Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Eczeem en glutenvrij eten wat is hiervan waar? Het glutenvrije dieet is populair onder mensen aangezien er steeds meer mensen te maken hebben met een gluten sensitiviteit of gluten gevoeligheid. Een glutenvrij dieet is niet alleen maar voor mensen met coeliakie. Het kan zelfs mensen met een chronische (auto-immuun) ziekte helpen, en ook mensen met eczeem. Bestaat er dan een verband tussen coeliakie en eczeem?

De oorzaak van eczeem is meestal genetisch bepaald is, waardoor het lijkt alsof je zelf niets kunt doen om aanvallen tegen te gaan. Toch merken mensen met eczeem vaak op dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen hun eczeem kan verergeren.

In wetenschappelijke onderzoeken is te lezen dat er een mogelijk verband is tussen het eten van gluten en de symptomen van eczeem. Weet je trouwens, dat gluten één van de meest genoemde probleem veroorzakers zijn? Ik heb zelf eczeem en wil graag wat met je delen voordat ik verder ga met deze blog. Ik heb jarenlang het geluk gehad om in Spanje te wonen. Mijn huidarts destijds liet mij weten dat er werd aangeraden door artsen in Spanje en de Scandinavische landen om glutenvrij te eten bij eczeem. Dat vond ik heel bijzonder om te horen en het was ook de eerste keer dat ik dit hoorde.

Eczeem en glutenvrij eten

Wat is eczeem?

Eczeem wordt ook wel atopische dermatitis genoemd. Het is een huidaandoening waarbij je een droge, rode en jeukende huid hebt. Eczeem treedt op als gevolg van een aangetaste huidbarrière, waardoor water eenvoudig uit de huid ontsnappen, waardoor deze uitdroogt.Een disfunctionele huidbarrière maakt het makkelijker voor voor schadelijke stoffen om de huid binnen te dringen, waardoor er een infectie kan ontstaan.

Vaak wordt eczeem behandeld met ontstekingsremmende medicatie om de symptomen van eczeem te onderdrukken. Alhoewel er veel artsen zijn (In Nederland) die het verband tussen eczeem en glutenvrij niet leggen, zijn er steeds meer mensen die baat hebben bij een glutenvrij dieet.

Eczeem is een huidaandoening wat ontstaat door een niet goed werkende huidbarrière. Vaak wordt eczeem behandeld met ontstekingsremmende zalven en het vermijden van irriterende stoffen. Steeds meer mensen met eczeem gaan glutenvrij eten of volgen een ontstekingsremmend dieet.

Autoimmuun.com

Wat doen gluten?

Gluten zijn eiwitten die in granen voorkomen, zoals tarwe, gerst, spelt en rogge. Het vervelende is dat gluten overal in kunnen zitten en vervolgens niet altijd te herkennen zijn.Je vind gluten bijvoorbeeld in:

 • Soep
 • Brood /crackers/ beschuit
 • Kant en klare voeding
 • Bier
 • Sausjes
 • Meelsoorten
 • Koek, snoep en chocolade
 • Pasta

De eiwitten van gluten worden soms moeilijk afgebroken door je darmen. Onvolledig verteerde gluten kunnen vanuit je darmen in je lichaam terechtkomen, wat vervolgens een immuunrespons kan opwekken. Er zijn drie aandoeningen die veroorzaakt worden door gluten:

 • Coeliakie

Een auto-immuunziekte waarbij het slijmvlies van je darmwand beschadigd als je gluten eet. Het kan leiden tot neurologische aandoeningen, eczeem en bloedarmoede. Een levenslang glutenvrij dieet is de enige oplossing.

 • Niet coeliakie glutengevoeligheid

Aantoonbaar hebben deze mensen geen coeliakie, maar ervaren ze wel klachten die lijken op de auto-immuunziekte. Ze ervaren buikpijn, opgeblazen gevoel en constipatie of juist diarree. Ook zij hebben baat bij een glutenvrij dieet.

 • Tarwe allergie

Hierbij is er een abnormale immuunrespons op de eiwitten in tarwe. Het verwijderen van tarwe is hierbij essentieel.

Eczeem en glutenvrij eten

Wat ik heel interessant vind is dat er een verband bestaat tussen gluten en eczeem. Steeds meer mensen met atopisch, seborroisch eczeem en psoriasis volgen een glutenvrij dieet, om de symptomen van deze huidziekte te verminderen. Er zijn mensen met een glutenintolerantie die vaak last hebben van eczeem. Ook merken mensen met eczeem dat het eten van gluten hun symptomen verergert.

Zelf ervaar ik heel sterk dat sinds ik glutenvrij eet, mijn eczeem (bijna) volledig verdwenen is. Dat is zo fijn aangezien ik als klein meisje al gediagnosticeerd werd met atopisch eczeem. Ook gebruik ik geen medicatie of zalf meer en kan ik gewoon genieten van alles wat het leven me biedt. Wel eet ik een ontstekingsremmend dieet, waardoor ik heb gezorgd voor een betere darmgezondheid. Meer dan 70% van je immuuncellen bevinden zich in je darmen, en het verbeteren van de darmgezondheid is daarom heel belangrijk.

  Eliminatiedieet / ontstekingsremmend dieet

  Steeds meer mensen besluiten om glutenvrij eten omdat zij rondlopen met lichamelijke klachten. Vaak verminderen of verdwijnen die geheel als zij gluten- en tarwevrij gaan eten. Een eliminatiedieet is een handig hulpmiddel om te bepalen of een bepaald voedingsmiddel eczeem veroorzaakt. Een eliminatiedieet wordt ook wel een ontstekingsremmend dieet genoemd.

  Zelf volg ik al jaren het AIP, (auto-immuun protocol genoemd). Een eliminatiedieet is erop gericht om ontstekingen in het lichaam te verminderen en het bevorderen van genezing van de darmwand.

  Het AIP dieet verwijderd alle voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals zuivelproducten, granen, peulvruchten, noten, zaden en eieren. Je volgt dit dieet minimaal 28 dagen waarna je weer geleidelijk bepaalde voeding gaat herintroduceren om te bepalen welke voedingsmiddelen (eczeem) klachten veroorzaken. Het is aan te raden om een goed kookboek aan te schaffen zodat je altijd genoeg inspiratie hebt voor je maaltijden. Weet je dat ik zelf ook een AIP kookboek heb uitgebracht? Ik ben erg blij en trots dat deze nu af is. Je kunt deze bestellen via deze link of foto hieronder.

  AIP kookboek

  Bron: