Leestijd: 2 minuten
Print Friendly, PDF & Email

De Staphylococcus aureus bacterie en eczeem? Wat hebben ze met elkaar te maken en wat is de rol van deze bacterie in eczeem? Zoals je misschien wel weet, houd ik van lezen. Ik ben niet zo kieskeurig in wat ik lees en het kan dan ook van alles zijn. Van een goed boek tot een klassieke strip. Van een wetenschappelijk onderzoek tot de achterkant van een shampoofles. Trouwens, er staan benamingen voor ingredi├źnten op die shampoofles die ook niet misstaan op een scrabble bord. ­čÖé

Zo las ik laatst over de Staphylococcus aureus bacterie en eczeem aangezien ik het fijn vind om zoveel mogelijk te weten over eczeem en gezondheid. Het schijnt zo te zijn dat deze (lastig uit te spreken) bacterie van nature aanwezig is in je neus en huid. Zowel bij gezonde mensen, en ook bij mensen met eczeem. Deze bacterie komt vaker voor bij mensen met eczeem, vooral als het ernstig is. Als je eczeem hebt, is dit een risicofactor voor het ontwikkelen van voedselallergie├źn en astma.

Kan de Staphyloccoccus aureus bacterie zorgen voor eczeem of en verslechtering hiervan? Er is een verband tussen deze bacterie en voedselallergie├źn bij mensen met eczeem met de ernst van deze aandoening.

Staphyloccoccus aureus bacterie en eczeem?

Het heeft dus wel met elkaar te maken. Er is nu onderzoek gedaan naar deze bacterie en verslechtering van eczeem. Er is onder andere uitgekomen, dat hoe ernstiger het eczeem, hoe hoger de concentratie van het Staphyloccoccus aureus bacterie. De hoeveelheid van deze bacterie heeft ook te maken met een verslechtering van het eczeem. De combinatie van Staphylococcus aureus en eczeem, wordt geassocieerd met een verhoogde allergische reactie op pinda’s, tarwe, kippeneiwit en melk.

Mijn eerste reactie is om die bacterie zoveel mogelijk te elimineren. Ik wil de oorzaak van eczeem aanpakken en die zit grotendeels in de darmgezondheid. Een overschot aan slechte bacteri├źn zorgt voor een groot aantal gezondheidsproblemen en draagt ook bij aan eczeem. De kunst is om een zo goed mogelijke darmgezondheid te bereiken. Zelf neem ik regelmatig een kuurtje probiotica, wat bewezen heilzaam is bij onder andere eczeem. Neem wel een goed merk, zodat de goede bacteri├źn de overhand krijgen in je lijf.

Darmgezondheid verbeteren

Verder kan ik je aanraden om je darmgezondheid een stuk gezonder te eten door middel van een dieet. Een dieet rijk aan ontstekingsremmende eigenschappen is uitermate geschikt voor mensen met een huidaandoening. Zelf eet ik regelmatig volgens het AIP. Het AIP is een afkorting voor auto Immuun Protocol en is een ontstekingsremmend dieet. Hierbij laat je voeding weg die je immuunsyteem kunnen prikkelen en eet je voeding die je darmgezondheid bevorderen.

Binnen een ontstekingsremmend dieet eet je geen zuivel, tarwe (gluten), eieren en suiker. De nadruk ligt op voeding voor je darmen, waar goede bacteri├źn snakken naar voeding ;). Die worden blij van (veel) groenten, vlees, vis en fruit. Klik op de foto hieronder, op naar mijn nieuwste kookboek te gaan, die volledig in het teken staat van het AIP.

AIP kookboek

Bronnen: