Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Nikkel voeding en eczeem zijn drie onderwerpen die dicht bij elkaar liggen. In deze blog laat ik je weten wat ze met elkaar gemeen hebben. Nikkel is een metaal en wordt vaak toegevoegd in bijvoorbeeld sieraden, ritsen, sleutels en bh-sluitingen. Zelf heb ik onder andere een nikkelallergie, welke al heel lang geleden uit een allergie test gekomen. Een nikkelallergie is behoorlijk vervelend omdat het meestal om een contact allergie gaat. Dat houdt in dat je rode jeukende uitslag kunt krijgen als je ermee in aanraking komt. Zelf verergert mijn eczeem en ik vermijd dan ook nikkel en producten waar het in zit.

Als jij allergisch bent voor nikkel, wil je hier gewoon niet mee in contact komen. Nikkel is een metaal dat ook van nature in voedingsmiddelen zit. Niet heel handig, aangezien het een heel gepuzzel kan zijn om erachter te komen waarom jij weer eczeem of uitslag hebt. Sinds ik weet in welke voedingsmiddelen nikkel voorkomt, probeer ik deze echt te vermijden. Vooral in periodes dat ik te maken heb met meerdere (over-)gevoeligheden zoals hooikoorts.

Nikkel voeding en eczeem

Heb jij (ook) eczeem, hooikoorts, nikkelallergie of een andere intolerantie? Dan kan het heel handig zijn om te bekijken in welke voedingsmiddelen van nature nikkel voorkomt. Meestal betreft het nikkel dat in sporen hoeveelheden wordt gevonden, dus het zijn geen grote hoeveelheden. Toch kun je door stapeling onbedoeld teveel triggers binnen krijgen waardoor jij weer last krijgt van uitslag/uitslag of je buik.

Hieronder de lijst met voedingsmiddelen met een hoog nikkelgehalte. Schrik niet, het is een behoorlijke lijst:

 • Chocolade (Ja, helaas)
 • Bonen
 • Noten
 • Thee
 • Linzen
 • Erwten
 • Pitten en zaden
 • Schelp- en schaaldieren
 • Soja bonen
AIP Kookboek

Nikkel en pollen

Vaak hebben mensen met eczeem ook last hebben van andere allergieën zoals hooikoorts. Hooikoorts is een aandoening waarbij je allergisch reageert op pollen van grassen, bomen en planten. Zelf heb ik ook hooikoorts. Ik moet wel zeggen dat ik mijn allergieën en intolerantie aardig onder controle heb gekregen door voeding. Je kunt hier meer lezen. Lees hieronder een lijst met voedingsmiddelen die je beter niet eet als je last hebt van hooikoorts. Als je deze weglaat, kun je merken wat dit voor jou doet.

 • Appels
 • Wortels
 • Noten
 • Selderij
 • peren

Onderzoek heeft uitgewezen dat het nemen van probiotische supplementen de symptomen van eczeem kan verminderen. Probiotica zijn ook van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen. Probiotische voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • yoghurt
 • zuurkool
 • kimchi
 • miso
 • tempeh
 • kokos producten zoals yoghurt en kokosmeel
 • kombucha

Nikkel, voeding en eczeem

Is jou ook wat opgevallen tijdens het lezen van deze blog? De voedingsmiddelen met een hoog nikkelgehalte, zijn ook voedingsmiddelen die erom bekend staan je immuunsysteem te kunnen triggeren. In een eerdere blog schreef ik al over voeding en een auto-immuunziekte. Dat er een verband is tussen voeding en jouw gezondheid is duidelijk. Toch onderschatten veel mensen de waarde van voeding bij een chronische aandoening.

In het begin van mijn ziek zijn had ik deze inzichten ook niet. Hierdoor ervaarde ik een gevoel van machteloosheid, een gevoel dat ik zelf niet in de hand had wat er gebeurde in mijn lijf. Nu weet ik wel beter, en wil ik je mee nemen op mijn zoektocht naar gezonde voeding. Dat is de reden dat ik deze blog ben gestart, en ik zal dan ook vol enthousiasme blijven bloggen om mijn ervaring hierin met je te delen.

Weet je trouwens dat ik een e-book geschreven heb? Ik ben hier zo trots op aangezien er smakelijke recepten instaan die geschikt zijn als nikkelarm dieet. Het is het AIP dieet, waarbij ik voeding weglaat die het immuunsysteem kunnen prikkelen. Dat is natuurlijk geweldig omdat je op deze manier je lijf rust geeft. Klik hier voor meer informatie over mijn e-book, of klik op de foto hieronder.

AIP Kookboek

Bron:

2 Replies to “Nikkel voeding en eczeem”

 1. De thee weglaten vind ik als theeleut erg lastig. Nu maar een theetje van tulsi. Omdat ik ook een branderige tong kreeg van heet water uit de waterketel deze maar omgeruild voor een waterkoker die ik nog had staan. Hopen dat het nu wel goed gaat. Op m’n verlanglijstje nog een watervitalisator in de vorm van een pen. Kan misschien schelen, dat de invloed geneutraliseerd wordt.

 2. Hoi Janneke,
  Dank je wel voor je reactie. Ja, de thee weglaten blijft toch best lastig. Ik lees dat jij net zo graag thee drinkt als ik doe. 🙂 Wat lastig dat je last kreeg van een brandige tong. Is dat een symptoom wat hoort bij jouw nikkelallergie? Zelf kan ik het merken aan mijn huid. (eczeem). Het thee drinken vind ik zelf best wel lastig aangezien ik het niet de hele dag alleen water wil drinken. Het ligt er ook aan hoe gevoelig je bent voor nikkel. Heb jij een sterke reactie als je thee drinkt of laat je het uit voorzorg liever weg? Ik wil je bedanken voor je reactie, omdat ik lees dat je thee drinkt van tulsi. Ik kende het niet en heb het opgezocht. Het lijkt me zeer smakelijk, hoe bevalt het jou?

  Zelf drink ik graag warm water met kruiden erin, zoals munt en wat versgeraspte gember. Volgens mij is het nikkelgehalte bij rooibos ook een stuk lager dan een andere thee. Ik kan namelijk wel 1 tot maximaal 2 kopjes rooibosthee drinken per dag, maar ik laat de thee niet trekken. Het zakje haal ik na een paar keer “dompelen” echt uit mijn kopje. Het schijnt te zijn dat het nikkelgehalte in thee verlaagd wordt door het koken van het theewater.

  Zo’n watervitalisator kan echt het verschil maken, er zit wel een prijskaartje aan. Ik hoop dan ook voor je dat je verlanglijstje wordt gerealiseerd. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *