Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Eczeem: jeuk natuurlijk verlichten. Veel mensen ervaren jeuk als de herfst en winter aanbreken. De verwarming gaat fijn aan, zodat het behaaglijk warm is in huis. Je huid vind dat wat minder fijn aangezien het een trigger is voor een drogere huid. Een drogere huis kan trekkerig aanvoelen en ervoor zorgen dat je schilferige plekken op je huid krijgt. Vooral als je last hebt van eczeem kan warmte jeuk kan uitlokken. Ik heb zelf eczeem en heb een haat liefde verhouding met die verwarming. Aangezien ik een koukleum ben, baal ik ervan als ik temperaturen zie van 5 graden of minder op het weerbericht. Mijn handen worden spontaan ijskoud als ik er al aan denk. 😉

De verwarming is dus hierin mijn beste vriend. Het liefst zit ik met mijn rug tegen de verwarming met een warm kopje thee. Hoe behaaglijk dat ook kan zijn, ik krijg spontaan jeuk omdat mijn huid te droog wordt. Tegenwoordig weet ik wat ik hieraan kan doen, en deel ik graag mijn favoriete tips met je. Tips waarmee jij je voordeel kan doen, om jeuk en een droge huid te voorkomen.

Eczeem: jeuk natuurlijk verlichten

Je kent vast wel het gevoel: Je hebt een droge huid. Misschien heb je zelfs een jeukende eczeem plek, waar je last van hebt. Het enige wat je wil is krabben zodat de jeuk weggaat. Maar helaas werkt dit averechts aangezien krabben je wel verlichting biedt, maar het maakt je huid ook rood en geïrriteerd waardoor je weer jeuk krijgt. De eindeloze cirkel die je het beste kunt verbreken. Het is dan ook zeer belangrijk om de huidbarrière te herstellen en te beschermen tegen verdere schade.

Gelukkig zijn er manieren om deze jeukende irritaties te verzachten met huismiddeltjes, zonder recept. Lees in deze blog welke natuurlijke behandelingen er zijn om de huid te kalmeren en jeuk te verminderen. Als laatste kun je lezen welke natuurlijke huidverzorgingsproducten ik zelf gebruik, en waar ik zeer tevreden over ben.

Natuurlijke huismiddeltjes

  • Kokosolie

Kokosolie is een zeer prettige vochtinbrengende olie, omdat deze rijk is aan triglyceriden. Dit zijn van nature voorkomende vetzuren. Kokosolie is buitengewoon geschikt voor een jeukende en droge (eczeem-)huid aangezien het antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft. Bij mij staat er standaard een pot kokosolie, van goede kwaliteit, standaard in de badkamer. Op deze manier heb ik altijd een veilige vochtinbrengende olie binnen handbereik.

Weet je dat het zelfs wetenschappelijk bewezen is dat kokosolie vaak gebruikt wordt door mensen met dermatitis. Hierbij is aangetoond dat het een effectieve vochtinbrengende crème is die helpt bij een droge, jeukende huid.

  • Colloïdale havermout

Ja, je leest het goed. Havermout, waarschijnlijk heb je het in je keukenkastje staan en smul je er dagelijks van. Toch heb ik het hier over colloïdale havermout, wat toch weer iets anders is dan “gewoon” havermout. Colloïdale havermout wordt gemalen van de korrels van haver en wordt gemengd tot een fijn poeder, wat goed oplost in water.

Colloïdale havermout levert bevat voedingsstoffen , vitamines en eiwitten, wat een rustgevend effect heeft voor je huid. Weet je dat havermout al eeuwenlang wordt gebruikt als verzachtend middel om jeuk en irritatie te verlichten? (Hoera voor de havermout. 😉 )

Eczeem: jeuk natuurlijk verlichten

  • Aloë vera

Toen ik in Spanje woonde, kreeg ik van een lieve buurvrouw een aloë vera plantje. Zij wist dat ik eczeem had, en wist me te vertellen dat het goed zou zijn voor mijn jeukende huid. Dat was natuurlijk hartstikke lief van haar en ik was dan ook blij dat ze in Spanje liever kiezen voor natuurlijke (huis-)middelen om een jeukende (eczeem-)huid te verlichten.

Wetenschappelijk onderzoeken tonen aan dat Aloë vera, antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, die symptomen kunnen helpen verlichten. Ik had geen wetenschappelijk onderzoek nodig om te weten dat dit geneeskrachtige plantje mij hielp.

Eczeem: jeuk natuurlijk verlichten

  • Gebruik een luchtbevochtiger

Het gebruik van een goede luchtbevochtiger vind ik zelf onmisbaar in de koudere maanden. Op deze manier kan toch de verwarming aan, terwijl de lucht in huis niet (te) droog wordt. Je weet dat een te droge lucht weer kan zorgen voor een droge huid, waardoor jeuk weer op de loer ligt. Een goede luchtbevochtiger is aan te raden omdat het een geweldige manier is om vocht terug te brengen naar je huid.

  • Vochtinbrengende crème

Dan komt mijn laatste en belangrijkste tip. De verzorging van je huis is onmisbaar om jeuk te verminderen en zelfs te voorkomen. Je kunt een gewone vochtinbrengende crème gebruiken voor je huid, toch zou ik dat niet aanraden. Als je net zoals ik, eczeem hebt, is je huid al extreem gevoelig. Ik kan de potjes vochtinbrengende crème niet meer tellen, waarop stond dat het geschikt was voor een gevoelige huid en ik daar toch eczeem van kreeg. Je zult het misschien herkennen, je wordt op een gegeven moment erg voorzichtig met wat je op je huid smeert.

Het is dan ook belangrijk wat voor soort moisturizer je gebruikt. Zoek naar een vochtinbrengende crème die helpt je huidbarrière te herstellen. Een crème die het water in je huid vasthoudt. Er worden vaak stoffen en geuren toegevoegd, die je huid kunnen irriteren en zelfs nog meer kunnen uitdrogen. Er is een merk die ik volledig vertrouw voor mijn verzorgingsproducten. Deze zijn geschikt voor een gevoelige (eczeem-)huid en er is zelfs een parfumvrije lijn. Bekijk via deze link deze parfumvrije lijn of andere geschikte huidverzorging.

Eczeem: jeuk natuurlijk verminderen

Slot

Heb je last van een zeer droge huid en misschien wel eczeem? Als dat zo is, bent je waarschijnlijk op zoek geweest naar natuurlijke manieren om je symptomen te verzachten. In mijn blog heb je kunnen lezen dat er gelukkig veel alternatieve behandelingen zijn die een droge huid en jeuk kunnen verminderen.

Wil je anderen helpen om hun huid op een natuurlijke manier te kalmeren? Deel dan deze link, zodat ook zij hiervan kunnen profiteren. Dank je.

Bronnen: