen aan, waardoor ik uitval had in mijn ruggenmerg. Hoe vaak ik wel niet verdrietig was dat mijn benen me niet meer konden dragen. Daarbij had ik een soort zenuwpijn, waardoor ik een soort haat verhouding kreeg met mijn benen. Lief zijn voor mezelf zat er even niet in. Ik had pijn, was boos en ontspannen kon ik helemaal niet. Gelukkig maar dat ik terecht kwam bij een holistisch revalidatie centrum. Ik heb daar zoveel geleerd, en de meest belangrijke les was wel: Wees lief voor jezelf. Ik leerde kleine dingen, zoals het houden van je hele lichaam. Ook van die delen die nu aangedaan waren door mijn ziekte. In de loop der tijd leerde ik dat ontspanning er ook voor zorgde dat ik minder pijn had en minder angstig werd. Ik kan zelf altijd goed ontspannen met geuren, onderstaande diffuser gebruik ik zelf.

  • Zoek naar een manier van bewegen die bij jou past

Bewegen is misschien wel het laatste waar jij aan denkt, vooral als je veel pijn hebt. Toch kan beweging je meer vertrouwen geven. Als jij onzeker bent geworden door bijvoorbeeld uitval of angsten, kan beweging juist rust geven. Zoek naar een manier die bij jou past en die jij aankan. Zelf heb ik heel veel gehad aan yoga. Zelf was ik in die tijd helemaal niet lenig, maar ik ontdekte dat het daar niet om ging. Yoga heeft mij veel gebracht. Het leerde mij om te ontspannen op de mat. Het heeft me duidelijk gemaakt om niet te oordelen over jezelf. Om lief te zijn. Kan jij een dag wat minder op de mat? Dat is helemaal oké, misschien lukt het je morgen weer. Het fijne aan een yoga dvd is dat jij dit kunt beoefenen op een moment dat het jou goed uitkomt.

  • Probeer niet te leven in je hoofd

Het leven met een chronische ziekte kan best heftig zijn, weet ik uit eigen ervaring. Het kan zo verleidelijk zijn om mee te gaan met je gedachten. Dat is natuurlijk mensen eigen, je beeld je in gedachten allerlei scenario’s in. “Hoe zou de scan er morgen uitzien”? “Ik heb nu pijn, kan ik dan wel naar de winkel”? “Morgen moet ik naar de dokter, hoe zou dat gaan”? “Ik moet eigenlijk op visite maar ik heb geen zin/energie”.

Voor je er erg in hebt, ben je een tijd verder. Je leeft je leven in je hoofd en niet in het hier en nu. Geloof me, ik begrijp je. Ook ik dacht veel na over de toekomst. Deze kan er namelijk niet altijd rooskleurig uitzien en dat kan best eng zijn. Hoe moet dit verder? Toch is het de moeite waard om te proberen om te leven in het hier in nu. In het begin zal dit lastig zijn, maar het levert je zoveel mooie momenten op. Lees hier enkele oefeningen die ik geschreven heb. Deze helpen mij altijd goed om weer terug in het moment te komen.

Tips voor meer vertrouwen in je lijf

  • Schrijf, praat, schilder en lach

Tijdens mijn revalidatie heb ik ook geschilderd wat mij bij een helende werking had. Let wel: Ik ben geen schilder. Je kunt bij mijn schilderen geen bloem of huis herkennen. 🙂 Toch gaf het kliederen met kleuren mij zoveel vrijheid. Ik gebruikte alle kleuren en begon intuïtief te schilderen waardoor ik mijn onzekerheid op het doek achterliet.

Het praten met een vriendin of het lachen om een grappig filmpje. Het zijn van die zaken die zoveel goed in gang zetten. Het jezelf omgeven met positiviteit zorgt ervoor dat jij beter in je vel gaat zitten. Zoek hierin naar een manier die bij jou past. Waar wordt jij blij van? Schrijf je graag? Zet dan je angsten, boosheid of onzekerheid op papier. Bewaar het, deel het online of verbrand het papier. Het gaat erom dat je probeert om een manier te vinden waardoor jij je gevoel een uitlaatklep geeft.

  • Er is niet één manier

Bij mij was het een combinatie van bovengenoemde tips die mij weer het vertrouwen terug hebben gegeven. Ik deed aan yoga, (met een dvd, zodat ik zelf kon besluiten wanneer ik aan yoga wilde doen). Verder ging naar een fysiotherapeut en begon met meditatie voor meer rust in in hoofd. Ook heb ik met een psycholoog gepraat over mijn angsten en onzekerheid. Alles bij elkaar heeft mij geholpen en gebracht waar ik nu ben. Het is namelijk helemaal niet vreemd of raar als jij het vertrouwen in je lichaam kwijt bent geraakt. Ik hoop dat jij wat aan mijn tips hebt gehad en dat jij de eerste stap gaat zetten naar meer zelfvertrouwen.