Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Hoe kom je van eczeem af? Als jouw kind eczeem heeft of je wordt zelf geplaagd met deze huidziekte, wil je maar één ding en dat is genezen. Ik kan erover meepraten aangezien ik zelf eczeem heb. Het maakte me van tijd tot tijd radeloos en hopeloos. Buiten het feit dat je constant jeuk kan ervaren, gaf mijn kapot gekrabde huid me een gevoel van schaamte. Veelvuldig kwam ik bij dermatologen, waarbij ze weer nieuwe medicatie voorschreven. Lokale steroïden zalf, plakken voor op mijn handen en vooral veel bemoedigende woorden. Hoe goed bedoeld ook, het hielp mij niet om van mijn eczeem af te komen.

25 jaar lang schommelde mijn eczeem in pieken en dalen. Er was niet echt de vinger op te leggen waarom ik in een bepaalde periode niet zoveel last had. En de week erna zat ik weer onder het eczeem. De artsen konden mij geen advies geven, behalve dat ik moest blijven smeren. Je zult het zelf wel herkennen dat je op een gegeven moment er genoeg van hebt. Altijd maar jeuk en ontsierende kapot gekrabde huid. Ik had er zo genoeg van dat ik besloot dat het anders moest. De Westerse geneeskunde kon mij niet verder helpen. Ik besloot om mijn hoop te vestigen tot andere behandelmethodes. Na talloze jaren waarin ik vrij wanhopig was geworden, veranderde ik mijn koers. Wat is dat een goede beslissing geweest.

Hoe kom je van eczeem af?

Na meer dan 25 jaar bereikte ik mijn plafond. Zoveel vreselijke nachten waarbij ik zoveel jeuk had dat ik radeloos werd. Al die jaren van schaamte als ik kleding wilde passen in een winkel, en zag dat mijn huidschilfers in de kleding ging zitten. Al die steroïden zalven die eigenlijk je huid dun maken, maar die ik toch echt nodig had. Na ontelbare bezoekjes naar de dermatoloog die me eigenlijk niet verder kon helpen, was ik blij dat ik een andere kant op besloot te gaan.

Nadat ik besloten had om me te richten op een andere benadering voor mijn eczeem, ging het stukken beter. Ik voelde me zoveel beter bij holistische artsen die echt luisterden naar mijn verhaal. Nu ik al vele jaren ben over gestapt op andere behandelmethodes is mijn eczeem voor 96% genezen. Het gaf me een geweldig maar tevens ook een onwerkelijk gevoel. Er viel een last van mijn schouders nu mijn huid zo rustig was. Eindelijk, na al die jaren.

Eczeem verminderen of genezen door voeding

Mijn eerste ervaring bij een acupuncturist was zeer positief. Zij kijken naar het hele lichaam en de mens, niet alleen naar het eczeem. Ze vertelde me dat mijn darmen en emoties uit balans waren. Met kleine naaldjes herstelde ze de energiebalans en in mijn lijf, wat zich vertaalde in een rustiger huid. Hierna ben ik op het pad gekomen van een Amerikaanse wetenschapper Sarah. Zij heeft zelf Psoriasis, en door middel van voeding heeft zij haar huidziekte rustig gekregen. Ze heeft zelfs helemaal geen last meer van pijnlijke, jeukende schilfers en plekken op haar huid.

Ik besloot om me in te lezen op haar website waar enorm veel informatie op te vinden is. Vaak vertaald zij de laatste wetenschappelijke inzichten naar begrijpelijke taal. in haar blogs. 🙂 Zij bespreekt in haar boeken ook de rol van voeding en eczeem. Ik begon ook de link te leggen met bepaalde voeding en het opvlammen van mijn eczeem. Zo verergerde mijn eczeem na het eten van gluten, suiker en zuivel. Ik besloot om een zogenaamd eliminatiedieet te gaan volgen, op advies op te volgen van Sarah. (In de tijd dat ik dit besloot was hier nog zeer weinig over bekend op Nederlandstalige websites.)

Eliminatiedieet?

Bij een eliminatiedieet vermijd je bepaalde voedingsmiddelen voor een maand. Het doel hierbij is om achter eventuele allergieën of intolerantie te komen. Binnen een eliminatiedieet laat je voeding weg die je immuunsysteem kan activeren, en waar veel mensen intolerant voor zijn. Na deze maand ga je met een uitgewerkt plan weer bepaalde voeding introduceren waarbij je goed in de gaten houdt of dit lichamelijke nadelen voor je heeft. Het is een ideaal hulpmiddel om achter een allergie en/of intolerantie te komen, zodat je weet welke voeding je beter niet (meer) kunt eten.

Het wordt steeds meer bekend dat voeding een helend effect kan hebben op eczeem. Er zijn veel mensen die eten volgens het Paleo voedingspatroon aangezien ze aantoonbaar ontstekingsremmend zijn. In het geval van eczeem kan het de de ernst van eczeem verminderen. Ik eet zelf vaak volgens het AIP, het Auto-immuun protocol. Dit is een strengere variant van Paleo omdat ze binnen het AIP alle voeding weglaten waar je intolerant voor kunt zijn.

Het doel van diëten zoals AIP, Paleo en Whole30 is de chronische ontstekingsreactie te verminderen. Het geneest de darmwand doordat je voedingsmiddelen eet, de darmflora herstelt. Sarah heeft een goed boek geschreven met recepten die mij geholpen hebben in het begin van het eliminatiedieet. Ik wil meegeven dat haar website en haar boeken in het Engels zijn.

Eliminatiedieet en stress vermindering

Zelf heb ik ook een e-book geschreven waarbij je kunt genieten van smakelijke recepten. Je kunt niet eens merken dat je een volledig eliminatiedieet volgt. Het dieet is geschikt voor het auto-immuun protocol. Het is geschreven voor mensen met een chronische aandoening, en staat vol met recepten die ik zelf heerlijk vind en eenvoudig te maken. Alle recepten zijn vrij van: ei, zuivel, gluten, peulvruchten en noten. Via deze link vind je meer informatie.

AIP Kookboek

Het verminderen van stress is zeer belangrijk aangezien eczeem in verbinding kan staan met je emoties. Veel mensen onderschatten de rol van stress op hun gezondheid. Ik merk zelf dat mijn huid onrustiger wordt als ik gestrest ben. Om deze reden is het dan ook aan te raden om ontspanningsmomenten te creëren in je dag. Ook al is het maar voor 5 minuten, je lijf en geest zal je dankbaar zijn. Je kunt hier een ontspanningsoefening vinden, die instant je stress vermindert. Neem de tijd voor jezelf omdat je het gewoon meer dan waard bent.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen. Je kunt ook een ander helpen, door deze blog te delen. Dat kan heel eenvoudig door de social knoppen te gebruiken. Dank je wel.