Leestijd: 2 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Eczeem en glutenvrij eten er is een overeenkomst die geleidelijk meer bekend wordt. Wat is dat verband tussen beide en kun je zelf wat doen? In een eerdere blog liet ik je weten hierop geattendeerd te worden door een lieve arts in Spanje. (Lees hier deze blog). Zij liet mij weten dat er werd aangeraden door artsen in Spanje en de Scandinavische landen om glutenvrij te eten bij eczeem. Dat vond ik heel bijzonder om te horen en het was ook de eerste keer dat ik dit hoorde.

Helaas heb ik er die tijd weinig mee gedaan omdat ik niet eens wist wat glutenvrij en tarwevrij inhield. Laat staan dat ik wist wat een glutenvrij dieet inhield. Mijn hele leven heb ik gehoord van artsen dat er geen relatie is tussen voeding en eczeem. Om deze reden was ik dan ook zeer verbaasd dat deze arts me aanraadde om glutenvrij te gaan eten.

In die tijd legde ik het naast me neer aangezien ik niet goed wist wat ik ervan moest denken. Eerlijk gezegd vond ik het maar een apart idee dat er een verband kon zijn tussen eczeem en glutenvrij eten.

Wat is glutenvrij?

Ik zal hieronder eerst even kort beschrijven wat gluten zijn. Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Gluten zit in producten die van deze granen zijn gemaakt. Het vervelende is dat deze gluten overal in kunnen zitten en deze vervolgens niet altijd te herkennen zijn. De voor de hand liggende voedingsmiddelen zijn:

  • Brood/crackers/beschuit
  • Kant en klare voeding
  • Bier
  • Sausjes
  • Meelsoorten
  • Koek, snoep en chocolade
  • Pasta

Coeliakie of iets anders?

Mensen met coeliakie hebben een chronische darmziekte. Zij hebben een gluten intolerantie. Als hun lichaam in aanraking komt met gluten, beschadigen hun darmvlokken. De enige oplossing is levenslang een glutenvrij dieet waardoor hun darmen weer tot rust komen.

Desondanks is er een groeiende groep mensen dat ook glutenvrij gaat eten. Ook ik eet nu al jaren glutenvrij voor diverse lichamelijke klachten. Er komen steeds meer onderzoeken naar voren die het verband aantonen tussen gluten en eczeem en gluten en auto-immuunziektes. Veel mensen besluiten om glutenvrij eten omdat zij rondlopen met lichamelijke klachten die overgaan als zij gluten- en tarwevrij gaan. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat verschillende auto-immuunziektes in verband gebracht kunnen worden met een glutenintolerantie.

Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs

Gelukkig komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat voeding en je gezondheid samen gaan. Het is wonderbaarlijk hoe veel mensen “genezen” van hun huidaandoening of andere chronische aandoening nadat ze zijn begonnen met glutenvrij eten. Je kunt in deze blog meer lezen over wetenschappelijk bewijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *