Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Heb je een ei vervanger nodig in je recept? Steeds meer mensen kampen met allergieën, en zijn daarom op zoek naar alternatieven. Een ei vervanger komt al snel om de hoek kijken als je een allergie hebt. Een intolerantie voor onder andere ei komt steeds vaker voor.

Een ei hoort erbij zeggen ze. Nou, niet voor mij aangezien ik er jeuk van krijg. Eczeem, werkelijk de kriebels. Heel soms, zo af en toe kan ik er ééntje eten zonder last te krijgen. De truc is eigenlijk om op die dag dan geen andere allergenen te eten. Ik ben nogal gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. Soms maak ik de fout om meerdere allergenen te eten op 1 dag. Stom natuurlijk, maar soms….wil je gewoon genieten van eten.

Maar goed, ik dwaal af. Jij bent op zoek naar een ei vervanger voor in je recept. Logisch, vooral als je een cake wilt bakken. Pannenkoeken zonder ei? Is dat mogelijk? Yes. Je hebt die witte rakkers niet eens nodig. Laat even alle kooklessen los die je ooit geleerd hebt. Een ei heb je niet nodig om te bakken en mee te koken.

Ei vervangers nodig in je recept?

Hieronder zal ik de ei vervangers op een rijtje zetten voor je. Je kunt je keuze maken uit behoorlijk wat ei vervangers.

Je kunt 1 ei vervangen door:

  • 50 gram (suikervrije) appelmoes
  • Halve rijpe, gepureerde banaan
  • 50 gram gekookte pompoen
  • 50 gram gekookte bataat (zoete aardappel)
  • 2 eetlepels maizena
  • Lijnzaad. Deze ei vervanger werkt goed als je 1 eetlepel lijnzaad vermengd met 3 eetlepels water in een kommetje. Laat even staan zodat het dikker wordt en verwerk dit in je gerecht.
  • Gelatine poeder. Vermeng 1 eetlepel gelatine met 3 eetlepels warm water om een dikke substantie te maken. Roer het goed door zodat je het direct kunt gebruiken in je gerecht.
  • 2 gepureerde dadels
  • handje vol rozijnen

Ei vervangers, kleine notities:

Even wat korte notities bij 2 ei vervangers, zodat goed weet wat het inhoudt. Het gaat hierbij om: Lijnzaad en Gelatine poeder.

Lijnzaad wordt gebruikt als ei vervanger. Toch wordt aangeraden er niet te veel van te gebruiken. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen. Het menselijk lichaam kan deze omzetten in blauwzuur wat een giftige stof is. Een eetlepel lijnzaad bevat ongeveer 7 gram, het schadelijke effect kan optreden als je meer dan 45 gram lijnzaad neemt per dag. Lijnzaad is een prima ei vervanger en onschadelijk mits je dit niet dagelijks gebruikt en je houdt aan één of 2 eetlepels per dag.

Gelatine poeder is een prima ei vervanger. Mensen die Paleo of AIP eten, kennen het al langer. Gelatine is een eiwit dat is afgeleid van collageen uit botten en weefsel van varkens en runderen. Het klinkt misschien niet smakelijk nu je weet wat het is. Toch heeft het veel gezondheidsvoordelen.

Collageen is een huid eigen stof. Hoe ouder we worden, hoe minder collageen de huid zelf aanmaakt. Gelatine is een afgeleide van collageen. en door gelatine toe te voegen aan je voedingspatroon help je jouw lijf om vitaler te blijven. Gelatine helpt je om een lekkende darm te genezen en is tevens een goede vleesvervanger. Het is tevens een prima ei vervanger. Ik gebruik het zelf in veel recepten.

AIP kookboek

Ei vervanger, welke is jouw favoriet?

En, welke ei vervanger is jouw favoriet? Ben jij al bekend met deze ei vervangers? Heb je nog vragen of aanvullingen voor deze blog, dan hoor ik ze graag van je.