Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Het verhaal van Bas (Hashimoto) begint als hij zesendertig is. De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich richt op de schildkliercellen. Hierdoor ontstaat een langzaam werkende schildklier, wat een negatieve invloed heeft diverse organen.

Welke aandoening heb je en wanneer begonnen je symptomen?

Ik heb de ziekte van Hashimoto. Mijn symptomen begonnen te verschijnen toen ik zesendertig was. Wellicht wel eerder maar de klachten die ik toen had, waren vaag. Rond mijn vierendertigste begon ik het bijvoorbeeld vaker koud te krijgen. Je zoekt dan een logische verklaring en kleed je dikker aan. Dat hielp niet echt, maar ik ben altijd erg sportief geweest en besloot te gaan sporten als ik het koud had. Tot het moment dat ik te vermoeid werd om te sporten. Zo stapelden de symptomen zich op een gegeven moment in rap tempo op.

Welke behandeling kreeg je voorgeschreven door je arts?

Ik kreeg schildklierhormoon tabletten voorgeschreven zodat er voldoende schildklierhormoon aangemaakt zou worden. Het was een gedoe om de juiste dosering te krijgen, waar mijn lichaam goed op reageerde. Ik vond dat ik hier niet mee bezig moest zijn aangezien ik in de bloei van mijn leven was. Het klinkt kinderachtig maar ik was echt pissig. Boos op die auto-immuunziekte. Ik heb altijd moeite gehad om medicatie te slikken, en dat het nu niet anders kon…daar baalde ik enorm van.

Het verhaal van Bas (Hashimoto)

Wanneer besloot je het anders te gaan doen?

Een kennis van mij heeft ook de ziekte van Hashimoto, maar zij slikte haast geen medicatie meer. Ik vroeg haar toch eens hoe dat zo kwam. Ze legde me uit dat ze een bepaald dieet volgde, dat ervoor zorgde dat haar schildklierwaardes stabiliseerden. Ik was verbaasd te horen dat door het skippen van bepaalde voedingsmiddelen zij zich zoveel beter voelde.

Ondanks dat ik me niet voorstellen dat voeding zoveel voor je kon doen, ben ik me gaan verdiepen in het dieet. Mijn geliefde croissants en brood kon ik niet meer eten. Tevens kon ik geen zuivel meer gebruiken. Het leek me een hele opgave maar ook ik wilde vooruit in het leven en niet geremd zijn door mijn ziekte.

Welk ontstekingsremmend dieet heb je geprobeerd?

Ik ben meteen begonnen met het AIP (auto-immuun protocol). Het leek me een logische stap aangezien ik te maken heb met een auto-immuunziekte. Die kennis volgt ook (grotendeels) het AIP dieet, en het gaat heel goed met haar. Dat maakte de stap wat minder moeilijk, omdat ik haar verhaal aanhoorde. Trouwens, ik begon vaker ervaringsverhalen te lezen online die me de moed (en hoop) brachten om te beginnen.

En wat ik ook wel belangrijk vond: de oorsprong van het AIP dieet ligt bij Loren Cordain. Een wetenschapper die ontdekte dat bepaalde voedingsmiddelen ontstekingen kunnen veroorzaken bij mensen met een auto-immuunziekte. Schijnbaar had ik wel wat wetenschappelijk resultaat nodig om te beginnen met een dieet. Ik kocht dit boek omdat het speciaal gericht is op de ziekte van Hashimoto.

Wanneer begon je resultaat te merken?

Er staat in het begin dertig dagen voor de eliminatiefase. (Een periode waarbij je bepaalde voedingsmiddelen weglaat die ontstekingen kunnen veroorzaken). In die dertig dagen at ik goed en smakelijk, toch duurde het langer dan die dertig dagen voordat ik resultaat begon te merken. Na iets meer dan één maand merkte ik op dat ik minder vermoeid was. Ik kreeg meer energie en minder gewrichtspijn. Dat was voor mij het teken om door te gaan aangezien ik het dieet aan de wilgen wilde hangen. Schijnbaar werkt het dieet bij iedereen weer anders. Ik ben wel redelijk snel begonnen met voeding herintroduceren.

Zijn al je symptomen verdwenen?

Het is niet zo dat al mijn symptomen verdwenen zijn. Daarvoor wil ik ook langer doorgaan met het AIP. Maar ik voel me al zoveel beter dan voordat ik begon met dit dieet. Dat is natuurlijk geweldig aangezien ik nu weer bijna op het niveau ben met sporten als voordat ik ziek werd.

AIP Kookboek

Heb je advies voor mensen die nu willen starten met een ontstekingsremmend dieet?

Misschien aarzel je om te beginnen en weet je niet of een ontstekingsremmend dieet wat voor jou is. Probeer het eens uit, de eliminatiefase duurt maar dertig dagen. De meeste mensen merken dan al wel (wat) resultaat. Je wordt er niet slechter van aangezien je waarschijnlijk een stuk gezonder gaat eten, dan je wellicht deed. Kijk er niet van op als je minimaal 500 gram groenten eet op een dag. Je zult waarschijnlijk anders gaan eten dan je gewend bent. Maar probeer het eens uit, wie weet ga ook jij je beter voelen.

Het verhaal van …

Wil jij, net als Bas, ook jouw verhaal delen? Hoe ga jij om met een veranderd eetpatroon en merk je hier positief resultaat van? Dan hoor ik graag van je. Dat kan heel eenvoudig door antwoord te geven op onderstaande vragen, en daarna op de verzendknop te drukken. Dank je wel. 🙂