Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

CVS / ME wat is het beste dieet? Bestaat er een dieet die de symptomen van CVS kan verminderen en welke is dat? In deze blog kun je lezen hoe mijn eigen ervaringen zijn met een dieet voor chronische vermoeidheid. Ook deel ik wat linkjes naar wetenschappelijke onderzoeken, die aantonen dat een dieet echt kan helpen bij deze aandoening.

CVS / ME is een chronisch vermoeidheidssyndroom wat als een slopende ziekte wordt ervaren. Als je deze aandoening hebt, ben je altijd moe, zelfs als je een nacht goed geslapen hebt. Je hersteld niet voldoende meer van inspanning, waardoor je vermoeidheid alleen maar erger wordt. Weet je dat er steeds meer mensen worden gediagnosticeerd met CVS / ME? Ik hoor vaak dat mensen met deze ziekte willen alles aangrijpen om maar niet meer zo vermoeid te zijn.

Een dat is heel begrijpelijk, als je elke dag zo moe bent dat je het bed niet uit kunt komen. Je wilt immers meer energie en wilt hiervoor alles uitproberen. Daar zit ook een valkuil waarvoor je op moet passen, aangezien er niet één magisch dieet is, die bij iedereen helpt. Maar het kan wel zijn dat het juiste dieet voor jou, kan zorgen dat het je symptomen verlicht. Lees snel verder om erachter te komen welk dieet geschikt kan zijn voor CVS / ME en wat de ervaringen zijn hierin.

CVS / ME wat is het beste dieet?

Veel mensen met CVS / ME hebben te maken met een of meerdere voedingsintoleranties. Zij kunnen dan ook baat hebben bij een verandering van hun huidige eetpatroon. Er is nog niet veel bekend over de oorzaak van deze ziekte. Steeds vaker lees ik dat de wetenschap denkt dat de oorzaak kan liggen bij een virale of bacteriële infectie, zoals Epstein Barr. Verder wordt aangenomen dat er bij CVS / ME wordt getriggerd door een disbalans tussen je darmgezondheid, auto-immuniteit en de hersens.

Grote kans dat je bij CVS / ME te maken hebt met:

 • Een ongezonde verhouding tussen goede en slechte bacteriën in je darmen. (Darmflora)
 • Verhoogde niveaus van ontsteking in je lichaam
 • Auto-immuunziektes
 • Problemen met je hormonen
 • Een niet optimale communicatie tussen je hersens en darmen

CVS / ME wat is het beste dieet?

Bij mij werkt een een ontstekingsremmend dieet het beste. Je laat hierbij voedingsmiddelen weg die je immuunsysteem triggeren om zo een ontsteking te veroorzaken. Ik let tevens op mijn stress niveau en probeer om zoveel mogelijk ontspanmomentjes te nemen op een dag. Ik let ook op of ik voldoende voedingsstoffen binnen krijg en hoe vaak ik eet. Een combinatie van het AIP en Whole30 dieet werkt het beste voor mij. Ontdek hier welk ontstekingsremmend dieet het beste bij jou past. Ik zal hieronder het AIP (auto-immuun protocol) beschrijven omdat dit dieet mij de eerste stap vooruit geholpen heeft.

Een ontstekingsremmend dieet?

CVS / ME wat is het beste dieet? Ik zal hier beschrijven welk dieet mij het beste helpt bij mijn chronische vermoeidheid. Let op: Ik ben geen arts, ik wil je alleen helpen zodat jij je misschien ook minder vermoeid gaat voelen. Oh ja, nog één ding waar ik je op wil wijzen. Je hebt kunnen lezen dat het ontstaan van CVS / ME best complex is. Hierom vraag ik je om geduld te hebben aangezien je wellicht niet direct resultaat zult merken Ook heb je kans dat dit dieet niet voor jou werkt, maar wel één van de andere ontstekingsremmende diëten. Probeer uit wat voor jou het beste werkt en neem je tijd daarvoor.

AIP is wellicht het meest ideale dieet voor het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Zelf eet ik regelmatig volgens het AIP protocol. Als jij niet bekend bent met mijn blog, dan maak ik je graag duidelijk dat dit het auto-immuunprotocol is. Binnen het AIP verwijder je voedingsmiddelen die een ontsteking kunnen veroorzaken of jouw immuunsysteem kunnen triggeren. CVS / ME wordt onder andere veroorzaakt door ontstekingen, het verwijderen van bepaalde voedingsmiddelen kan daarom heel nuttig zijn.

AIP Kookboek

AIP auto-immuun protocol

Voeding die je weglaat bij het AIP (Auto-immuun protocol) zijn:

Gluten, nachtschadegroenten, noten, zuivel, zaden, peulvruchten en bewerkte voedingsmiddelen. Lees hier de volledige lijst van toegestane voeding en welke je weglaat. Binnen het AIP laat je voedingsmiddelen weg die het ontstekingsproces stimuleren. Je voegt vervolgens voeding, rijk aan nutriënten toe, die bewezen heilzaam zijn voor je lichaam.

   Het kan in het begin overweldigend zijn om te beginnen met het AIP. Je kunt je eerst inlezen wat het auto-immuun protocol inhoudt, voordat je besluit te beginnen.

   Kookboek AIP

   Het begin is altijd moeilijk, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan wel zo zijn dat je zonder inspiratie zit, of dat je gewoonweg niet goed weet welke gerechten je kunt bereiden. Een kookboek met ontstekingsremmende voeding is dat ook een uitkomst. Zelf is mijn nieuwste e-book net klaar en is te bestellen. Alle recepten zijn eenvoudig te maken, en geschikt voor het AIP dieet. Klik op deze link voor het e-book!

   Ook wil ik enkele kookboeken onder je aandacht brengen, die heel geschikt zijn. Ze zijn wel in het Engels. Degene die ik zelf in het begin heb gekocht, is deze van Mickey Trescott. Tevens is dit kookboek van Terry Wahls, ook echt de moeite waard.

   Aan het begin van mijn blog schreef ik al, dat er niet één dieet is wat voor iedereen zal werken. Ook kan het zijn dat niet al je symptomen verdwijnen. Toch is mijn eigen ervaring en die van anderen, dat een ontstekingsremmend dieet zeer positief kan zijn bij een chronische ziekte. Het kan je symptomen echt verminderen waardoor jij je leven kan bewandelen zonder al te veel klachten.

   Bronnen:

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *