Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

7 snelle tips bij hooikoorts kunnen je helpen om de klachten te minimaliseren. Die tips kunnen je echt goed helpen als je last hebt van deze pollenallergie. Er zijn veelvoorkomende symptomen en klachten die je kunt ervaren, van een rode neus, jeukende rode ogen, griepachtig gevoel en het gevoel dat je hoofd vol watten zit. Zelf krijg ik ook meer last van mijn eczeem. Voor het geval jij ook zo’n last van eczeem hebt, geef ik je hierbij 7 tips om snel van je hooikoorts af te zijn. Of in ieder geval, je klachten te verminderen.

7 snelle tips bij hooikoorts

Hooikoorts, wat is het eigenlijk?

Als je last hebt van hooikoorts heb je een allergie. Je krijgt hierbij klachten door het stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen. Een pollenallergie is het hetzelfde als hooikoorts. Je krijgt die specifieke hooikoortsklachten als je in contact komt met pollen. (Het stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen).

Wat kan je zelf doen om je klachten te verminderen?

7 snelle tips bij hooikoorts

Aangezien ik zelf mijn hele leven last heb gehad van hooikoorts, geef ik je hierbij mijn beste tips. Ik heb nog steeds wel momenten dat ik er last van hebt. Toch zijn mijn klachten zoveel minder dan voorheen.

 • Sluit ramen en deuren als het waait
 • Neem een douche voordat je gaat slapen
 • Smeer wat vaseline rond je neusgaten
 • Gebruik de ochtend voor een wandeling buiten
 • Pas je voeding aan
AIP Kookboek

Hooikoorts, uitgebreide informatie

 • Sluit ramen en deuren als het waait

Op zonnige dagen waarop het waait, is het een walhalla voor pollen / stuifmeel. Sluit om deze reden dan ook alle deuren en ramen op zulke dagen. Het is niet gezellig, maar je kunt het beste binnen blijven om de pollen buiten te laten.

 • Koop een luchtreiniger met Hepa filter

Deze luchtreiniger gebruik ik zelf en ik moet zeggen….Ik kan niet meer zonder. De luchtreiniger is ook heel goed te gebruiken in de slaapkamer waar de lucht in één uur gereinigd wordt. Het apparaat heeft ook een aroma-lade waardoor je jouw favoriete etherische oliën kan toevoegen. Maar het belangrijkste is natuurlijk zijn werking, het doet echt wat hij moet doen. De luchtreiniger heeft een zuigende werking, en filtert pollen, roetdeeltjes en bacteriën uit de lucht.

 • Neem een douche voordat je gaat slapen

Het klinkt zo simpel maar eerlijk is eerlijk. In hooikoortstijd douche ik elke avond braaf voor het slapen gaan. Het water spoelt alle pollen van me af, en het zorgt ervoor dat ik geen nies aanval krijg ik bed. 🙂

Nog meer tips:

 • Smeer wat vaseline rond je neusgaten

Dit vind ik zelf een gouden tip. Haha. Deze tip is ook weer zo fijn eenvoudig, maar het helpt wel om de pollen tegen te houden. Net als een zonnebril opzetten. Alle kleine beetje helpen.

 • Gebruik speciale horren voor je raam

Er bestaan speciale horren die stuifmeel en roetdeeltjes buiten houden? Voor mij was dit compleet nieuw tot ik van een kennis zo’n speciale hor cadeau kreeg. Ik ben er helemaal blij mee. Intussen heb ik meerdere horren gekocht zodat meerdere ramen open in hooikoortsseizoen. Bekijk ze HIER.

 • Gebruik de ochtend voor een wandeling

Je hebt het zeker ook opgemerkt. Vroeg in de ochtend is het vaak nog wat vochtig buiten. Er zijn op dat tijdstip dan ook nog weinig pollen. Een ideaal moment om dan een lange wandeling te maken. Ik zet er soms in de zomermaanden extra vroeg mijn wekker voor. Heerlijk vind ik dat. Dan is het nog rustig op straat en rustig in de lucht. (qua pollen).

7 snelle tips voor hooikoorts

Hooikoorts & voeding

 • Pas je voeding aan

Voeding speelt grotere rol in hooikoorts dan je zou denken. Een allergie voor pollen gaat vaak samen met een allergie in voeding! Histamine in voeding kan hooikoortsklachten namelijk verergeren. Histamine zit in bijvoorbeeld chocolade, bier, aardbeien, kiwi en tomaat.

Er zijn inmiddels al veel wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de combinatie hooikoorts / voeding en je immuunsysteem. Bij een allergie reageert je immuunsysteem namelijk overactief. Het is om deze reden belangrijk om te werken aan een gezonde darmflora. Het eten van veel groenten en fruit helpt om je darmflora in balans in te helpen. Het kalmeert je immuunsysteem zodat jij minder last hebt van je hooikoorts.

Ik heb een kookboek geschreven. Het is een kookboek waarbij ik voedingsmiddelen weglaat die je immuunsysteem kunnen prikkelen. Ik laat ook voeding weg dat rijk is aan histamine. Hierdoor kun je op een smakelijke manier werken aan een gezonde darmflora. Het is belangrijk te beseffen dat veel aandoeningen en allergieën hun oorsprong hebben in een verstoorde darmflora. Met de recepten uit mijn e-book, eet je voeding die jouw immuunsysteem ondersteund. Klik voor meer informatie op deze link of gebruik de foto hieronder.

AIP kookboek

Hooikoorts, verleden tijd

Ik merkte na twee maanden nadat ik mijn eten begon aan te passen, dat mijn astma en hooikoorts verminderden. Na een tijdje waren ze volledig verdwenen. Soms heb ik er nog wel last van, maar het is echt niet meer wat het geweest is. Ik kan nu op zonnige dagen waarbij het waait, gewoon weer naar buiten. Voor mij genoeg bewijs dat je met voeding jouw immuunsysteem kan kalmeren. Ik wens jou een fijne zomer toe, zonder al te veel klachten.

Bron: