Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Eczeem van binnen uit behandelen, kan dat en wat kun je zelf doen? Ja, het is zeker mogelijk om eczeem van binnen uit kan behandelen. Sinds een paar jaar heb ik ondervonden dat dit echt mogelijk is. Weet je dat meer dan 1 miljoen Nederlanders (een vorm van) eczeem hebben? Wil jij weten hoe eczeem ontstaat en wat jij eraan kunt doen? Wil jij misschien ook jouw eczeem van binnen uit behandelen? Lees dan gauw verder.

Eczeem van binnen uit behandelen

Hoe ontstaat eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor diverse huidziekten. Hoe ontstaat nu eigenlijk eczeem? Verschillende wetenschappers komen met uiteenlopende verklaringen. Er is één gemeenschappelijke overeenkomst. Als je eczeem hebt, is je immuunsysteem overactief.

Buiten dat feit, heb je te maken met een verminderde barrièrefunctie bij eczeem. (Het vermogen om vocht vast te houden in je huid). Dit maakt je eczeem huid gevoeliger voor gifstoffen, slechte bacteriën en allergenen. Dit veroorzaakt een overdreven respons van je immuunsysteem. Zie het als een “lekkende huid”. Je huid kan zich hierdoor niet verdedigen tegen deze schadelijke stoffen. Gifstoffen lekken via een verminderde huidbarrière naar binnen en activeren je immuunsysteem.

Verschillende behandelingen voor eczeem

Er wordt steeds meer bekend over de exacte oorzaak van eczeem. Toch is dit gegeven bij veel artsen relatief onbekend. Gelukkig zijn de artsen steeds meer op de hoogte van diverse wetenschappelijke onderzoeken en de nieuwste behandelmethodes. Helaas wordt er over het algemeen een ” pleister beleid” gehandhaafd. De symptomen worden bestreden van de eczeem. Echter wordt niet de oorzaak aangepakt. Dat is over het algemeen lastig, weet ik uit ervaring. De meeste artsen zijn in een volste overtuiging dat er maar één behandeling is voor eczeem. Namelijk de symptoombestrijding.

Eczeem behandelen met hormonen of voeding?

(Hardnekkig) of chronisch eczeem wordt over het algemeen behandeld met hormoonzalf en medicatie. Het neemt de jeuk weg en zorgt ervoor dat de eczeem sneller weg trekt. Ik spreek uit eigen ervaring helaas, dus heb ik een jaar of 40 medicatie geslikt en zalfjes gesmeerd. Het nadeel is wel dat je huid er dunner van wordt.

Er bestaan zelfs teerbehandelingen, die je kunt krijgen in het ziekenhuis. Ken je dat? Ik heb hier ervaring mee en weet dat de teer vreselijk stonk. De teerbehandeling duurde een week waardoor mijn eczeem grotendeels weg was. Het hielp wel degelijk maar het plezier van een schone huid was helaas van korte duur. De week die volgde kreeg ik mijn eczeem plekken gewoon weer terug, wat er weer voor zorgde dat ik stress kreeg. En dat moet je eigenlijk ook vermijden met eczeem, dus de vicieuze cirkel was weer rond en ik was weer terug bij af. Herkenbaar?

Eczeem van binnen uit behandelen

Als jij je eczeem ook van binnen uit wilt behandelen, heb ik hier tips. Met “van binnen uit behandelen” bedoel ik echt daadwerkelijk dat je gaat beginnen met het helen in jouw darmen. In je darmen bevinden zich meer dan 70% van de immuuncellen. Hoog tijd dus om te gaan zorgen voor een goede darmgezondheid. In steeds meer wetenschappelijk artikelen lees ik dat eczeem en voeding een verband hebben. De meeste mensen met eczeem hebben ook één of meerdere allergieën. De meestvoorkomende voedingsallergieën en/ of intoleranties zijn: Eieren, tarwe, schaal- en schelpdieren en soja.

Steeds meer wetenschappers linken een lekkende huid aan een lekkende darm. Eczeem wordt dan ook geschakeld aan een “lekkende darm”. Net als bij jouw huid, kunnen er gifstoffen en bacteriën je darm binnen dringen. Het immuunsysteem wordt hierdoor (ook) overprikkeld en valt indringers aan. Met verschillende chronische aandoeningen en auto-immuunziektes tot gevolg.

Wat kun jij zelf doen?

Wat kun jij zelf doen om je huid te verzorgen en je eczeem te verminderen? Ik heb hieronder een lijst gezet met manieren die bewezen heilzaam zijn bij alle vormen van eczeem. Lees ze eens rustig door zodat je weet dat het mogelijk is om bepaalde voeding tot je te nemen die ontstekingen tegen gaat. Door je te voeden met bepaalde voeding kun je de oorzaak van jouw huidziekte aanpakken.

Wat zijn concrete stappen?

  • Werk aan je darmgezondheid

Een ontstekingsremmend oftewel een eliminatiedieet is een ideale manier om te zorgen voor een gezonde darmgezondheid. Hierbij verwijder je voedingsmiddelen uit jouw eetpatroon die je immuunsysteem kunnen stimuleren. Je voegt vervolgens voeding toe rijk aan nutriënten, vitamines en mineralen om je huid van binnen uit te genezen. Een populair ontstekingsremmend dieet is het AIP.

Het eten van voedsel dat rijk is aan Vitamine D is bewezen daadkrachtig bij eczeem. Het toevoegen van voedingsmiddelen met een hoog omega 3 gehalte kan je ontstekingswaardes omlaag brengen. Vitamine D en omega 3 zit voornamelijk in (vette) vis en schelp- en schaaldieren. Zelf eet ik geen schelp- en schaaldieren, omdat ik er eczeem van krijg. Vette vis zoals makreel en zalm gaat prima, op deze manier krijg ik toch voldoende vitamines binnen.

Binnen een ontstekingsremmend dieet is er extra aandacht voor voeding die ontstekingen remt. Er is veel aandacht voor de darmgezondheid en de vitamines. Bekijk via deze link of klik op de foto hieronder om mijn mijn nieuwe kookboek te bekijken. Deze staat speciaal in het teken van het AIP, wat een ontstekingsremmend dieet is.

AIP kookboek

Eczeem van binnen uit behandelen

Hopelijk heb ik je voldoende informatie gegeven over hoe jij (ook) je eczeem kunt behandelen. Door anders te gaan eten, is mijn constitutioneel eczeem bijna volledig verdwenen. Op momenten dat ik volledig AIP eet, is mijn eczeem weg. Als ik “gewoon” glutenvrij eet, dan merk ik dat er toch weer wat eczeem plekken te vinden zijn op mijn huid. Als is het lang niet meer wat het geweest is. Zelf schommel ik al jaren tussen glutenvrij, paleo en Aip. Klik hier als jij wilt weten wat de verschillen zijn en wat het beste bij jou past.

Bron: