Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Hoe begin je met AIP? Hoe neem je afscheid van het voedsel dat je zo graag eet? Het beginnen met AIP was voor mij best uitdagend. Het betekende namelijk dat ik afscheid ging nemen van mijn vastgeroeste maaltijd ideeën. Mijn ontbijt bestond uit brood met kaas of hagelslag. Yoghurt met cruesli (en chocolade) kon ik ook niet weerstaan. Dat kon ik allemaal wegwuiven toen ik begon met het auto-immuun protocol. Want ja…Ik wilde tenslotte beter worden. Of althans, een heel stuk beter dan dat ik was.

Het leven met zoveel medicijnen maakte me immers erg ongelukkig. Om maar niet te spreken over mijn hoofdpijn. De steeds maar herhalende ontstekingen in mijn ruggenmerg. Mijn zicht dat wisselde tussen wazig en scherp. Het vele vocht wat ik in mijn lijf mee sleepte door de Prednison. Oh ja, laat ik mijn buikpijn / hooikoorts / eczeem en misselijkheid niet vergeten! Ik had overal zo de balen van!

Hoe begin je met AIP?

Hoe begin je met AIP? Alle begin lijkt moeilijk, daar hoeven we niet omheen te draaien. Het AIP oftewel auto-immuun protocol is niet voor watjes. Je gooit namelijk wel even je hele voedingspatroon om, voor je gezondheid. Het AIP is best pittig en je kunt echt even verloren voelen. Wat kun je eten, en vooral…wat niet? Ga je precies na 28 dagen herintroduceren of wacht je liever nog wat langer? Is er een kookboek met recepten?

Begin met de voedingslijst door te lezen. Wat eet je wel en wat eet je niet? Print ze desnoods uit en plak ze op je koelkast zodat je dit altijd even kunt bekijken bij twijfel. Kijk in je keukenkastjes en kijk naar de ingrediënten van artikelen. Zijn je gedroogde kruiden wel AIP proof? Heb je misschien nog vlees in je vriezer, en is deze geschikt voor het AIP? Vul je koelkast en voorraadkast aan met voeding dat volledig geschikt is voor je nieuwe eetpatroon.

Maak een maaltijdplanning en houdt je hierin. Een goede meal prep is echt aan te raden, zodat je niet het gevoel hebt dat je ieder vrij moment in de keuken staat. Lees daarvoor deze blog.

Hoe begin je met AIP?

Wennen aan voedingsmiddelen

Misschien ben jij iemand die alle groenten bij naam kent en alles eet. Dat is super natuurlijk! Maar stel nu dat jij, net als ik voorheen, weinig verse groenten at, dan kan het even wennen zijn. Het eten van bepaalde groenten was voor mij even wennen. Je gaat immers veel meer groenten eten dan je normaal gesproken zou doen. Dat houdt ook in dat je meer groentes gaat uitproberen dan je misschien voorheen deed.

Je moet je voorstellen dat ik begon met het AIP dieet, toen er nog weinig over bekend was. Bepaalde groenten die nu verkrijgbaar zijn in de supermarkt, kon je alleen nog krijgen bij de toko, zoals bakbanaan. Op de groente afdeling kon ik mijn lol op aangezien ik eigenlijk alleen groenten uit de diepvries at. Ik was het gewend om snel mijn maaltijden te maken en koken “from scratch”? Nee, daar deed ik niet aan. De eerste keer dat ik een knolselderij ging klaarmaken was dan ook een hele uitdaging voor mij. Rare vorm, gare geur en het smaakte naar aarde.

AIP dieet volhouden

Ik kon me in het begin ook niet voorstellen dat ik op een gegeven moment graag knolselderij zou eten. Die eerste maaltijd bestond uit gekookte knolselderij, komkommer en wat vlees. Haha, wat erg zeg, het was nogal inspiratieloos. Ik had ook nog geen idee dat ik kruiden kon gebruiken om de maaltijd smakelijker te maken. Ondanks dat mijn eerste maaltijd geen succes was, ging ik door met het dieet. Ik wilde dit doen en volhouden, vooral omdat ik genoeg bewijs gelezen had. Verhalen in overvloed van mensen die door het volgen van AIP minder klachten hadden en zelfs klachtenvrij.

Het was bijzonder te merken dat ik veranderde van een niet koker tot een soort van keukenprinses. Waar ik voorheen blij was met pakjes en zakjes bij mijn maaltijd, werd ik nu heel blij omdat ik echt gekookt had. Ik begon recepten aan te passen, zodat ik ze graag zou eten. Ik gaf mijn eigen draai aan recepten en kreeg echt plezier in het koken. Het was zoveel smakelijker dan voorheen, dat de eerste 28 dagen voorbij zijn gevlogen.

AIP kookboek

Op een gegeven moment had ik voor mezelf veel makkelijke en smakelijke recepten klaar staan, waarop ik besloot deze te bundelen in een e-kookbook. Een tijdje geleden is ook mijn nieuwste kookboek uitgekomen. Trots als een pauw ben ik. Het zijn drukke maanden geweest. Een tijd van uitproberen, bakken, testen, foto’s maken. Er staan recepten in die makkelijk zijn om te maken, die behoren tot mijn “komt goed” gerechten. Er staan 28 recepten in, smakelijk en voedzaam. Ze zijn snel te bereiden, en je kunt er gerust met je hele gezin van eten.

AIP kookboek