Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Mijn leven met constitutioneel eczeem is een soort rollercoaster geweest. Diepe dalen maar gelukkig genoeg momenten dat het wel goed ging. Constitutioneel eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Het wordt ook wel atopisch eczeem of atopische dermatitis genoemd. De meest voorkomende kenmerken zijn toch wel schilfering, rode plekken en (hevige) jeuk.

Mijn leven met constitutioneel eczeem is heel intens geweest. Ja, ik schrijf dit bewust in verleden tijd. Die tijd ligt gelukkig achter mij, aangezien mijn eczeem nu grotendeels verdwenen is. Bijna 40 jaar lang heb ik gesmeerd. Pilletjes geslikt en weer gesmeerd. Het leek of er geen einde aan kwam. Gelukkig kan ik nu zeggen dat je wel degelijk je huid kan helen. Er kan echt een tijd komen dat jij je eczeem (grotendeels) gedag kan zeggen.

Als jong meisje werd ik gediagnosticeerd met constitutioneel eczeem. Een huidziekte die me erg onzeker maakte.

Sanne

Als baby en klein kind had ik eczeem op mijn arm- en in knieholtes. Regelmatig werd ik verzorgd door mijn moeder. Achteraf gezien zal dit voor haar ook niet makkelijk zijn geweest. Ze zag haar eigen kind huilen van de jeuk en de pijn, toch verzorgde ze met engelengeduld mijn open gekrabde eczeem(-huid). De pijn en de jeuk die ik had, kan ik me nog zo voor de geest halen. Vooral de jeuk was om gek van te worden.

Leven met constitutioneel eczeem gaf me letterlijk de kriebels

De jeuk heb ik ook als meest akelig ervaren. De jeuk die met en golvende verplaatsing door mijn leven bewoog. Wanhopig werd ik ervan. Als jij ook kampt met eczeem zul je vast herkennen dat je onbewust kunt krabben. Ouders of partners die steeds maar blijven herhalen: “Probeer niet te krabben”.

Hoe goedbedoeld ook, als je huid zo jeukt, wil je dat het over gaat. Je zult zelf ook mee maken dat je elke dag aan het smeren bent. Een crème voor de vochtigheid. Een crème voor het acute eczeem. Een andere waar hormonen in zitten. Pilletjes die je helpen de ergste jeuk tegen te gaan.

Tot mijn 40ste jaar behoorde dit tot mijn dagelijkse ritueel. Ik droeg het bij me als een tweede natuur. De ergste uitbraak kreeg ik nadat mijn vader overleed. Van verdriet en stress zat ik onder het eczeem. Van bovenop mijn hoofd tot mijn tenen. Mijn huid was ontstoken en kleurde rood tot paars. Ik kwam in het ziekenhuis te liggen, waarbij ik teerbehandelingen kreeg.

Aanrader bij eczeem!

Constitutioneel eczeem en teerbehandeling

De behandeling met teer ging aardig goed. Het zorgde ervoor dat ik weinig tot geen jeuk had. De geur zorgde wel voor andere associaties. Je herkent het misschien wel als je wel eens langs een straat hebt gelopen waar werd geasfalteerd. Die geur had ik “fijn”elke dag bij me. de verpleegkundigen smeerden me elke dag in, met een dikke laag teer. Na het insmeren werd ik in doeken en verband gewikkeld als een soort mummie. 🙂 Vast ook om de vlekken van het teer tegen te gaan. Daarover kon ik dan mijn kleding dragen.

Ik verbleef een week in het ziekenhuis. De verpleegkundigen waren echte schatten, maar ik wilde maar wat graag naar huis. Tot mijn vreugde was het eczeem grotendeels weg. Ik wist dat dit maar voor korte duur was.

Gelukkig ligt dit nu achter mij en kan ik me richten op de fijne dingen van het leven. Hoe het gekomen is dat ik nu (bijna) geen eczeem meer heb? Dat is eigenlijk puur toeval. Ik werd ongeveer 9 jaar geleden gediagnosticeerd met een ernstige auto-immuunziekte. Aangezien ik niet weer alle artsen in het ziekenhuis wilde leren kennen, ging ik lezen. Ik verslond boeken en dook op het internet.

De wetenschap bracht mij een onverwacht antwoord

Gek genoeg bracht de wetenschap mij een antwoord op mijn vraag. Ik wilde weten wat ik kon doen aan mijn auto-immuunaandoening. Al snel kwam ik terecht bij de website van Thepaleomom. Dit is de website van Dr. Sarah Ballantyne. Een wetenschapper die haar huidaandoening en auto-immuunziekte overwon door haar voeding aan te passen. Haar wetenschappelijke achtergrond zorgde ervoor dat zij meer wilde weten over de connectie voeding en (huid-)gezondheid.

Naar aanleiding van wetenschappelijke artikelen gaf zij haar eetpatroon vorm. Ik werd geïnspireerd door haar verhaal en besloot haar kookboek te kopen. Alhoewel haar recepten in het Engels zijn, gaf haar boek mij handvatten om door te gaan. Ik veranderde net als Thepaleomom mijn voeding en merkte dat niet alleen mijn auto-immuunziekte tot stilstand kwam. Maar ook mijn eczeem verdween langzaam, waar ik voorheen de grootste moeite had om mijn eczeem te onderdrukken. Je kunt je voorstellen dat ik erg blij was, waardoor ik eindelijk wist hoe ik om moest gaan met mijn huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *