Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Genezen van eczeem of psoriasis? Ik hoor je denken…”Hoe kun je een chronische huidaandoening nu genezen”? Toch wil ik je uitdagen om door te lezen omdat het wel eens heel interessant voor je kan zijn. Als je eczeem of psoriasis hebt weet je hoe pijnlijk en frustrerend het kan zijn. Rode plekken, extreem droge huid en plakken met actief eczeem. Je badkamerkastje puilt uit van de pilletjes en zalfjes om een uitbraak tegen te gaan. Een cortisone zalf om je jeuk te verminderen. Roodheid en schilfers verdwijnen op een gegeven moment ook door deze wonderzalf.

Geloof me als ik je zeg dat ik ook last had van eczeem. En niet een klein beetje, nee. Ik ging “all the way”. Als klein meisje gediagnosticeerd met atopisch / constitutioneel eczeem. Vaak zat ik onder de rode jeukende plekken die alleen weg gingen met heel veel zalfjes en medicatie. Ze hielpen zeker wel, maar helaas was de werking van korte duur. Dan had ik weer een verergering van mijn eczeem en begon het hele proces van smeren en slikken opnieuw.

Genezen van eczeem of psoriasis? Hoe dan?

Jij wilt nu vast weten of ik genezen ben van eczeem. Ja, grotendeels ben ik van mijn eczeem af. Ik heb heel af en toe nog een klein rood jeukend plekje. Maar het feit is dat ik weet wat ik er nu aan kan doen en ik gebruik geen enkel zalfje of pilletje meer voor heling. Dat vind ik zo fijn, dat ik nu de handvatten heb om mijn eigen genezing in gang te brengen.

Heel veel jaren geleden begon mijn zoektocht naar een gezondere eet- en leefstijl voor mijn eczeem. Ik kwam terecht bij Paleo en het AIP dieet. Het zijn beide ontstekingsremmende diëten waar je eczeem baat bij kan hebben. Bij mij heeft deze manier van eten heel goed geholpen. Mijn eczeem verdween volledig, je zou kunnen zeggen dat ik mijn eczeem “weg heb gegeten”. 🙂 Nee, ik hoefde geen saaie voedingsmiddelen te eten. Je kunt hier bijvoorbeeld lezen wat een ontstekingsremmend dieet inhoudt.

…en toen kwam de overgang

Jarenlang was mijn eczeem volledig weg door mijn nieuwe eetpatroon. Heel soms kreeg ik een klein plekje terug maar dat kwam dan voornamelijk als ik bepaalde voeding had gegeten waar ik niet goed op reageer. Kaas, eieren of chocolade. De kunst was hierin om niet (te) vaak toe te geven aan mijn behoefte aan kaas en chocolade.

Als jij besluit om AIP dieet te volgen, is dit hierin een verstandige keuze. Je laat hierbij immers alle voeding weg waar jij allergisch op kunt reageren. Lees hier om te lezen wat het AIP precies inhoudt. Toch kwam er een moment dat ik weer eczeem kreeg. Niet in de hevigheid dat ik kende, maar ik kreeg handeczeem. Super onhandig en pijnlijk. Vooral omdat het van die klein plekjes zijn precies tussen je vingers. Ook knapt er wel eens een stukje huid open waardoor mijn handen wassen echt pijnlijk is.

Het was niet geheel toevallig dat mijn eczeem om de hoek kwam kijken in de overgang. Het AIP dieet hielp me even niet meer. Ondanks dat ik geen voeding at waar ik allergisch voor ben, bleef mijn handeczeem zitten. Het leek wel een lastige klant in de kroeg die zijn laatste biertje wilt. Ik baalde hier echt enorm van en begon me in te lezen. Ik las dat door de veranderingen in je hormonen weer last kunt krijgen van je eczeem.

Genezen van eczeem of psoriasis op een andere manier

Handig, not! Hier zat ik niet op te wachten, dat ik ondanks mijn vernieuwde eetpatroon weer eczeem zou krijgen in de overgang. Ik wilde weer beginnen met het AIP dieet, zodat ik weer mijn gezondheid op nummer 1 zou zetten. Binnen het AIP dieet laat je alle voeding weg waar je allergisch op kunt reageren. Tevens voeg je voeding toe die helend is voor je darm. Ik wilde een weekmenu uitschrijven voor mezelf, tot ik een boek onder ogen kreeg die wel heel erg mijn aandacht trok.

Het is een boek van een Amerikaans medium, die zich Medical medium noemt. Hij krijgt informatie door via zijn spirituele gids waardoor hij op een precieze manier mensen kan helen. Het is een boek waarin hij heel anders is in de benadering tot ziektes en aandoeningen. Hij heeft een interessante kijk op genezing waardoor ik niet anders kon dan zijn boek bestellen. Ik heb ook een blog over hem geschreven, je kunt deze blog hier terug lezen. Hij laat je weten welke voeding geschikt is voor welke aandoening, waardoor jij je eigen genezing in gang kunt zetten.

Genezen van eczeem of psoriasis

Inmiddels heb ik het bestelde boek thuis ontvangen. Ik ben zo nieuwsgierig naar de informatie in dit boek. Hij heeft meerdere boeken beschreven, en de recenties zijn lovend. Stel je nu eens voor, dat ook jij je eigen genezing in gang zet met gezonde voeding. Dat kan je bereiken door het Paleo en AIP dieet, maar ook door te eten volgens de medical medium.

Volgende week begin ik met een zogenaamde cleanse. Een periode van 28 dagen waarbij ik alleen groente en fruit zal gaan eten. Hierna ga ik weer rustig andere voeding toevoegen. Ik zal me eerst ingaan lezen in het boek en menu’s samen gaan stellen. Maar ik kan bijna niet wachten om te beginnen. Ik lees verhalen van mensen die hun gezondheid weer terugkrijgen nadat ze zijn gaan eten zoals hij aanraadt. Symptomen van verschillende ziektes, huidaandoeningen, ADHD en klachten van de menopauze verlichten of verdwijnen zelfs.

Ik houd je op de hoogte van mijn bevindingen en hoe ik het dieet vind gaan. Elke dag zal ik een dagboekje bijhouden en foto’s maken van mijn huid. Ik zal je eerlijk berichten over mijn ervaringen hierin. Brengt het me niet wat ik wil, dan stap ik weer over op mijn “oude vertrouwde” AIP dieet. Wat natuurlijk ook een fantastische manier is om gezond(-er) te worden.

Ken jij Medical medium? Ik hoor graag van je wat jouw ervaringen zijn.