Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

6 tips bij een allergische huid aangezien een overgevoelige huid lastig kan zijn. Een allergische huid is verre van fijn. Roodheid, jeuk, schilfers en nog andere vervelende symptomen. Als jij jeuk hebt, wil je maar één ding; krabben. Het is een primitieve reactie op de jeuk, aangezien je weet dat het verlichting biedt. Het gaat direct erna beter, tot je merkt dat de jeuk alleen maar erger is geworden.

Je begint weer te krabben of te wrijven. Dit keer misschien wat harder, je wilt immers af van die jeuk. Doordat je dit keer harder krabt kan je jouw huid (weer) schade toe brengen. Een allergische huid is over het algemeen gevoeliger dan een normale gezonde huid. Je huid is dunner en beschadigingen ontstaan makkelijker. Tijd om deze krab-cyclus te doorbreken. Lees snel mijn 6 tips bij een allergische huid.

Instant tips bij een allergische huid

De eerste stap kan zijn dat jij je bewust wordt dat jij nu aan het krabben bent. Vaak heb je dat niet eens door. Als kind had ik alsmaar jeuk door mijn eczeem, ik had vaak niet eens in de gaten dat ik krabde. Ik heb mijn ouders zo vaak horen zeggen:” Stop eens met krabben”, terwijl ik niet eens bewust aan het krabben was.

Mijn eerste tip is wel de belangrijkste:

Ontdek of jij ergens allergisch voor bent.

Er bestaat een verband tussen voeding en eczeem. Gelukkig komen er steeds meer onderzoeken die zich richten op voeding en het immuunsysteem. Voeding en het ontstaan van auto-immuunziektes.

Instant tips bij een allergische huid

  • Ontdek allergieën
  • Gebruik voedende huidverzorging
  • Neem een bad
  • Zachtjes wrijven of strelen
  • Gebruik acupressuur
  • Katoenen handschoenen

Ontdek allergieën of intolerantie

Er komen steeds meer onderzoeken die aantonen dat er een verband is tussen de huid en bepaalde voedingsmiddelen. Zelf ben ik er sinds een paar jaar achter dat mijn huid sterk reageert op gluten, melkproducten en nachtschade-groenten. Mijn eczeem is weg sinds ik deze voedingsmiddelen weg laat.

Dat kan je bereiken door een allergietest aan te vragen. Toch zullen vele allergieën hierdoor niet aan het licht komen, aangezien veel mensen intolerant zijn voor voedingsmiddelen. Bij een allergie kun je bijvoorbeeld een directe allergische reactie krijgen. Als jij intolerant bent voor voedingsmiddelen, kun jij last krijgen van huid, luchtwegen en buik klachten.

De het AIP eliminatiedieet ben ik achter mijn intoleranties gekomen.

AIP Kookboek

Gebruik een voedende huidcrème

Eczeem wordt vaak veroorzaakt door een lekkende huid. Een huid die vaak jeukt of schilfert kun je dan ook het beste goed verzorgen. Het is raadzaam om hierbij te kijken dat je een voedende crème of olie vind die je huid versterkt zonder prikkelende stoffen. Een product zo puur mogelijk, die heilzaam voor jou huid kan zijn.

Een goede balsem vind ik zelf erg prettig voor mijn huid aangezien deze parfumvrij is. Hierdoor wordt je huid niet onnodig wordt geprikkeld. Geschikt voor een droge, schilferige (eczeem-) huid.

Deze balsem gebruik ik als ik droge plekken heb en na het douchen, aangezien deze mijn huidlaag beschermd. Het zorgt ervoor dat ik minder jeuk heb en hierdoor mijn huid conditie verbeterd. Bekijk de balsem hier

Deze vind ik echt een geweldige uitvinding. Er staat er altijd één extra in mijn badkamer aangezien dit één van de weinige crèmes is waar mijn huid goed op reageert.

Het is een lotion die snel in je huis trekt en deze is aangenaam op je huid. Bekijk lotion hier.

Neem een bad

Een bad nemen als jouw huid geprikkeld is kan helpen om rust te krijgen. Rust voor jouw lijf als ook voor je geest. Een jeukende huid bezorgd je misschien meer stress dan je beseft. Ik werk daarom ook altijd samen met de 3-eenheid: (Goede) voeding, ontspanning en (huid-)verzorging.

Wist je dat havermout al eeuwenlang gebruikt wordt bij huidproblemen, onder andere bij eczeem? Het verlicht jeuk, branderigheid en roodheid. Een bad met havermout is een vrij makkelijke oplossing bij instant jeuk. Je vult een washandje of sok met havermout, deze hang of leg je in het warme water. (Let op, geen heet water, anders droogt je huid teveel uit. Dit kan weer jeuk veroorzaken). Het badwater krijgt een melkachtige substantie waardoor het een natuurlijk beschermlaagje geeft aan je huid.

Als jij liever een “gewone” douchegel zoekt, dan kun je deze eens bekijken. Dit is een parfumvrije douchegel. Doordat deze verrijkt is met aloë vera, werkt dit kalmerend en verzachtend voor je huid.

Leer om zachtjes te wrijven

Als jij jeuk hebt, wil jij het liefst er vanaf zijn. Geloof me, ik weet er alles van. Toch heb ik in de loop der tijd geleerd zachtjes voor mezelf en mijn lijf te zijn. Mijn nagels blijven kort geknipt, en gevijld. Zodat ik in de nacht niet kan krabben. Wat mij voornamelijk helpt als ik een jeukaanval heb, is heel zachtjes wrijven. Daar gebruik ik een zacht doekje voor, of beter nog…Een fleecetrui.

Als jij mega jeuk hebt, wil jij krabben. Maar een kapotte huid kriebelt nog erger. Probeer je in te houden, en wrijf heel zachtjes met de binnenkant van je hand. Het prettigste vind ik het om wat allergenenvrije crème aan te brengen en zachtjes te strelen en te wrijven. Het helpt echt. Op deze manier bestrijd jij toch jouw jeuk en houdt je jouw huid gaaf.

Gebruik acupunctuur

Acupunctuur is een methode die het overwegen waard is. Na een aantal behandelingen kun je een stuk minder last hebben van je klachten. Een acupuncturist kijkt verder dan de reguliere geneeskunde. Om de droogte en schilfering tegen te gaan, adviseren zij vaak je voeding ook aan te passen. Zodat het eczeem ook op de langere termijn weg blijft.

Als jij meer wilt weten over de combinatie voeding en huid, lees dan hier.

Katoenen handschoenen

Als je acuut last hebt van je huid, kun je overwegen een combinatie van bovenstaande tips toe te passen. Katoenen handschoenen passen hier goed bij. In de tijd dat ik erg veel last had van mijn eczeem, kocht ik katoenen handschoenen. Elke avond bij het slapen gaan, smeerde ik mijn handen in met een voedende crème. Hier overheen trok ik die katoenen handschoenen. Een ideale en simpele manier om te voorkomen dat je gaat krabben in de nacht.

…Op naar een jeukvrij leven

AIP Kookboek