Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Waarom eet jij glutenvrij? Deze vraag stelde een bekende aan mij, toen ze me bij het glutenvrije schap van de winkel gespot had. Ik moest wel lachen om haar directe vraag en beantwoordde haar dat ik glutenvrij eet voor mijn gezondheid. Blijkbaar was zij gewoon even nieuwsgierig en wilde weten wat ik dan zoal kocht. Het was best amusant aangezien ik haar al een tijd niet gezien had. Eerlijk gezegd gaan we niet met elkaar om. Als we elkaar zien, dan groeten we elkaar en maken we een praatje. Maar daar blijft het eerlijk gezegd altijd bij.

Zij wees enkele producten aan, en vroeg me hoe die smaakten. Met een glimlach liet ik haar weten dat ik dat niet wist. Ze keek me ietwat verbaasd aan terwijl ze zei:” Jij eet toch glutenvrij, dus mag je dit toch eten”? Ik begon me enigszins ongemakkelijk te voelen omdat haar opmerking natuurlijk wel terecht was. Toch had ik niet de behoefte om midden een een drukke winkel uit te leggen waarom ik de meeste glutenvrije producten niet kon eten. Om deze reden gooide ik het snel op een allergie, en veranderde het onderwerp van ons gesprek.

Waarom eet jij glutenvrij?

Haar vraag spookt zo af en toe nog door mijn hoofd. Het is natuurlijk wel zo dat er steeds meer mensen glutenvrij eten. Je hoort het ook regelmatig en leest er vaak over. Ik zal even in het kort uitleggen waarom mensen glutenvrij (gaan) eten. Mensen met coeliakie hebben een een auto-immuunziekte. Hierbij is het lichaam overgevoelig voor gluten. De enige behandeling bestaat uit het volgen van een glutenvrij dieet, levenslang. Als mensen toch onverhoopt gluten binnen krijgen, hoe miniem ook, krijgen zij darmschade.

Daarnaast hebben steeds meer mensen een gluten sensitiviteit. Dit is een erkende aandoening waarbij mensen na het eten van producten met gluten klachten hebben. Ook voor deze groep mensen is het belangrijk om een glutenvrij dieet te volgen. Bij gluten sensitiviteit ontstaat er geen darmschade bij het eten van gluten, maar krijgen zij verschillende klachten.

Het glutenvrije dieet wordt ook bekender voor mensen met een chronische aandoening. Uit verschillende onderzoeken komt steeds vaker naar voren dat het volgen van een glutenvrij dieet positief kan uitpakken voor de symptomen die men ervaart. Door glutenvrij te eten kunnen ontstekingen verdwijnen en het immuunsysteem tot rust komen. Lees hiervoor het volgende artikel: AIP hoopgevend bij auto-immuunziekte.

Waarom eet jij glutenvrij?

Terug naar het begin van deze blog. Die kennis stelde mij de vraag waarom ik glutenvrij at. En waarom ik dan niet alles glutenvrij kon eten? Ik eet glutenvrij omdat ik een auto-immuunziekte , allergieën en eczeem heb. Dit is grotendeels in remissie sinds ik mijn voeding heb aangepast. Dat alleen al is natuurlijk geweldig en de moeite waard om glutenvrij te eten. Toch bleef ik met veel klachten rondlopen die maar niet over gingen met alleen glutenvrij. Door mijn eczeem, astma en verschillende allergieën, heb ik ook een intolerantie voor diverse voedingsmiddelen.

Zo eet ik geen of zo weinig mogelijk mais, eieren, peulvruchten en soja. Als je de ingrediëntenlijst bekijkt van glutenvrij brood of pasta zal je zien dat dit voornamelijk mais en soja bevat. Dit zijn niet de voedingsmiddelen die ik elke dag wil en kan verdragen. Ik krijg hier namelijk last van mijn buik van en mijn eczeem verergerd. Op dit moment heb ik ook weer last van mijn huid omdat ik gisteren glutenvrije maiscrackers met chocolade hagelslag gegeten heb. Niet slim, maar ik had er zo’n zin in. (Tja, het is die tijd van de maand 😉 ).

Het is op zich wel een goede graadmeter om te weten dat ik echt niet goed op bepaalde voedingsmiddelen reageer. In de winkel kan ik vaak niet slagen wat betreft mijn glutenvrije inkopen omdat hier vaak mais, eieren of soja is toegevoegd. Om deze reden bestel ik mijn glutenvrije artikelen regelmatig online. Bij deze winkel maken ze gebruik van een filter, zodat je heel eenvoudig ingrediënten kunt toevoegen of juist weglaten in je boodschappenwagentje.

Glutenvrij of Paleo?

Voor mijn eczeem en voedingintolerantie zocht ik naar een manier van eten waar ik wel goed op zou reageren. Alleen glutenvrij eten is voor mij niet genoeg aangezien ik hier weer klachten van krijg. Al vrij snel kwam ik terecht bij het Paleo dieet. Hier kook en eet je heel puur, je laat namelijk alle zakjes en pakjes weg bij het koken. Eigenlijk maak je alles zelf, en bepaal je zelf wat er in een gerecht zit. Als je Paleo eet, dan eet je vanzelf glutenvrij aangezien je hier ook gluten, peulvruchten en bewerkt voedsel weglaat.

Paleo of Auto-immuun protocol?

Momenteel zit ik een een fase dat ik mijn voeding nog ga aanscherpen. Dit heeft er mee te maken dat ik nu toch wel de overgang inga. (Help, ben ik dan al zo oud?) Haha. Ik merk dat ik door de hormoonschommelingen meer last heb van mijn huid en eczeem. Dus ga ik nog beter op mijn voeding en allergieën letten, om mijn lijf te ondersteunen in dit proces.

Jaren geleden at ik strikt auto-immuun protocol, afgekort het AIP dieet. Hier heb ik ook diverse blogs overgeschreven.

Binnen het Auto-immuun protocol laat je alle voedingsmiddelen weg waar je intolerant of allergisch op kunt reageren. Je geeft je lijf hiermee de rust zodat je immuunsysteem tot bedaren komt en symptomen kunnen verminderen of verdwijnen. Ik weet dat mijn huid weer rustig word als ik me houdt aan dit protocol. Het AIP is een eliminiatiedieet, waardoor het ook ideaal is voor diverse (chronische) aandoening. Ik heb een ebook geschreven met recepten die volledig passen binnen het AIP dieet. Er is nu een aanbieding, aangezien mijn nieuwste e-book uit is gekomen, Klik op de foto voor meer informatie.

AIP Kookboek