Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Het verhaal van Marieke (eczeem) is er één van doorzettingsvermogen. Marieke is als jong meisje gediagnosticeerd met eczeem, waardoor ze vaak last had van haar ontstoken huid. Haar symptomen van een jeukende en branderige rode huid gingen hand in hand met allergieën en voedingsintoleranties. Ze herinnert zich nog als de dag van gisteren dat leeftijdsgenootjes haar gingen vermijden door haar ” vieze” huid. Haar moeder raadde Marieke aan om een spreekbeurt te houden over eczeem, waardoor er meer begrip kwam voor haar huidziekte.

Het verhaal van Marieke (eczeem)

Welke aandoening heb je en wanneer begonnen je symptomen?

Ik heb constitutioneel eczeem waardoor ik naast mijn eczeem ook inhalatie- contactallergie. Je kunt hierbij denken aan een grasallergie, en mijn eczeem verergert door (sigarettenrook, chloorwater en hooikoorts. Wanneer de symptomen precies begonnen weet ik niet meer, het zal een jaar of 40 geleden zijn. Eczeem komt voor in mijn familie waardoor de rode plekken op mijn huid snel herkend werden. Al vrij snel zal ik samen met mijn ouders in het ziekenhuis bij de dermatoloog.

Welke behandeling kreeg je voorgeschreven door je arts?

Pfff…Ben ik nu zo oud, mijn geheugen laat me echt in de steek hoor. 😉 Volgens mij kwam ik al direct aan de pilletjes en zalfjes. Om precies te zijn: Een ontstekingsremmende crème om mijn symptomen te verminderen en een anti allergie medicijn om de ergste jeuk te onderdrukken. Het is echt rotzooi natuurlijk, om dat aan een kind te geven. Maarja, in die tijd wist je niet beter. En er was geen passend alternatief, volgens mijn ouders.

Het verhaal van Marieke (eczeem)

Wanneer besloot je het anders te gaan doen?

Ik spreek echt over 40 jaar geleden, in die tijd was de zorg en bepaalde inzichten nog heel anders dan nu. In die tijd was er weinig bekend over de rol van voeding in eczeem. Natuurlijk kreeg ik als kind al allergietesten, waar uit kwam dat ik allergisch reageerde op melk, e-nummers, chocolade en noten. Deze voedingsmiddelen vermeed ik, en dat heeft zeker wel geholpen om de ergste uitbraken van eczeem te voorkomen.

Toch had ik regelmatig een uitbraak van eczeem waardoor ik in bepaalde periodes soms wel 2 keer per maand bij de dermatoloog zat. Weer werd de medicatie aangepast en werd de dosering opgehoogd. Waar ik als kind nog kon vertrouwen op de allergietesten, bleken deze als volwassene onbetrouwbaar. Dat vond ik hoogst opmerkelijk aangezien je een allergie toch altijd terug moet kunnen vinden in het bloed? Dat arts legde me uit dat ik nu waarschijnlijk te maken had met een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Een allergie bleek wat anders te zij dan een intolerantie.

Loading poll ...
Coming Soon
Wat voor soort eczeem heb jij?

Het verhaal van Marieke (eczeem)

Jarenlang heb ik maar aangemodderd met mijn voeding. Melk kon ik zo af en toe wel drinken, maar niet teveel aangezien ik dat een trigger was voor mijn eczeem. Datzelfde gold ook voor noten, zuivel en chocolade. Volgens mij besloot ik het anders te gaan doen op het moment dat ik een kennis sprak. Zij had ook eczeem, maar was er nu volledig vanaf geraakt. We raakten aan de praat aangezien ze mijn eczeem zag. Ze legde me uit dat een voedingsdeskundige haar aangeraden had om een ontstekingsremmend dieet te volgen.

Ik was compleet nieuw in deze wereld en wilde me eerst inlezen. Al gauw kwam ik uit bij het Paleo dieet en het auto-immuun protocol. (AIP). Hierbij laat je voedingsmiddelen weg die ontstekingen kunnen veroorzaken en voeg je helende voeding toe. De achterliggende gedachte lag in het gezonder maken van je darmgezondheid. Gezondheid begint in je darmen nietwaar? Dus begon ik met een ontstekingsremmend dieet aangezien ik niets te verliezen had; alleen maar te winnen.

Welk ontstekingsremmend dieet heb je geprobeerd?

Ik begon met het volgen van het Paleo dieet, wat ik echt moeilijk vond. De overgang van mijn “normale” eetpatroon naar Paleo was een uitdaging. Ik was het gewend (zoals zoveel mensen) om te ontbijten met brood en chocopasta, tussen de middag brood met kaas en in de avond gewoon een AVG-tje. (Aardappels, vlees en groenten). Maar ik wilde heel graag mijn eczeem verminderen dus ging ik deze uitdaging aan.

Ik kocht eerst wat tijdschriften voor inspiratie aangezien ik het gevoel had niets meer te kunnen eten. 😉 In die tijdschriften vond ik heel smakelijke recepten, die ik één voor één uit ging proberen. Het vinden van nieuwe recepten vond en vind ik nog steeds erg leuk. Toch merkte ik dat mijn eczeem niet zoveel opknapte als dat ik wilde en besloot ook de noten weg te laten. In de Paleo keuken worden veel noten gebruikt in de recepten, dus schakelde ik (tijdelijk) over naar Het auto-immuun protocol. (AIP). Hier laat je nog meer voedingsmiddelen weg die een immuunrespons kunnen veroorzaken.

Wanneer begon je resultaat te merken?

Na een kleine week al begin ik te merken dat mijn eczeemplekken zachter werden. Eerlijk gezegd volgde ik het protocol 1 week voor 100 %. Ze raadden eigenlijk aan om het AIP minimaal 30 dagen vol te houden om je lichaam zo gezond mogelijk te krijgen. Ik was het al gewend om glutenvrij te eten en at ook soms glutenvrij brood. Dat vond ik wel zo eenvoudig omdat ik niet altijd de tijd had om te koken. Maar ik moet wel zeggen, door het glutenvrije dieet en het vermijden van noten is mijn eczeem meer dan gehalveerd.

Ik wil wel weer beginnen met het AIP, maar dan voor langere tijd. Momenteel is mijn eczeem beheersbaar, en op bepaalde momenten is het bijna weg. dat heeft dan alles te maken met mijn eetpatroon. Soms heb ik gewoon zo’n zin in een glutenvrije boterham met kaas. Volgens mij krijg ik daar ook geen eczeem van, maar maat houden is lastig. Je eet al snel weer teveel kaas en brood, en dan is mijn eczeem weer actiever. Dus heb ik mijn keuze gemaakt, ik begin volgende maand met het auto-immuun protocol.

AIP Kookboek

Zijn al je symptomen verdwenen?

Grotendeels. Je kunt dat hierboven al lezen. Waarschijnlijk zal mijn eczeem huid genezen zijn of in remissie als ik mezelf compleet houdt aan het dieet. En dat is natuurlijk een fantastisch resultaat. Nu de feestdagen voorbij zijn, kan ik me ook weer concentreren op mijn gezondheid. Er zijn nu geen afleidingen meer, zodat ik voor de volle 100% kan gaan voor mijn gezondheid.

Heb je advies voor mensen die nu willen starten met een ontstekingsremmend dieet?

Pfoe. dat is een lastige aangezien ik niet vaak advies geef. 😉 Verdiep je eerst in het soort dieet jij wilt gaan volgen. Er zijn behoorlijke grote verschillen hierin. Kijk ook eens bij een goed kookboek. Als het direct beginnen een te grote stap is, doe het dan in stapjes. Je ontbijt vervangen door ontstekingsremmende voeding is natuurlijk al een goed begin. Als je dan ook nog je lunch kunt vervangen, en dit stapsgewijs doorvoert, zou het goed moeten komen. Succes in ieder geval.

Jouw verhaal hier?

Wil jij, net als Marieke, ook jouw verhaal delen? Hoe ga jij om met een veranderd eetpatroon en merk je hier positief resultaat van? Dan hoor ik graag van je. Je verhaal delen kan heel eenvoudig door onderstaande velden in te vullen en daarna op de verstuur knop te drukken. Dank je wel.