Het leven van Julianne (reuma)
Ervaringsverhaal

Het verhaal van Julianne (Reuma)

Leestijd: 3 minuten

Het verhaal van Julianne is er één van doorzettingsvermogen. Julianne heeft al 25 jaar reumatoïde artritis. Dat is een auto-immuunziekte waarbij de gewrichten zijn ontstoken. Julianne heeft te maken met verschillende gezwollen en ontstoken gewrichten.

Welke aandoening heb je en wanneer begonnen je symptomen?

Sinds mijn 18de jaar heb ik reumatoïde artritis. Deze ziekte kenmerkt zich door ontstoken gewrichten, wat erg pijnlijk is. Mijn symptomen bestonden voornamelijk uit pijn. Pijn bij beweging, pijn bij het opstaan uit bed in de ochtend. Op slechte dagen lukte het me niet eens om een kopje thee te zetten, omdat de waterkoker te zwaar was.

Welke behandeling kreeg je voorgeschreven door je arts?

De arts schreef me reumaremmers (ontstekingsremmers) voor. Op momenten dat de symptomen te hevig waren, kreeg ik een injectie die de ergste klachten wegnam.

Wanneer besloot je het anders te gaan doen?

Heel lang heb ik gedacht dat ik niet kon genezen. Dat had te maken met mijn artsen. Het lijkt wel of ze niet open staan voor het idee dat voeding heilzaam kan zijn. Mijn arts wilde me wel testen op allergieën, maar daar hield het wel mee op. Hij zei dat er geen allergie gevonden was, zodat ik gewoon alles kon eten wat ik wilde. Toch vond ik het een vreemd verhaal. Een auto-immuunziekte ontstaat niet zomaar, lijkt mij. Online las ik vele succesverhalen over mensen met reuma die een bepaald dieet volgden. Ik besloot om dit ook te proberen.

Welk ontstekingsremmend dieet heb je geprobeerd?

Ik koos in de eerste instantie voor het Paleo dieet. Volgens mij beginnen veel mensen hier, wat begrijpelijk is aangezien je hier heel puur eet. Je eet voeding dat hoog is in nutriëntendichtheid, wat weer goed is voor je darmgezondheid. Je gezondheid begint toch in je darmen? Het paleo dieet vond ik prima te doen. Eigenlijk gewoon goed om vol te houden. Ik heb een abonnement genomen op het magazine, waar ik smakelijke recepten vond.

Nadat ik een tijd het Paleo gevolgd had, wilde ik nog wat anders proberen. Ik besloot het AIP (auto-immuun protocol) uit te proberen. Volgens dit protocol eet ik nog dagelijks, maar niet meer voor de 100%. Ik denk dat het grootste gedeelte van de dag ik AIP eet, en een klein gedeelte “gewoon” glutenvrij eet. Deze combinatie werkt voor mij erg goed.

Wanneer begon je resultaat te merken?

Door te kiezen voor een ontstekingsremmend dieet, voeg je automatisch veel groenten en fruit toe. Dit bevat zowel ontstekingsremmende voedingstoffen als ook vezels toe. Dat was nogal een verschil met hoe ik voorheen at. Mijn ontbijt bestond uit een beschuitje met hagelslag, tussendoor nam ik vaak chocolade. Als lunch een blik soep en het avondeten bestond vaak uit een pasta. Ik at weinig groenten en vooral veel zoetigheid. Niet echt een ideaal dieet als je een auto-immuunziekte hebt.

Ik merkte daarom ook met 2 weken al resultaat. Vooral omdat ik me concentreerde op het toevoegen van zoveel mogelijk ontstekingsremmende voeding. Hier blinkt het AIP in uit, aangezien je hier echt de nadruk legt op het herstel van je darmgezondheid. Het is wel belangrijk om het vol te houden, anders kun je ook niet je gewenste resultaat krijgen.

Zijn al je symptomen verdwenen?

Mijn klachten zijn grotendeels verdwenen. Ik heb nog steeds dagen dat ik pijn heb, maar het belemmert me niet meer om de dag door te komen. Ik kan zonder pijn opstaan, al zijn mijn gewrichten dan nog wel wat stram van het lange liggen. Gelukkig kan ik gewoon weer voor mezelf zorgen, zoals de afwas doen en de waterkoker vullen met water. Het zijn van die kleine dingen die nu opvallen, juist omdat ik hier altijd moeite mee had.

Heb je advies voor mensen die nu willen starten met een ontstekingsremmend dieet?

Kies eerst een van de vele ontstekingsremmende diëten. Dat is wel handig, aangezien ze op elkaar lijken maar er zijn ook wezenlijke verschillen. Wat ik vooral wil meegeven is: Zet door. Laat je niet van de wijs brengen door andere mensen. Er zullen vast mensen in je omgeving zijn, die je niet (volledig) steunen in jouw proces. Je zult ook vast opmerkingen krijgen van mensen die niet begrijpen waarom jij op dieet gaat. Probeer het van je af te laten glijden, het is jouw proces. Jouw pad op weg naar een gezonder leven.

Het verhaal van …

Wil jij, net als Julianne, ook jou verhaal delen? Hoe ga jij om met een veranderd eetpatroon en merk je hier positief resultaat van? Dan hoor ik graag van je. Ik stuur je dan bovenstaande vragen op, zodat jij hierop kunt antwoorden. Klik hier om je aan te melden.

(P:s:. Geef zo uitgebreid mogelijk antwoord op de vragen. Ik behoud me het recht voor om jouw verhaal te bewerken. Ik zal natuurlijk niets aan de daadwerkelijke inhoud veranderen, maar ik kan het aanpassen zodat het bijvoorbeeld fijner leesbaar is. Je kan helaas geen rechten ontlenen aan jouw ingevulde vragen in de blog. Het blijft natuurlijk wel jouw verhaal die ik deel. Ik kan je hier niet voor betalen, en geen linkjes plaatsen. Een foto meesturen is niet nodig)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *