Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Het verhaal van Tess gaat over haar huid en haar weg naar herstel. Ze kreeg namelijk eczeem, waardoor ze over haar hele lichaam eczeem plekken kreeg. De huid op heel haar lichaam veranderde drastisch. Ze weet nog dat het een behoorlijke shock was, voor zowel haar omgeving als zichzelf. Tess wilt graag haar verhaal vertellen, zodat ze anderen misschien kan inspireren.

Welke aandoening heb je en wanneer begonnen je symptomen?

Ik ben gediagnosticeerd met eczeem. Constitutioneel eczeem om helemaal precies te zijn. Het begon zo’n 20 jaar geleden met rode, jeukende plekken in mijn knieholtes en de binnenkant van mijn elleboog. Mijn moeder herkende het als eczeem omdat zij zelf ook kampte met huidproblemen. Niet in zo’n hevige mate als bij mij, maar ze herkende het wel direct. Ik kwam terecht bij de dermatoloog die me vol medeleven aankeek. Hij vond het sneu dat ik op zo’n jonge leeftijd al een chronische ziekte kreeg.

Welke behandeling kreeg je voorgeschreven door je arts?

De dermatoloog maakte wel meteen duidelijk dat aan deze ziekte niets te doen was. Ik had zogezegd pech, en gelukkig was er veel mogelijk om mijn symptomen te verminderen. Hij schreef ontstekingsremmende crème voor om de jeuk en schilferende jeuk te verminderen. Ook kreeg ik een recept voor antihistaminica aangezien eczeem toch vaak wordt veroorzaakt door een allergie.

Wanneer besloot je het anders te gaan doen?

Dat heeft heel lang geduurd. Het kan wel eens 15 jaar hebben geduurd. In die tijd was er weinig bekend over de rol van voeding in eczeem. Nu nog staan de meeste artsen hier afwijzend tegenover wat natuurlijk erg jammer is en een gemiste kans. Ik heb eerlijk gezegd een jaar of 15 gewoon alle medicatie geslikt en gesmeerd die ik kreeg van de dermatoloog.

Eigenlijk wist ik gewoon weg niet dat bepaalde voeding ontstekingen kon veroorzaken. Ik was er ook niet mee bezig aangezien ik druk was met het onderdrukken van mijn symptomen. Dat veranderde toen ik een tijdschrift onder ogen kreeg waarin stond dat een ontstekingsremmend dieet kan helpen bij eczeem. In die tijd begon ik ook echt te balen van mijn medicatie, en vooral van het feit dat het nooit echt hielp.

Welk ontstekingsremmend dieet heb je geprobeerd?

In dat tijdschrift stond een verhaal van iemand met eczeem die Paleo ging eten. Ze zag haar eczeem langzaam verdwijnen en had geen medicatie meer nodig. Het leek mij te mooi om waar te zijn, maar ik wilde het wel eens proberen. Ik was sceptisch en had geen verwachtingen. Misschien begon ik ook wel enigszins aarzelend omdat ik geen teleurstelling wilde verwerken. Ik had zo de balen van mijn huidziekte, dat ik niet anders kon dan beginnen met voeding.

Als eerste begon ik met Paleo, daarna het AIP (auto-immuun protocol) en het Whole30.

Wanneer begon je resultaat te merken?

Met het paleo dieet boekte ik vrij snel resultaat, mijn eczeem plekken werden zachter en minder rood. Dat vind ik natuurlijk fantastisch, al ging mijn eczeem niet weg. Er waren altijd wel plekjes op mijn huid die bleven. In mijn achterhoofd had ik het idee dat ik allergisch reageerde op noten en eieren. Deze twee voedingsmiddelen kun je eten met het Paleo dieet, en ik moest verder graven naar een dieet zonder deze voedingsmiddelen.

Ik volg deze website van Sanne nu al een tijdje, waarin ze een blog schreef over het AIP. (auto-immuun protocol). Het leek me wel wat, vooral omdat dit een strengere variant van het Paleo leek te zijn. Een dieet zonder eieren, gluten, bonen en noten leek me wel wat. Vooral omdat deze voedingsmiddelen je immuunsysteem kunnen activeren. Ondanks dat mijn huid opknapte van dit dieet, is het me niet gelukt om vol te houden. Het viel me te zwaar om bepaalde voedingsmiddelen niet meer te eten. Ik miste vooral de chocolade.

Om deze reden volg ik nu het Whole30 dieet. Je laat hierbij ook veel voedingsmiddelen weg maar je kunt wel chocolade eten. Het is een zwaar dieet, maar als ik zie hoe goed het met mijn huid gaat, dan heb ik het ervoor over. Het Whole30 is een minder streng dieet dan het AIP, maar ook hier werken ze met een periode waarbij je voedingsmiddelen weg laat om je darmgezondheid te verbeteren.

Zijn al je symptomen verdwenen?

Grotendeels. Dat heeft er ook mee te maken dat ik eigenlijk teveel houdt van snoepen. 😉 En dan vooral chocolade. Als ik het dieet heel strikt zou nemen, en zelden zou snoepen, zouden waarschijnlijk al mijn symptomen weg zijn. Toch kies ik er bewust voor om ook bepaalde voeding wel te eten. Ik vind het ook belangrijk om hierin niet te stressen. Het dieet volg ik volgens de 80-20 regel, en dat is voor mij prima vol te houden. Mijn huid is zo opgeknapt, dat ik me deze luxe kan veroorloven.

Heb je advies voor mensen die nu willen starten met een ontstekingsremmend dieet?

Wat ik geleerd heb, is dat geen lichaam hetzelfde is en dat het ook niet hetzelfde reageert. Wat voor mij goed werkt, wilt niet zeggen dat dit voor jou ook naar tevredenheid zal werken. Toch ben ik heel blij dat ik een dieet heb gevonden waar ik me goed bij voel. Ik hoef geen medicatie meer te nemen en dat is zoiets geweldigs. Dat gun ik iedereen. Het hebben van een chronische ziekte is best ingrijpend.

Verdiep je in de verschillende ontstekingsremmende diëten. Probeer ze desnoods één voor één uit en bekijk welke voor jou goed werkt. Ik zou je willen adviseren om niet te snel op te geven. Het kan soms wat langer duren voordat je resultaat bemerkt. Heel veel succes gewenst.

AIP Kookboek

Jouw verhaal hier?

Wil jij, net als Tess, ook jouw verhaal delen? Hoe ga jij om met een veranderd eetpatroon en merk je hier positief resultaat van? Dan hoor ik graag van je. Dit kan heel eenvoudig door de vragen hieronder in te vullen en op verzend te drukken. Dank je wel. 🙂