Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Helpt dode zeezout bij eczeem? Een behandeling met zeezout kan helpen bij eczeem. Het zout schijnt de vochthuishouding te herstellen zodat de huid gladder wordt. Een behandeling met zeezout schijnt ook goed te helpen bij andere huidziekten, zoals psoriasis.

In deze blog wil ik je graag meenemen in mijn ervaringen. Helpt een behandeling met zeezout nu echt bij eczeem? Wanneer en waarom begin je met zeezout? Hoe ziet mijn behandeling met zeezout eruit? Heeft het geholpen? Smeer ik nog zalven? Heb ik nu minder jeuk? Hopelijk geef ik je in deze blog voldoende informatie, zodat jij voor jezelf ook uit kunt gaan maken of je dit wilt proberen.

Helpt dode zeezout bij eczeem?

Als jij te maken hebt met eczeem wil je ervan af. Het jeukt, zit in de weg, doet pijn en iedereen kan het aan je zien. Vooral in je jongere jaren kan dat vervelend zijn. Ik spreek uit eigen ervaring dat ik van alles deed om mijn atopische / constitutionele eczeem te verbergen. De hormoonzalven (die een ontstekingsreactie onderdrukt), gebruikte ik voornamelijk in mijn gezicht en nek.

De dermatologen die ik bezocht hadden met me te doen, en raadde me aan om heel dun te smeren. Ze waren toch wel enigszins bezorgd dat ik te dik zou smeren, aangezien ik het eczeem zo snel mogelijk “weg” wilde smeren. Als je namelijk te dik smeert, heb je kans dat je huid dunner wordt. Als jong tienermeisje maakte het eczeem mij erg onzeker. Dat ze op school dachten dat het besmettelijk was, hielp ook niet mee. Hoe vaak ik ook liet weten dat het niet overdraagbaar was. Die stress was natuurlijk ook niet goed, waardoor ik ’s nachts van de jeuk en ellende weer aan het krabben was.

Het lukte me maar niet om de bekende vicieuze cirkel te doorbreken. Herken je dit ook? Hopelijk heb jij het minder heftig ervaren. Maar goed, terug naar het zeezout en naar mijn ervaring hiermee.

Helpt een behandeling met dode zeezout?

Helpt het dode zeezout nu echt bij eczeem? Om deze vraag te beantwoorden ben ik gaan lezen. Ik wilde weten of het misschien zou kunnen helpen. Er zijn op internet behoorlijk veel mensen die met succes een behandeling ondergaan met dode zeezout. De meeste mensen beginnen hier aan omdat de zalven niet meer of onvoldoende helpen. De reden dat ik ben begonnen met zeezout is een uitbraak van mijn eczeem. In een eerdere blog kun je lezen dat ik ineens, na 5 jaar, handeczeem kreeg. In die blog schrijf ik mijn trieste ontdekking. Juist omdat ik al 5 jaar compleet vrij ben van eczeem ben.

Het maakte me onrustig. Waar kwam het vandaan? Is er iets geweest waardoor ik mijn immuunsysteem getriggerd heb? Heb ik teveel gesnoept? Niet zo goed gekeken naar wat ik at? Ik zit in een beginnende menopauze, heeft dat ermee te maken? Intussen kreeg ik ook weer eczeem op mijn onderbenen en nek.

Mijn vriend Jeroen bekeek mijn huid en vroeg me of zeezout wat zou kunnen zijn. We hebben lang geleden in Spanje gewoond. Je kunt dit hier lezen. In die tijd zwom ik elke dag in de zee en mijn eczeem verdween na enkele weken als sneeuw voor de zon. De zee en het zeezout heeft mij in die tijd zo goed geholpen. Het is het proberen waard.

Daar zat ik dan, met mijn handen in het zeezout

Op internet las ik dat een behandeling met dode zeezout het meest effectief zou zijn. Die avond vulde ik een teiltje met lauw water en deed er 6 eetlepels zout in. Voor het eerst in jaren zat ik weer eens met mijn handen in het zout. Het prikte echt vreselijk aangezien ik kloven op mijn handen had. Langer dan 5 minuten kon ik mijn handen niet in het water houden. Ik spoelde heel voorzichtig mijn handen af en smeerde ze daarna in met een soort wax. Speciaal voor de gevoelige babyhuid. Je kunt deze ook gebruiken als je eczeem hebt. Klik hier om deze wax te bekijken. De zeezout kocht ik in deze bekende webshop.

De volgende dag zag ik een zeer kleine verbetering. Enkele kloven waren al minder diep en pijnlijk. Toch was het nog veel te vroeg om te juichen. Iedereen met eczeem weet dat eczeem hardnekkig is. Een behandeling met zeezout zou lang kunnen duren.

Elke dag kon ik mijn handen langer in het water met zeezout houden. Na 4 dagen prikte het niet meer. Wat een overwinning. Ik was zo blij, nu kon ik de volledige 20 minuten aanhouden die staat voor de behandeling. In de 5 jaar dat ik volledig vrij van eczeem ben ik ook niet meer bij een dermatoloog geweest. Dit was niet nodig. Mijn huid was tip top in orde. Ik smeer dan ook en heel lang niet meer met (hormoon-)zalven.

Helpt een behandeling met zeezout bij eczeem?

Hoe gaat het nu?

Het gaat gelukkig de goede kant op. Ik weet uit ervaring dat eczeem hardnekkig is vandaar dat de genezing van mijn huid een tijdje zal gaan duren. Toch is mijn huid zoveel beter dan dat het was. De kloven zijn geheel weg. Ik zie nu weer mijn huid door het eczeem heen. (Er lag echt een dikke laag “eczeem” op de binnenkant van mijn hand.)

Wel hydrateer ik mijn huid goed. Mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijke huidverzorging. Lees ook eens mijn recente artikel, waarin ik de handlotion van Green People beoordeel. Hun huidproducten vind ik ook een echte aanrader.

Ik krijg wel eens de vraag hoe het gelukt is om 5 jaar vrij van eczeem te zijn. Dat is een heel verhaal. Lees mijn blogs over eczeem eens rustig door, mijn verhaal zit hierdoor verweven. In het kort gezegd heeft bepaalde voeding mij echt geholpen om een zacht huidje te krijgen. Lees hier meer.

Helpt dode zeezout nu bij eczeem?

Hier kan ik volmondig Ja op antwoorden. Voor mij is het de oplossing geweest voor mijn plotselinge eczeem uitbraak. Het badderen in dode zeezout levert veel op. Het desinfecteert. Als jij een lauw warm (hand-)badje met dode zeezout neemt, kan je huid onder andere natrium, magnesium en kalium opnemen. Het kalmeert en hydrateert je huid op een natuurlijke manier.

De reden dat ik ineens last kreeg van handeczeem, heeft denk ik te maken met verschillende redenen. De hormoonschommelingen van de menopauze. En waarschijnlijk een allergie. Ik kwam er namelijk laatst achter dat er allergenen zitten in een bepaald snoepje wat ik vaak nam.

Hier ben ik direct mee gestopt en mijn huid wordt al weer beter. Het zou zomaar kunnen dat het eczeem even is opgevlamd hierdoor. Heb jij (ook) ervaring met zeezout? Wat heeft het voor jou gedaan? Gebruik je het regelmatig? Heb je misschien aanvullingen? Het lijkt me fijn van je te horen.

Helpt zeezout bij eczeem?

Bronnen: