Leestijd: 2 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Vitamine D bij eczeem – feit of fabel? Voor deze blog ben ik op onderzoek uit gegaan aangezien er nog altijd veel onduidelijk is over de rol van Vitamine D bij eczeem. Zoals jullie misschien wel weten heb ik ook eczeem en de zorg voor een gezonde(-re) huid is hierom voor mij essentieel.

In deze blog lees je het verband tussen vitamine D en eczeem. Je kunt lezen hoeveel vitamine je eigenlijk nodig hebt als je eczeem hebt en welke hoeveelheid wordt aangeraden.

Eczeem en vitamine D

De meest voorkomende vorm van eczeem is Atopische dermatitis. Het is een chronische huidziekte die gepaard met ontstekingen van de huid. De meest voorkomende symptomen zijn rode droge plekken op de huid, wat vaak samen gaat met jeuk. Het woord atopisch geeft aan dat er een neiging is om allergische aandoeningen te ontwikkelen. Weet je dat ongeveer de helft van de mensen met eczeem, andere allergische aandoeningen ontwikkeld? De meest voorkomende zijn: Astma, hooikoorts of voedselintoleranties en of / allergieën.

Vitamine D is essentieel voor een gezonde huid en het helpt je huid om ontstekingen tegen te gaan. Vitamine D helpt je huidgezondheid door je huid te herstellen en (huid-)cellen te vernieuwen. Zoals je misschien wel weet, hebben mensen met eczeem een zogenaamde lekkende huid. De huid is beschadigd waardoor giftige stoffen makkelijk naar ” binnen” kunnen glippen met een ontsteking tot gevolg.

Bij mensen met eczeem functioneren het immuunsysteem en de huid niet goed waardoor de huidbarrière niet optimaal gevorm kan worden. Het is echt van belang om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Op deze manier kan het de huidcellen herstellen en de huidbarrière verstevigen.

In welke voeding zit vitamine D?

Ik kan me voorstellen dat je het liefst je vitamine D lekker uit het zonnetje wilt halen. Heerlijk, als dat even zou kunnen. Elke dag minimaal 20 minuten in de zon en deze wonderlijke vitamine is weer aangevuld. Helaas wonen we in een land waar er gewoon niet genoeg zonuren zijn, of althans…er is niet genoeg zonkracht waardoor je het hele jaar door voldoende vitamine D kunt aanmaken.

Gelukkig zit het ook in voedingsmiddelen, maar de concentratie is vaak niet hoog genoeg dat je er baat bij kunt hebben. Ik kan me zo voorstellen dat je er niet op zit te wachten op elke dag twee grote moten zalm te verorberen. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals zalm en makreel. Vlees en eieren bevatten ook vitamine D maar minder dan vette vis.

Vitamine D bij eczeem – feit of fabel?

Wat is de juiste dosering Vitamine D?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een dagelijkse inname van 5000 IU vitamine D per dag een positief effect heeft op (atopisch eczeem). Er zijn veel verschillende merken vitamine D, welke is nu geschikt? Zelf gebruik ik deze van Vitakruid aangezien het vloeibaar is, de druppels maken het eenvoudig om in te nemen. Je kunt ook kiezen voor tabletten als je dat prettiger vind.

Bronnen: