Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

7 snelle tips bij hooikoorts kunnen je helpen om de klachten te minimaliseren. Die tips komen altijd van pas aangezien je door hooikoorts echt ellendig kan voelen. Persoonlijk beginnen de klachten bij mij vaak al in april en eindigen pas eind augustus. Een jeukende neus, een “vol” gevoel in mijn hoofd en meer last van mijn eczeem. Heb jij er ook zo’n last van? Hierbij geef ik je 7 tips om snel van je hooikoorts af te zijn of in ieder geval, je klachten te verminderen. Hopelijk kun je wat met mijn tips zodat ook jij je weer wat beter voelt zodra de pollen door de lucht dansen.

Hooikoorts, wat is het eigenlijk?

Even een kort lesje! Als je last hebt van hooikoorts heb je een allergie. Je krijgt hierbij klachten door het stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen. Een pollenallergie is het hetzelfde als hooikoorts. (Pollen zijn een andere benaming voor stuifmeel). Je krijgt de specifieke hooikoortsklachten als je in contact komt met pollen. (het stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen).

Het zou handig zijn als je alle pollen zou kunnen vermijden, op deze manier zou je ook geen en weinig last hebben van hooikoorts. Toch is dit natuurlijk niet haalbaar. Je moet naar je werk, de kinderen naar school gebracht. De boodschappen moeten worden gehaald en de hond wil zo graag naar buiten.

Dus is het misschien een goed idee om te bekijken wat je tegen hooikoorts kunt doen. Gelukkig kun je veel meer doen aan jouw klachten dan je zelf denkt.

7 snelle tips bij hooikoorts

Aangezien ik zelf mijn hele leven last heb gehad van hooikoorts, geef ik je hierbij mijn beste tips. Ik heb nog steeds wel momenten dat ik er last van hebt. Toch zijn mijn klachten zoveel minder dan voorheen.

 • Sluit ramen en deuren als het waait
 • Koop een luchtreiniger met Hepa filter. Deze filtert de pollen uit de lucht
 • Neem een douche voordat je gaat slapen
 • Smeer wat vaseline rond je neusgaten
 • Gebruik een speciale raamhor tegen pollen
 • Gebruik de ochtend voor een wandeling buiten
 • Pas je voeding aan

Hooikoorts, lees de tips

 • Sluit ramen en deuren als het waait

Op zonnige dagen waarop het waait, is het een walhalla voor pollen/stuifmeel. Sluit hierom alle deuren en ramen op zulke dagen. Het is niet gezellig, maar je kunt het beste binnen blijven om de pollen buiten te laten.

 • Koop een luchtreiniger met Hepa filter

Deze luchtreiniger is een super uitvinding, vind ik. Ik gebruik hem zelf ook en dit apparaat doet echt wat hij moet doen. De luchtreiniger heeft een zuigende werking. Het zorgt voor dat pollen als het ware “opgezogen” worden door het Hepa filter. Het apparaat geeft zelf aan wanneer het filter vervangen moet worden.

 • Neem een douche voordat je gaat slapen

Het klinkt zo simpel maar eerlijk is eerlijk. In hooikoortstijd douche ik elke avond braaf voor het slapen gaan. Het water spoelt alle pollen van me af, en het zorgt ervoor dat ik geen nies aanval krijg ik bed. 🙂

Nog meer tips:

 • Smeer wat vaseline rond je neusgaten

Dit vind ik zelf een gouden tip. Haha. Deze tip is ook weer zo fijn eenvoudig, maar het kan je wel helpen om de pollen tegen te houden. Net als een zonnebril opzetten. Alle kleine beetje helpen.

 • Gebruik speciale horren voor je raam

Er bestaan speciale horren die je voor je raam en deur kunt plaatsen. Ideal natuurlijk om vliegen buiten te houden. Weet je dat er ook horren zijn die stuifmeel buiten houden? Voor mij was dit compleet nieuw tot ik van een kennis zo’n hor cadeau kreeg. Ik ben er helemaal blij mee. Intussen hebben we de horren compleet gemaakt, zodat nu meerdere ramen open kunnen terwijl de pollen buiten blijven. Bekijk ze HIER.

 • Gebruik de ochtend voor een wandeling

Je hebt het zeker ook opgemerkt. Vroeg in de ochtend is het vaak nog wat vochtig buiten. Er zijn op dat tijdstip dan ook nog weinig pollen. Een ideaal moment om dan een lange wandeling te maken. Ik zet er soms in de zomermaanden extra vroeg mijn wekker voor. Heerlijk vind ik dat. Dan is het nog rustig op straat en rustig in de lucht. (qua pollen).

Mijn laatste tip voor hooikoorts betreft voeding

 • Pas je voeding aan

Dat hooikoorts en voeding niet altijd de beste vrienden zijn, blijkt maar weer. Weet je dat een allergie voor pollen vaak samen hangt met een allergie in voeding? Histamine in voeding kan hooikoortsklachten verergeren. Histamine zit in bijvoorbeeld chocolade, bier, aardbeien, kiwi en tomaat.

Er zijn inmiddels al veel wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de combinatie hooikoorts/voeding en je immuunsysteem. Bij een allergie reageert je immuunsysteem namelijk overdreven alert. Veel groenten en fruit helpen om je darmflora in balans in te helpen. Dit kalmeert je immuunsysteem weer, zodat je minder last hebt van je hooikoorts. Je leest één van die onderzoeken hier.

Ik heb een kookboek geschreven. Het is een kookboek waarbij ik allergenen weglaat. Op deze manier kun je jezelf weer een stukje gezond(-er) eten. Veel aandoeningen en allergieën hebben hun oorsprong in een darmflora die uit het evenwicht is. Als je de recepten klaar maakt uit mijn e-book, eet je voeding die jouw immuunsysteem ondersteund. Hierbij heb ik voedingsmiddelen weg gelaten die je immuunsysteem onnodig balast.

Hooikoorts, we hebben je niet meer nodig Je kunt gaan

Nadat ik mijn eten begon aan te passen, merkte ik dat mijn astma en hooikoorts verdwenen. Ze komen soms nog wel eens opzetten, maar het is echt niet meer wat het geweest is. Ik kan nu op zonnige dagen waarbij het waait, gewoon weer naar buiten. Voor mij genoeg bewijs dat je met voeding jouw immuunsysteem kan kalmeren. Ik wens jou een fijne zomer toe, zonder al te veel klachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *