Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Seborroisch eczeem is er een behandeling? Wat zijn de symptomen van deze aandoening en hoe ontstaat het precies? Als jij eczeem hebt, wil je er alles aan doen om dit te verminderen. In deze blog lees je wat Seborroisch eczeem is en wat je kunt doen om je klachten te verlichten.

Seborroisch eczeem is een minder bekende vorm van eczeem. Het schijnt dat 3 tot 5 % van de bevolking last heeft van deze huidziekte. Bij deze chronische aandoening ontstaan roodheid en schilfertjes in het gezicht. De oorzaak van deze huidziekte is nog niet geheel bekend. Er wordt vanuit gegaan dat er irritatie optreed door een gist die op de huid leeft. Deze gist voedt zich met vetten in de huid.

(Seborroisch) eczeem, is er een behandeling?

Seborrorisch eczeem is een chronische aandoening, net als constitutioneel eczeem. Er zijn oorzaken die seborroisch eczeem verergeren. Zo kan stress het eczeem verergeren, evenals centrale verwarming en droge lucht. Zelf ben ik geboren met een vorm van eczeem, namelijk constitutioneel eczeem. Mijn hele leven kom ik al bij dermatologen waar ik heb gehoord dat het chronisch is. Al talloze keren heb ik gehoord dat ik zelf niets kan doen om deze huidziekte te verhelpen.

Wat is de behandeling bij eczeem in het algemeen? De dermatologen (en huisartsen) richten hun behandeling op de vermindering van de ontsteking. Dat wil zeggen dat zij de klachten behandelen en niet de oorzaak van die klachten. Dat is ook vrij lastig met een aandoening waarvan bekend is dat je er zelf weinig aan kunt doen. Meestal bestaat een behandeling uit ontstekingsremmende crèmes of medicatie, welke bij een opvlamming van het eczeem heilzaam kunnen zijn. Net als bij constitutioneel eczeem is lichttherapie een optie.

Verhuizen naar een warm land?

In de tijd dat ik weer eens radeloos bij de dermatoloog zat, met het eczeem overal, bekeek de arts me met vol meeleven. Het was een vrij jonge arts en hij wilde me wat opfleuren. “Het beste zou zijn dat ik je naar een warm zou sturen. Een plek vlakbij de zee. Als dat eens zou kunnen, op doktersvoorschrift”. Hij knipoogde naar me terwijl hij deze woorden uitsprak. Vervolgens pakte hij zijn receptenboekje en schreef me (weer) een sterkere crème aan voor mijn huid. Even later stond ik weer in de apotheek om even flink te balen over mijn huidziekte. In die tijd (ik was een tiener) schaamde ik me rot voor mijn eczeem, het zat nu zelfs in mijn gezicht. Als ik toen eens wist wat ik nu allemaal weet over je huid, zeewater en voeding

Het zeewater en constante temperaturen deden mijn huid goed waardoor ik eigenlijk weinig last had van mijn eczeem

Sanne.

Voedingsadvies bij de arts

Wat ik erg bijzonder vond, is dat verschillende artsen in Spanje mij voedingsadviezen gaven. Tot mijn verbijstering vertelden ze mij dat onderzoek uitwijst dat een glutenvrij leven beter is als je eczeem hebt.

Dat stond echt haaks op alle adviezen die ik mijn hele leven al te horen kreeg. Alle artsen waar ik geweest was in Nederland waren stellig hierin: “Nee, voeding en eczeem hebben weinig tot niets met elkaar te maken.”

Terug in Nederland besloot ik me te gaan verdiepen in de combinatie voeding en ( Seborrorisch) eczeem. De artsen in Spanje hadden me aan het denken gezet en ik vond het vreemd dat zo weinig bekend is over de rol van voeding bij een huidziekte. Het internet gaf de geheimen prijs in de zin van wetenschap en voeding. Ik vind diverse wetenschappelijke onderzoeken, waarvan je 2 links naar de onderzoeken onderaan dit artikel kunt vinden.

In deze onderzoeken komt naar voren dat voeding wel degelijk van invloed kan zijn op eczeem. Of dat nu gaat om seborroisch- of een andere vorm van eczeem. Steeds vaker kun je lezen dat gezondheid in je darmen begint, steeds meer wetenschappers sluiten zich hierbij aan. Je immuunsysteem communiceert namelijk via je darmen en vice versa. Als je darmflora niet optimaal is, kunnen ontstekingen ontstaan. Een ontsteking kan zich uiten in allergieën, huidaandoeningen en nog veel meer chronische aandoeningen.

Voedingstips bij eczeem

  • Eet pure en onbewerkte voeding
  • Kook dus zonder pakjes en zakjes
  • Vermijd (zoveel mogelijk) gluten, zoals tarwe
  • Eet geen ei
  • Vermijd (koe-)melk en kaasproducten
  • Eet voeding met omega 3
  • Verhoog je vitamine D
  • Eet minimaal 500 gram groenten
  • Let op je vitamine B inname

(Seborroisch) eczeem, is er een behandeling? Vitamine D

Het is wetenschappelijk vastgesteld dat voeding met omega 3 de ontstekingsreactie in je lichaam vermindert. Daarom kan het handig zijn om hier voldoende van in te nemen. Omega 3 rijk voedsel kun je vaak vinden in vis, schaal- en schelpdieren. Maar pas wel op, veel mensen met eczeem zijn allergisch voor schaal- en schelpdieren. Vis bevat ook een ruimte hoeveelheid omega 3 (en vitamine D), dus eet voldoende vis.

Voeding met vitamine D kun je vinden in onder andere: Vlees en vette vis. Vitamine D kun je voornamelijk vinden in vette vleessoorten, zoals zalm en makreel. Er zijn goede voedingssupplementen als je liever geen vis eet. Eet minimaal 500 gram groenten per dag om je darmgezondheid te verbeteren. Je darmen (en huid) zullen je dankbaar zijn.

Uit eigen ervaring heb ik ontdekt dat mijn (constitutioneel) eczeem volledig verdwijnt als ik op mijn voeding let. Mijn onderzoek is begonnen op de website van Dr. Sarah Balantyne. Ook wel bekend als: Thepaleomom. Zij is wetenschapper en heeft zelf een huidaandoening. (Psoriasis). Zij heeft haar huid “genezen” door anders te gaan eten. Haar wetenschappelijke achtergrond bracht haar naar vele onderzoeken waarbij voeding op de voorgrond staat. Bekijk één van haar vele artikelen HIER. (Website is in het Engels).

AIP kookboek, voor eczeem?

Misschien heb je wel eens gehoord van het AIP, dit is een afkorting voor het auto-immuun protocol. In dit protocol, oftewel eetpatroon, eet je zo puur mogelijk eet. Het AIP is speciaal bedoeld voor mensen met een chronische aandoening. De gedachte achter het AIP is dat je (tijdelijk) voeding weglaat die jou immuunsysteem kan activeren. Je voegt ook voeding toe, die jouw lijf zullen ondersteunen en helend zijn voor jouw darmen.

Ik heb zelf een AIP kookboek geschreven, waar ik trots op ben. Ik eet zelf ook grotendeels volgens het AIP, en het fijne eraan is dat je hele gezin mee kan eten. Je kookt niet met moeilijke ingrediënten maar gewoon met voeding die je kunt herkennen op de groenteafdeling. In het kookboek gebruik ik geen ei, geen gluten (zoals tarwe), geen peulvruchten. Wel staan er 28 recepten in die eenvoudig te maken zijn. Super smakelijk ook. Eet jezelf gezond(-er) in 28 dagen, waarin je jouw lichaam een zeer goede start geeft naar een goed herstel.

AIP Kookboek

Eet jezelf gezond(-er) bij eczeem

Het AIP is een eliminatie protocol, er er wordt aanbevolen dit 28 dagen vol te houden. Je kunt doorgaan met AIP eten, zolang jij dat nodig hebt. Het AIP dieet geeft je alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. Na 28 dagen, of zodra jouw klachten vermindert zijn, ga je weer verantwoord voeding herintroduceren. Houdt minimaal die 28 dagen aan aangezien je darmen deze tijd echt nodig hebben om te helen en te herstellen.

Mijn nieuwste kookboek bestaat uit 28 recepten, waardoor je voldoende keuze hebt wat jij wilt eten die dag. Het is een kookboek vrij van allergenen, en hierdoor geschikt voor mensen met een chronische aandoening, huid- en darmproblemen.

Seborroisch eczeem, is er een behandeling?

Het behandelen van (Seborroisch) eczeem is zeker mogelijk op een natuurlijke manier. Een natuurlijke behandeling bestaat vaak uit een combinatie van zeer goede huidverzorging en juiste voeding. Deze natuurlijke behandeling kan ervoor zorgen dat (Seborroisch) eczeem vermindert en in veel gevallen zelfs volledig weggaat.

Bronnen: