Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Is eczeem te behandelen zonder medicatie? Die vraag krijg ik steeds vaker te horen en te lezen. Ik wil deze vraag graag beantwoorden in deze blog. Het lijkt wel of steeds meer mensen last hebben van eczeem, in welke vorm dan ook. Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidziekten. Het veroorzaakt roodheid, jeuk en droge plekken op de huid, waarvan jeuk is de meest voorkomende symptoom van eczeem is. Weet je dat miljoenen mensen wereldwijd deze huidziekte hebben?

Er zijn verschillende soorten eczeem, waarbij atopische dermatitis en contact dermatitis het meest bekend zijn. Toch worden andere soorten eczeem, zoals seborroïsche dermatitis, steeds bekender. Het is toch apart dat steeds meer mensen een vorm van eczeem hebben. In mijn vroegere jaren kende ik (behalve mezelf) niemand met deze huidziekte. Nu ken ik al 4 mensen in mijn directe kennissenkring die last hebben van eczeem. Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat er zo vrij makkelijk hormoonzalf wordt voorgeschreven.

Dat helpt natuurlijk wel tijdelijk en het kan ook (even) de oplossing zijn. Toch is het niet aan te raden voor de langere termijn aangezien er veel schadelijke bij effecten zijn. De meest voorkomende is dat je huid dunner wordt, maar minder bekend is dat er een groeistoornissen door deze hormoonzalf kan ontstaan. Je kunt zelfs door gebruik van deze zalf met corticosteroïden de ziekte van cushing krijgen! Nee, ik wil je echt niet bang maken. Wat ik wel duidelijk wil maken, is dat het gebruik van corticosteroïden niet onschuldig is. Tevens pak je niet de echte oorzaak aan van eczeem. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over de eventuele oorzaak en wat je er zelf aan kunt doen.

Wat is de oorzaak van eczeem?

Het is wel jammer dat je niet één factor aan kan wijzen als de “schuldige”, bij het ontstaan van eczeem. Dat zou het een stuk eenvoudiger maken, maar vaak is eczeem een optelsom van verschillende factoren. Dit maakt het ontdekken van een oorzaak bij eczeem ook lastig, aangezien er zoveel factoren zijn waar je rekening mee kan houden. Bij sommige mensen met atopische dermatitis ligt het aan een bepaald gen. Dat gen regelt het vermogen van de huid om bescherming te bieden beïnvloedt. Door een zwakke barrièrefunctie is de huid minder goed in staat om vocht vast te houden. Hierdoor is je huid ook niet goed beschermd tegen irriterende stoffen, allergenen, bacteriën en (tabaks-)rook.

Niet één duidelijke oorzaak

Een andere oorzaak voor eczeem kan de Staphylococcus bacterie zijn. Eczeem kan namelijk ontstaan door een een overmatige productie van de Staphylococcus aureus bacterie op de huid. Deze bacterie verstoord de barrièrefunctie van de huid, waardoor de conditie van je huid verzwakt. . Een zwakke huidbarrièrefunctie kan vervolgens een een reactie van het immuunsysteem kan veroorzaken. Met een ontstoken eczeem huid tot gevolg.

De Staphylococcus bacterie stimuleert je immuunrespons wat ontstekingen veroorzaakt die je eczeem verergeren. Je kunt deze vervelende bacterie verminderen door alle tips toe te passen die hieronder staan. De tips gelden trouwens voor alle soorten eczeem. Je ziet namelijk vaak bij mensen met eczeem dat er sprake is van een verhoogde darmpermeabiliteit. (Lekkende darm). Een goede probiotica wordt aangeraden, aangezien het essentieel is voor je darmgezondheid.

Is eczeem te behandelen zonder medicatie?

Uit eigen ervaring weet ik nu dat eczeem heel goed te behandelen is zonder medicatie. Eczeem is een complexe huidziekte aangezien er verschillende factoren mee kunnen spelen in een opflakkering. Probeer zoveel mogelijk onderstaande stappen door te lopen, zodat je eczeem kan verminderen. Bedenk wel dat het tijd kost, ieder lichaam is en reageert weer anders. Waar ik bijvoorbeeld na een paar dagen al resultaat zie, kan het bij jou misschien wat langer duren. Geef de hoop dan niet op en geef je lijf de tijd om te helen.

  • Vermijd allergenen. Probeer achter allergieën te komen. Dat kan door een huidtest. Probeer dan (zoveel mogelijk) blootstelling aan dingen die uw symptomen veroorzaken te vermijden. Veel voorkomende allergieën zijn huisstofmijt, pollen, huidschilfers van huisdieren en schimmels.
  • Houd je huid zo schoon mogelijk. Geef bacteriën en huisstofmijt geen kans. Een schone omgeving kan echt helpen bij het voorkomen van eczeem.
  • Eet ontstekingsremmend voedsel en laat voedsel weg die ontstekingen veroorzaken. Een dieet rijk aan fruit en groenten helpt je immuunsysteem sterk te houden. Een dieet dat veel gevolgd wordt is het AIP dieet.

Is eczeem te behandelen zonder medicatie?

  • Etherische oliën. Een olie die rijk is aan antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, kan echt helpen bij eczeem. Goede etherische oliën zijn lavendel, tea tree, kamille en rozemarijn. Vermeng enkele druppels van deze olie met wat ontstekingsremmende kokosolie. Smeer het zachtjes op je huid.
  • Vitamine D en Zink. Dit zijn twee onmisbare voedingsstoffen die ontstekingen kunnen helpen verminderen.
  • Probiotica. Een goede probiotica is bewezen effectief om je darm- en huidflora in evenwicht te brengen.
  • Verminder stress. Je zult misschien wel gemerkt hebben dat stress je eczeem kan verergeren. Dat komt doordat je met stress meer cortisol aanmaakt, dit hormoon is verantwoordelijk voor een jeukende huid. Op mijn site vind je enkele ontspanningsoefeningen aangezien een helingsproces van binnen uit begint.
AIP kookboek

Eczeem natuurlijk behandelen

Je hebt kunnen lezen dat eczeem goed te behandelen is op een natuurlijke manier. Toch is het een huidziekte die complex is. Ondanks dat mijn eczeem onder controle is, blijf ik regelmatig piepkleine stukjes houden op mijn huid. Toch gebruik al jaren geen cortisone zalf en andere medicatie meer voor mijn eczeem. Het is niet meer nodig, en eigenlijk wil ik het niet meer. Er zit zoveel troep in die middeltjes, dat ik nu kies voor een natuurlijke benadering.

Een ontstekingsremmend dieet is aan te raden omdat je hierbij voeding weglaat die je eczeem kan verergeren. Een voorbeeld van ontstekingsremmende diëten vind je via deze link. Succes. ♥

Bronnen: