Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Wat kun je leren van een chronische ziekte en wat kun je missen als kiespijn? Als je chronisch ziek bent, krijg je te maken met verschillende aspecten die je leven kunnen beïnvloeden. Wat de ene dag niet gaat, kan de volgende dag misschien wel. Waar je op sommige dagen slecht uit je bed kunt komen, kan je de volgende dag een wandelingetje maken. Het leven met een chronische ziekte kent zijn beperkingen maar het kan je ook wat leren.

Wat kun je leren van een chronische ziekte?

Leer balanceren

Om te balanceren is het cruciaal om in balans te zijn. Dat laatste was ik in het begin totaal niet, dus was er werk aan de winkel. 😉 Ik kon gewoonweg niet accepteren dat ik de ene dag wel kon, wat op de andere dag niet lukte. Daarbij was ik ook nog eens perfectionistisch, een ideale combinatie om jezelf goed dwars te zitten. Hoe ben ik dan in balans gekomen? Dat ging stapsgewijs, en kun je lezen in deze blog.

Probeer te balanceren en te accepteren wat je wel en niet kunt doen. Ik begrijp je heel goed als je van alles wilt doen op een dag. Maar soms lukt dat gewoonweg niet en is het beter om hier balans in te brengen. Is het heel belangrijk om al je afspraken op één dag te doen? Lukt het ook om deze over verschillende dagen te verdelen? Bekijk en ervaar hoeveel energie jij hebt op een dag en maak dan je planning. Moet je naar je werk? Probeer dan om in het voren te koken, op een vrije dag. Op deze manier hoef jij niet te koken op een werkdag, maar staat er een gezonde maaltijd klaar in de koelkast.

Het balanceren gaat me steeds beter af. Ik probeer afspraken te spreiden en genoeg rust momenten in te bouwen als ik een drukke dag heb.

Nee zeggen is ook goed

Nee zeggen gaat me nog steeds niet goed af, alhoewel het wel beter gaat. Door mijn chronische aandoening heb ik geleerd om vaker nee te zeggen. Het kon ook eigenlijk niet anders, omdat ik vaak niet meer mijn leven kon leiden zoals ik gewend was. Ik zat vaak slecht in mijn vel, had pijn en zat onder de medicatie. Er zijn zoveel momenteel geweest dat ik gevraagd werd voor een verjaardag. Of om mee te gaan naar de stad. In die tijd heb ik geleerd dat Nee ook een antwoord is en dat het ook goed is om Nee te zeggen.

Voorheen was ik nogal een pleaser aangezien ik graag aardig gevonden wilde worden. Ik vond ook van mezelf dat ik zoveel mogelijk moest ervaren om alles uit het leven te halen. Klaarstaan voor een vriendin? Boodschappen doen voor mijn buurvrouw? Oppassen op buurtkinderen? Overwerken? Avondje uit met mijn lief? Ik zei overal maar Ja op, omdat ik iedereen tevreden wilde houden. Achteraf gezien was het geen gezonde manier om voor mezelf te zorgen. Ik was er meer voor anderen dan voor mezelf.

Dat veranderde radicaal toen ik ziek werd omdat ik leerde Nee te zeggen. In het begin was het lastig en gebruikte ik mijn ziek zijn als excuus. Wat natuurlijk niet gelogen was, aangezien ik niet ver kon lopen. Maar ik durfde nog niet goed alleen maar Nee te zeggen, zonder reden te benoemen. Dit heb ik geleerd op revalidatie. En wat ben ik daar blij om. Nu kan ik gewoon voor mezelf opkomen en eerlijk benoemen als ik niet kan of wil zonder reden op te geven. (Meestal dan). 😉

Wat kun je leren van een chronische ziekte

Acceptatie

Wat ik ook geleerd heb, is mezelf en de ziekte accepteren. Daar ging wel lange tijd overheen. In het begin vond ik dit heel lastig. Ergens had ik het idee dat acceptatie hetzelfde was als tevreden zijn met een bepaald feit. Als ik mijn ziek zijn zou accepteren, zou ik alles eromheen ook accepteren. En dat wilde ik niet. Nu weet ik, dat het veel dieper gaat dan dat. Het accepteren geeft juist ruimte en rust. Doordat ik de ziekte heb geaccepteerd, hoef ik er niet tegen te vechten.

De ziekte of aandoening is er, de manier waarop jij ermee omgaat is wel iets waar je wat aan kunt doen. Maar dit is een weg die je af moet leggen aangezien een chronische aandoening heel heftig kan zijn. Een met diepe dalen en met onzekerheid. Als jij je ziekte accepteert, zal je merken dat je op den duur een rust kunt ervaren. De diagnose er is, de klachten en symptomen ook. Probeer te accepteren dat het er nu eenmaal is. Vanaf dan kun je op gaan bouwen en stap voor stap omgaan met ziek zijn.

Zet jezelf op nr één

Als jij merkt dat je een slechte dag hebt, dan is dat balen. Hoe verleidelijk ook, maar probeer niet te blijven hangen in negativiteit omdat het nu tijd is om voor jezelf te gaan zorgen. Juist nu. Zet je mobiel (even) uit en probeer eens een begeleide meditatie, die je gewoon thuis kan doen. Nu is het moment om je energiebalans weer op te laden. Zet jezelf even op nummer één, zodat je weer energie krijgt, waardoor jij weer beter om kunt gaan met je chronische aandoening.

Het hoeft niet veel tijd te kosten. Neem een warm bad, doe aan meditatie of ga een eindje wandelen. Kies een activiteit die bij jou past en die je vol kunt houden. Ik vind het zelf heel fijn om vroeg naar bed te gaan. Gisteren had ik een dag waarbij ik heel erg moe was. Schijnbaar wilt mijn lijf me wat vertellen. Voor mijn ziekte had ik zeker niet naar mijn lichaam geluisterd en was ik door gegaan. Nu ben ik op een punt dat ik graag goed voor mezelf zorg. Ik ben gisteren om 20:30 naar bed gegaan, en mijn liefje vond het fijn dat ik goed voor mezelf zorgde. Ik ben gaan liggen en heb geluisterd naar natuurlijk en ontspannen geluiden uit mijn white noise machine waarna ik als een blok in slaap viel.

Wat kun je leren van een chronische zieke?

Wat vind je leuk?

Het geeft je de kans om te ontdekken wat je belangrijk vind in je leven. Ben je tevreden met je werk? Past het nog bij je en bij je huidige lichamelijke conditie? Wil jij je leven omgooien en iets anders gaan leren? Dat hoeft niet iets drastisch te zijn maar kleine stapjes kunnen ook een groot effect hebben. Zo kwam ik erachter dat ik heel graag een blog wilde beginnen. Nu heb ik altijd al graag geschreven, maar dit kwam echt tot uiting toen ik ziek werd.

Een kennis van mij is ook chronisch ziek. Zij heeft nu een hobby opgepakt, die ze niet meer gedaan heeft sinds ze moeder geworden is. Zij schildert graag en staat nu weer geregeld op haar zolderkamer met de penselen in haar hand. Dat vind ik zulke fijne verhalen om te horen omdat het betekent dat een chronische ziekte niet beperkend hoeft te zijn. Het kan je leven juist een nieuwe wending geven, vooral omdat je nu luistert naar wat je aankan en wat jij graag wilt doen in je leven. ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *