Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Het verhaal van Angelique (Chronische hoofdpijn) begon 5 jaar geleden toen ze te maken kreeg met hoofdpijn. Eerst dacht ze dat het kwam door een druk leven. Ze vond dat ze alle ballen hoog moest houden. Haar werk, gezin en het huishouden. Toen haar hoofdpijn chronisch werd, besloot ze er wat aan te doen.

Welke aandoening heb je en wanneer begonnen je symptomen?

Ik heb chronische hoofdpijn, wat erg lastig en pijnlijk is. Ik weet niet goed meer wanneer mijn symptomen begonnen. Het zal een jaar of 5 jaar geleden zijn dat ik voor het eerst hoofdpijn kreeg. Ik had wel vaker hoofdpijn maar het begon vaker voor te komen. In het begin had ik alleen hoofdpijn die met een paracetamolletje weg ging. Lang heeft dat niet geduurd, het leek wel alsof ik elke maand klachten erbij kreeg. Ik kreeg ook last met het verdragen van licht en geluid.

Welke behandeling kreeg je voorgeschreven door je arts?

Dat was nog niet eenvoudig aangezien ik niet voldeed aan de kwalificatie voor een bepaalde diagnose. Mijn klachten waren niet heftig en vooral niet frequent genoeg, volgens de arts. Ik werd wel doorverwezen naar een arts in het ziekenhuis maar ook hij kon niets vinden. Wat ik bijzonder vervelend vond omdat hij me het gevoel gaf dat het “tussen mijn oren” zou zitten. Ik weet dat ik stress had, maar ik had ook zeker momenten waarop ik compleet stressvrij door het leven ging.

Doordat ik geen echte diagnose kreeg, besloot ik maar gewoon door te gaan met het nemen van paracetamol. Als ik wat sterkers nodig had, nam ik een ontstekingsremmer zoals ibuprofen. Ik werd er wel onzeker van aangezien het leek alsof niemand me serieus nam.

Wanneer besloot je het anders te gaan doen?

Een vriendin, die ik al een tijdje niet gezien had, kwam langs voor de koffie. Gezellig natuurlijk. We zaten nog maar net toen mijn blik viel op een boek die ze bij zich had. Voordat ze bij mij thuis kwam, had ze een bezoekje gebracht aan de boekwinkel in de buurt. Zelf had zij ook regelmatig hoofdpijn en wist van mijn frustratie af. Ik kreeg dit boek van haar cadeau, en begon er direct in te lezen.

Het lezen van de tips en de recepten deden me goed. Het zorgde er echt voor dat mijn hoofdpijn minder werd. Er zat steeds meer tijd tussen een aanval van hoofdpijn. Toch was ik nog niet helemaal tevreden aangezien ik ook regelmatig last had van hersenmist. Ik was behoorlijk vergeetachtig en ik had ook een voedsel intolerantie. Ik begon te zoeken online naar een goed dieet en kwam terecht bij het Paleo dieet.

Welk ontstekingsremmend dieet heb je geprobeerd?

Ik kwam terecht bij het Paleo dieet. Eten zoals onze voorouders deden. Echt koken, en alles zelf maken. From scratch. Echt alles zelf gaan maken, zonder te vertrouwen op pakjes en zakjes. Puur koken kostte me in het begin veel tijd. Ik was ook nog niet handig in de keuken, bleek wel. Voor mijn gevoel duurde het soms uren voordat ik één maaltijd op tafel had. Ik had geen tijd (en zin) om lang in de keuken door te brengen. Totdat ik besefte dat ik beter meer kan koken, het zogenaamde batch koken. Op die manier kon ik met één keukensessie 3 maaltijden klaarmaken. (Ik kan niet zonder deze bakjes).

Wanneer begon je resultaat te merken?

Met ongeveer 2 weken begon ik resultaat te merken, aangezien ik het Paleo dieet 100% volgde. Ik merkte dat mijn hersenmist verminderde in één maand. Wat ik trouwens niet at, waren noten en eieren. Daar kan ik niet goed tegen en in de Paleo keuken zijn deze ingrediënten veelvuldig verwerkt in recepten. Maar ach, er blijven genoeg recepten over die je kunt aanpassen. Ik moet er alleen aan denken niet teveel Paleo taart te bakken. Hoe lekker ook, dit kan ook een trigger zijn voor mijn hoofdpijn.

Zijn al je symptomen verdwenen?

Ik ben superblij te zeggen dat mijn chronische hoofdpijn nu verdwenen is. Ik heb soms nog wel hoofdpijn, als ik erg druk ben. Maar ik probeer nu zoveel mogelijk te ontspannen en voeding te eten, die ontstekingsremmend is.

Heb je advies voor mensen die nu willen starten met een ontstekingsremmend dieet?

Sta open voor het feit dat er een alternatieve manier is van genezen. Probeer te zien dat voeding wel eens een heel grote rol kan spelen in je gezondheid. Een ontstekingsremmend dieet is voor heel veel aandoeningen geschikt. Wat heb je te verliezen?

Jouw verhaal hier?

Wil jij, net als Angelique, ook jouw verhaal delen? Hoe ga jij om met een veranderd eetpatroon en merk je hier positief resultaat van? Dan hoor ik graag van je. Dat kan heel eenvoudig door antwoord te geven op onderstaande vragen, en daarna op de verzendknop te drukken. Dank je wel. 🙂