Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Wat is het visual snow syndrome? Hoe kom je eraan en waarin verschilt het van een oogzenuwontsteking? In deze blog neem ik je via mijn eigen ervaring mee naar meer informatie over deze aandoening. Ook ik heb last gehad van visual snow. Nerveus zat ik in de spreekkamer van mijn neuroloog aangezien ik (bij wijze van spreken) die kamer vaker van binnen had gezien dan mijn eigen woonkamer. Zelf heb ik Neuromyelitis optica, en ik had in die tijd al behoorlijk wat aanvallen gehad hiervan. Het ging best aardig maar nu had ik weer symptomen in mijn oog. Die klachten waren zo hevig dat ik bijna niets meer zag.

Iedereen die een chronische ziekte heeft, weet hoe vervelend / angstig het is, als je met klachten jezelf weer moet melden voor onderzoek. Ik weet nog goed dat ik behoorlijk nerveus tegenover mijn behandelend neuroloog zat. Na een kort onderzoek vertelde hij me dat mijn klachten dit keer afkomstig waren van visual snow. Je kunt je voorstellen dat ik hem enigszins verbaasd aankeek, aangezien er nog weinig over bekend was, heel wat jaren geleden. Ik had al de nodige medische termen gehoord tijdens mijn ziek zijn, maar visual snow syndrome? Dat was helemaal nieuw voor mij.

Wat is het visual snow syndrome?

Het visual snow is een neurologische aandoening waarbij je een soort sneeuw of witte ruis hebt in je blikveld. Je kunt het ook wel eens zien op de televisie bij een storing. Het visual snow syndroom ontstaat doordat de zenuwoverdracht van de ogen naar de achterkant van de hersenen niet goed verloopt. Vaak zijn er meerdere klachten die bij deze aandoening horen, maar niet visueel van aard zijn. Je kunt last krijgen van bijvoorbeeld:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Druk in het hoofd

Weet je dat er twee soorten visual snow zijn? Elk soort verwijst naar hoe het gezichtsveld wordt verstoord en wat de patiënt daadwerkelijk ziet tijdens een episode. Bij de eerste soort (Puls) zie je voornamelijk witte stippen in je gezichtsveld. Je kunt het vergelijken met witte regendruppels die wijd verspreid zijn over het gezichtsveld. Bij de tweede soort (breedband) is er een wazig zicht, waarbij het lijkt of je sneeuw ziet. Het kan je zichtvermogen aantasten aangezien het je zicht kan vertroebelen. Op de foto bovenaan deze blog heb ik het geprobeerd visual snow na te maken. Op de linkerzijde zie je het eerste type (puls), en op de rechterzijde de tweede variant. (Breedband).

Wat is de oorzaak en kun je er wat aan doen?

Helaas is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Toch heb ik gelezen dat de ziekte veroorzaakt kan worden door overprikkelde zenuwcellen in de hersencellen. Een overactieve reactie van de zenuwcellen heeft vaak te maken met een disbalans in het lichaam. In diverse onderzoeken is namelijk te lezen dat de rol van de darmgezondheid in het gehele lichaam zoveel groter is dan gedacht. Een ongezonde darmflora kan allerlei ontstekingen en overactiviteit veroorzaken in het heel lichaam. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan auto-immuunziektes en andere neurologische aandoeningen.

Op mijn website kun je lezen in diverse blogs dat het verbeteren van je darmgezondheid een positief effect heeft op een ontsteking in je lichaam. Voeding speelt hierbij een veel grotere rol dan in eerste instantie wordt aangenomen. Gelukkig zijn er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die de rol van gezonde voeding benadrukken bij chronische aandoeningen.

Een ander eetpatroon?

Een ander eetpatroon kan het antwoord zijn in verschillende gezondheidsproblemen. Dat is niet anders bij een neurologische aandoening, er zijn intussen zoveel positieve verhalen te lezen van mensen die hun aandoening in remissie hebben gekregen door een ontstekingsremmend dieet te volgen. Lees bijvoorbeeld eens mijn nieuwe rubriek. Hierin staan verhalen van mensen die hun eetpatroon hebben veranderd. Ze schrijven wat ze veranderd hebben en hoe het nu met ze gaat.

Visuel snow syndrome kan het gevolg zijn op bepaalde voedingsmiddelen. De meest voorkomende voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken zijn: Gluten, eieren, noten en zuivel. Zelf volg ik ook al jaren tot grote tevredenheid een ontstekingsremmend dieet. Doe je ook mee en zet je de eerste stap naar een gezonder lichaam? Je hebt niets te verliezen maar alles te winnen. Namelijk je gezondheid.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc

https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/12062/visual-snow-syndrome