Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

(Vage) klachten maar geen diagnose? Het kan zo vervelend zijn als jij geen duidelijkheid krijgt bij lichamelijke klachten. Helaas lopen er steeds meer mensen rond met klachten. Sommige ervaren duidelijke symptomen die vrij eenvoudig te verklaren zijn door een arts. Maar helaas zijn er steeds meer mensen met vage klachten die niet begrepen worden door de dokter. Je hoort eigenlijk steeds vaker over een auto-immuunziekte. Zouden jouw klachten daar dan ook bij horen?

Zelf is mijn auto-immuunziekte vrij snel ontdekt, tot mijn opluchting. Vanaf mijn eerste klachten tot de diagnose zat ongeveer 2 maanden. Misschien vind je dit nog erg lang, maar er zijn heel veel mensen die pas na jaren een diagnose krijgen of helemaal niet. Dat is natuurlijk ongelofelijk frustrerend, vooral als je kampt met vermoeidheid, pijn of een moeizame ontlasting. Een zeer dierbare vriendin heb ik leren kennen in het ziekenhuis. Zij was ook opgenomen en we lagen op dezelfde kamer in het ziekenhuis. Ik had mijn diagnose al maar zij was nog in onzekerheid over de hare.

(Vage) klachten maar geen diagnose?

Ik kreeg Prednison via het infuus toegediend om mijn immuunsysteem af te remmen. Terwijl mijn klachten hierdoor afnamen, nam de twijfel toe bij mijn vriendin. (We waren toen nog geen vriendinnen, even voor de duidelijkheid). 🙂 Ik zag de wanhoop op haar gezicht en hoorde haar gesprekken met de arts. Ze had duidelijke klachten, prikkelingen in haar handen en voeten. Uit de scans en het bloedonderzoek kwam geen duidelijkheid voor haar klachten. De artsen besloten af te wachten hoe haar symptomen zich zouden gaan ontwikkelen. Ze ging vol onzekerheid en teleurstelling naar huis.

Ook was er die twijfel, ze had toch klachten? Ze voelde zich toch niet goed? Waar kwamen die tintelingen en prikkelingen vandaan? Het was zo jammer te zien dat zij aan zichzelf ging twijfelen, vooral omdat de artsen haar geen duidelijkheid konden geven. Helaas ervaren er steeds meer mensen ervaring. Ondanks klachten en symptomen komt er maar geen diagnose. Waarom is het zo lastig om een (auto-immuun)ziekte te diagnosticeren?

Er zijn veel verschillende auto-immuunziektes

Misschien niet geheel toevallig las ik in een tijdschrift een artikel over auto-immuunziektes. Er was te lezen dat een diagnose stellen lastig is aangezien er veel verschillende auto-immuunziektes zijn. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de verschillende klachten die je kunt ervaren. Helaas zijn veel symptomen te vaag zodat er arts tot een duidelijke diagnose kan komen.

Weet je dat er mensen zijn die een soort dagboek bijhouden, waarin ze opschrijven wanneer ze welke klacht ze ervaren? Dit kan een arts helpen om te bepalen welke klacht op de voorgrond staat en in welke mate je er last van hebt. Aan de hand van je klacht kunnen dan specifieke onderzoeken gedaan worden. Het diagnosticeren van een auto-immuunziekte vergt vaak veel tijd, aangezien je arts andere ziektes moet uitsluiten.

Er is geen specifieke diagnose nodig om genezing op gang te brengen

(Vage) klachten maar geen diagnose?

Toen ik nog geen diagnose had, vond ik de onverklaarbare klachten het ergst. Je gaat twijfelen omdat dit klachten waren die ik nog nooit eerder ervaren had. Wat ook niet echt mee hielp, was dat een inval arts dacht dat het stress was. Hij vond dat ik maar eens een nachtje goed moest slapen. Het is zo makkelijk om onverklaarbare en vage klachten af te schuiven op stress. Je kan er onzeker door worden en het is frustrerend. Wel kan stress ervoor zorgen dat je klachten verergeren.

Wat ik je wel aan kan raden, is om te beginnen goed voor jezelf te zorgen. Mensen met een auto-immuunziekte hebben vaak last van vermoeidheid en kunnen een voedselintolerantie hebben.

Er zijn zoveel diëten online te vinden, welke is nu betrouwbaar? Veel mensen kiezen voor een onstekingsremmend dieet omdat je hierbij voeding weglaat die je immuunsysteem prikkelt. Voedingsmiddelen die erom bekend staan problemen te geven zijn: Suiker, gluten, peulvruchten, zuivel en nachtschade groenten.

Klachten maar geen diagnose?

Ons lichaam is complex, dat is zowel mooi als ingewikkeld. De Westerse geneeskunde is ver met het ontwikkelen van medicatie. Toch vergeten veel artsen te kijken naar de mens in plaats van de symptomen te bestrijden. In de Chinese geneeskunde staat de mens voorop, en kijken ze naar de oorzaak van een klacht en behandelen deze. Zelf heb ik positieve ervaringen bij een acupuncturist, aangezien zij mij en mijn ziektebeeld op een heel andere wijze benaderde dan mijn artsen.

Het diagnosticeren van een ziektebeeld kan een echte uitdaging zijn. Sommige aandoeningen verergeren waardoor een diagnose eenvoudiger te stellen is. En het kan ook zijn dat symptomen in de loop der tijd vanzelf verdwijnen. Zo heeft mijn vriendin (uit het ziekenhuis) trouwens geen diagnose gekregen. Ze ervaart soms nog wel haar symptomen als zij erg vermoeid is. Maar verder zijn haar klachten verdwenen.

Het stellen van een diagnose kan een lang en frustrerend proces zijn. Houdt eventueel een dagboekje bij waarin je elke klacht opschrijft. Elk symptoom is een aanwijzing die je arts kan helpen dichterbij een diagnose te komen.

Concentreer je op ontstekingsremmende voeding

Wie weet heb je helemaal geen diagnose nodig om verder te komen. Vooral bij vage klachten waar geen oorzaak voor gevonden kan worden, kan het nuttig zijn om je te concentreren op voeding. Er is namelijk geen specifieke diagnose nodig om genezing op gang te brengen.

Een ontstekingsremmend dieet is rijk aan voedingsmiddelen die gezondheidsbevorderende stoffen bevatten, die ontstekingen in het lichaam tegen gaan. Het belangrijkste doel van een ontstekingsremmend dieet is om voedingsmiddelen te verwijderen die ontstekingsbevorderend zijn.

Daarnaast concentreert een ontstekingsremmend dieet zich op het ondersteunen van de darmgezondheid. Dat is geen overbodige luxe aangezien zo rond de 70 % van de immuuncellen zich bevinden in de darmen. Je verhoogt hiervoor je dagelijkse inname van groenten, fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen. Een steeds populairder ontstekingsremmend dieet is het AIP. (Auto-immuun protocol). Ik heb zelf een e-book geschreven met achtergrondinformatie over het dieet en 28 smakelijke recepten, die geheel in het teken staat van het AIP dieet.

AIP Kookboek

Bronnen: