Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Vermoeidheid hoe doe je het huishouden? Hoe kan je met minder energie er toch voor zorgen dat je huis netjes is? Deze blog schrijf ik omdat ik geregeld hoor dat mensen zo moe zijn. Ook ik ben jarenlang vermoeid geweest, en ook heb ik nog steeds periodes dat ik minder energie heb. Het huishouden is best een tuttig onderwerp aangezien iedereen er wel eens over geschreven heeft. Toch is er één verschil, je huis proberen schoon te maken als jij super vermoeid bent, kan een onmogelijke opgave lijken.

Ik heb een auto-immuunziekte en dit gaat toch vaak gepaard met chronische vermoeidheid. Jammer maar helaas, we zullen het moeten doen met minder energie. Ik heb zelf in vlagen meer en minder energie, wat lastig is aangezien ik altijd aan het balanceren ben. Wat de ene dag niet kan, doe ik de volgende dag. In het begin van mijn diagnose was ik zo verschrikkelijk vermoeid, het was om te huilen. Wat ik dan ook wel eens deed. De frustratie was zo groot, ik wilde niet accepteren dat ik chronisch ziek was. Hoe graag ik ook wilde, mijn energie deed niet mee. Hoeveel ik ook sliep, mijn batterij laadde niet op. Eigenlijk was ik enorm uitgeput, eigenlijk wel logisch omdat mijn immuunsysteem actief was en vocht tegen de medicatie.

Vermoeidheid hoe doe je het huishouden?

Eigenlijk was mij alles te veel in die tijd. Lastig wel, aangezien ik het niet gewend was om hulp te krijgen en te vragen. Liever deed ik toen en nu nog alles zelf. Ik vond dat namelijk verschrikkelijk, om afhankelijk te zijn van een ander. Ik vond het zo naar dat ik tijd innam van een ander, die al zo’n druk leven had. Mijn voornemen was om zo snel mogelijk weer het huishouden zelf te doen. Dat liep anders dan verwacht en ik heb echt moeten leren om balans aan te brengen in mijn leven (en het huishouden). 😉

Bij een auto-immuunziekte kun je veel klachten ervaren. Pijn, uitputting, tintelingen, hoofdpijn, krampen en een hersenmist. Er zijn talloze doktersbezoeken, je hebt misschien een gezin en een baan waar je ook nog geacht wordt normaal te functioneren. Ik werd ziek gemeld omdat werken toen echt even geen optie was. Geloof me dat je niet de enige bent die moeite heeft om het huishouden te doen. Juist als je een chronische ziekte hebt. Hieronder schrijf ik tips die mij helpen, om op een fijne manier toch het huishouden te doen.

Vermoeidheid hoe doe je het huishouden?

Maak een schema

Als eerste is het handig om een schema te maken voor voor jezelf. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld deze handige kalender gebruiken. Bepaal wanneer je welk klusje je wilt doen. Houdt er ook rekening mee dat deze klussen energie kosten. Je zou bijvoorbeeld bepaalde zware klussen kunnen spreiden zodat je verstandig omspringt met je energie.

Een huishoudschema kan je helpen om structuur te krijgen in de taken die je wilt doen. Stel realistische doelen en bepaal wat je elke week wilt schoonmaken. Zelf vind ik het belangrijk om elke week de toiletten, douche en slaapkamer schoon te maken. Wat ik fijn vind aan een schema, is dat ik deze aanpas aan mijn gezondheid. Door een schema te maken stel ik mezelf een doel, waarvan ik weet dat ik het ga halen.

Ik heb geleerd om het huishouden in gedeeltes te doen. Er is behoorlijk wat tijd overheen gegaan omdat ik niet wilde accepteren dat ik minder kon qua energie. Lekker handig dus…NOT! In het begin van mijn ziekte zat ik mezelf erg in de weg. Gaandeweg heb ik ervaren dat het prettig werkt als je het huishouden verspreid over een paar dagen. Vooral als je chronisch vermoeid bent is dat een uitkomst. Ik bedenk van tevoren hoeveel tijd ik kwijt ben met werken. Ook houd ik rekening met bezoek van vrienden enzovoort. Op deze manier kan ik inschatten wat ik die week kan doen qua energie, zodat ik niet compleet opgebrand thuis zit.

Stukje bij beetje

Het gaat nu vrij goed met mijn vermoeidheid. Toch kan ik me goed herinneren hoe het was om altijd maar heel erg moe te zijn. Toen ik begon te werken met een schema, merkte ik dat het mij rust gaf. Op maandag ging ik stofzuigen. Niet het hele huis, maar alleen de bovenverdieping. In het begin zal het wennen zijn aangezien je misschien “even” het hele huis door wilt. Niet doen. Je saboteert jezelf op die manier. Wees niet bang dat je de hele week aan het schoonmaken bent. 🙂 Dat zal echt niet gebeuren, je verdeelt het alleen over een paar dagen.

Maar wat nu als jij volgens je schema zou gaan schoonmaken, en je bijna niet uit je bed kan komen? Schuif dan je werkzaamheden door naar de middag of de volgende dag. Ook dit is weer een echte uitdaging met jezelf als je ziek bent. Je wilt zoveel doen en je hebt maar weinig energie. Voel aan je lijf of jij echt te moe bent of dat je misschien wel één ding kunt doen. Het gaat er natuurlijk niet om dat jij je hele huis spic en span hebt. Het gaat er om dat jij een tevreden gevoel overhoudt, als er toch weer een klusje gedaan is. Wie weet, heb jij veel meer energie als jij even geslapen hebt. Dan kun je alsnog je schema bekijken en je klus voor die dag doen.

Vermoeidheid hoe doe je het huishouden?

Op naar meer energie…

Het terugkrijgen van energie is nu heel belangrijk. Juist omdat je met een chronische aandoening minder energie kunt hebben. Bedenk dat jouw gezondheid het allerbelangrijkste is. Concentreer je dan ook op het verkrijgen van meer energie. Dat kun je doen door je voeding aan te passen, stress aan te pakken en te zorgen voor voldoende slaap.

Toch kan een schoonmaakschema handig zijn om (weer) te beginnen met je huishouden. In kleine stapjes bouw jij een routine op, wat niet veel tijd hoeft te kosten. Zorg er ook voor dat je werkt met goede apparatuur, die het je net wat makkelijker maakt. Denk bijvoorbeeld eens aan een robotstofzuiger met dweilfunctie. Of deze dubbelzijdige raamwisser, hiermee maak je je ramen binnen en buiten tegelijk schoon. Een uitkomst. Hopelijk heb ik je verder kunnen helpen en je voldoende tips gegeven zodat je weer energie op kunt gaan bouwen.