Leestijd: 6 minuten
Print Friendly, PDF & Email

AIP en Paleo wat zijn de verschillen? Ik blog regelmatig over eten en dan voornamelijk glutenvrij, Paleo en AIP. Als jij op deze blog bent gekomen, wil jij vast weten wat het verschil is. Wil jij ook anders gaan eten voor jouw gezondheid maar wil je meer duidelijkheid? Ben jij om deze reden benieuwd welk dieet is voor jou geschikt? Dit hangt af van jouw ziekte en hoeveel last jij hiervan ervaart. In deze blog kom ik hierop terug zodat je de keuze kunt maken welke manier van eten voor jou het beste zal zijn.

De grondlegger van het Paleo dieet is wetenschapper Loren Cordain. Deze Amerikaan is gespecialiseerd in voedingswetenschappen waardoor hij zich concentreert op de laatste wetenschappelijke inzichten bij het schrijven van zijn boeken.

Bij het volgen van de Paleo leefstijl eet je zoals onze voorouders in de oertijd dat ook deden. Dat was de tijd van jagers en verzamelaars waarbij onze voorouders vruchten en fruit van bomen en planten. Ze gingen erop uit om te jagen op vers vlees waarbij bijna alles werd gegeten van het dier. Zo ook de organen zoals de lever en het hart, die vol zitten met voeding nutriënten. Jagen was noodzakelijk om te kunnen overleven op de koude steppes. Onze Paleo voorouders leefden voornamelijk van groenten, eieren en vlees. In mindere mate fruit en noten, aangezien dit niet altijd voor handen was. Puur natuur dus.

AIP en Paleo wat zijn de verschillen?

De redenen waarom mensen kiezen om Paleo en het AIP te gaan eten zijn divers. Het Paleo voedingspatroon kan een uitkomst zijn voor mensen met bijvoorbeeld een auto-immuunaandoening, ziekte van Crohn, Reuma, M.S.,Chronische vermoeidheid en huidproblemen. Door Paleo te eten behandel je jouw aandoening zelf. In plaats van symptoombestrijding pak je de oorzaak aan. Er zijn heel veel mensen die merken dat hun gezondheid erop vooruit gaat als ze Paleo en/of AIP volgen.

Met zowel Paleo als ook AIP eet je gezond. Je lijf krijgt op deze manier alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Je laat voeding weg die ontstekingen opwekt. Hierdoor krijgt je lichaam rust en kan jij je beter gaan voelen.

Wat eet je met Paleo?

AIP en Paleo wat zijn de verschillen? In deze blog lees je precies wat de verschillen zijn, zodat jij een goede keuze kunt maken. De overgang van een “normaal” voedingspatroon naar het Paleo kan best lastig zijn. De meeste van ons zijn het gewend om 2 keer per dag brood te eten en ’s avonds een AVG’tje. (Aardappelen, groente en vlees). Met Paleo ga je anders eten en stap je af van de maaltijden die als “normaal” worden gezien. Bij Paleo laat je immers voeding weg die jouw immuunsysteem kan stimuleren.

In het kort gezegd laat je de volgende voedingsmiddelen weg: granen, rijst, aardappelen, suiker en geen bewerkte etenswaren. Ik zal je hierbij de lijst geven wat je allemaal wel eet met Paleo. Er is heel veel mogelijk. De mogelijkheden om een voedzame en smakelijke maaltijd op tafel te zetten zijn eindeloos.

De lekkerste gerechten staan te trappen om door jou te worden bereid. Je kunt variëren met: (bijna) alle soorten vlees, eieren, alle soorten groenten en gezonde oliën en vetten. (Zoals olijfolie en kokosolie.) Noten, zaden en fruit.

AIP en Paleo wat zijn de verschillen?

Pure voedingsmiddelen zijn producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Je laat ook voedingsmiddelen weg waar jouw lijf niet zo goed raad mee weet. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen jou buikpijn bezorgen of onverklaarbare hoofdpijn. Het is mogelijk om verlost te raken als jij begint met Paleo eten. Pas op: Het kan “verslavend” werken, om gezond te koken en te eten. Grote kans dat jij je een stuk beter en gezond(-er) gaat voelen. Veel mensen die Paleo eten, gaan er ineens beter uitzien. Ze voelen zich gezonder, zijn vaak verlost van vage klachten. Als jij dit niet wilt, dan is Paleo niets voor jou. 😀

AIP en Paleo

Paleo voedingslijst

Alles wat puur is, kun jij gewoon eten. Je kunt denken aan: Vlees en vis, groente, fruit, noten zaden en eieren. Als je vlees (of vis) eet houdt het puur. Geen paneerlaagje waar tarwe in zit. Geen sausje en geen kruiden waar tarwe of andere granen in zitten. Hotdogs en ander ingeblikt vlees kun je ook beter laten staan. Gelukkig blijft er veel over dat je moeiteloos aan je dieet kunt toevoegen. Denk eens aan:

Vlees / Vis:

 • Kip
 • Kalkoen
 • Varkensvlees
 • Steak
 • Bacon
 • Rundvlees
 • Lamsvlees
 • Garnalen
 • Kreeft
 • Zalm
 • Makreel
 • Kabeljauw
 • Wild
 • Geitenvlees
 • Eieren

Groenten:

Ongelimiteerde groente. Probeer elke week de regenboog aan groenten te eten. Geniet van de variatie groente en fruit bij de supermarkt of bij de groenteboer. Het is aan te raden zoveel mogelijk biologisch te eten, als dat past in jouw budget. Probeer ook groenten die je nog niet eerder gegeten hebt. Een soepje is een ideale manier om veel groente in te verwerken. Makkelijk en gezond.

Een ideale vervanger voor de “normale witte” aardappelen is de zoete aardappel. Ook wel bataat genoemd. Ik gebruik zelf ook vaak knolselderij en bakbanaan als extra koolhydraten. Ze geven je een “vol”gevoel en zijn voor mij onmisbaar. Ik gebruik ze ook in mijn recepten, zelfs in mijn pannenkoeken.

Olie en Vet:

Het is belangrijk om goede vetten toe te voegen aan je dieet aangezien vetten een belangrijke brandstof zijn voor je lichaam. De meest gebruikte zijn:

Paleo meelsoorten:

Noten en zaden:

Je kunt alle noten en zaden gebruiken die je wilt. Probeer wel maat te houden. Alhoewel je geen calorieën telt met het Paleo, zijn het wel caloriebommetjes. Als jij op je lijn wilt letten, eet dan niet meer één handje noten per dag. Hieronder enkele voorbeelden van de diversiteit aan noten en zaden.

AIP en Paleo wat zijn de verschillen?

Wat eet je met AIP?

Wat eet je met het AIP? Het auto-immuun protocol is de striktere variant van Paleo. Speciaal ontwikkelt voor mensen met chronische ziektes en/of een auto-immuunaandoening. Terwijl jij AIP volgt, krijgt jouw lijf alle voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond(-er) te worden. Als Paleo eten niet voldoende helpt om je beter te voelen, helpt het AIP vaak wel. Je laat hierbij voedingsmiddelen (tijdelijk) weg die erom bekend staan je immuunsysteem te activeren.

Het AIP is een gespecialiseerde versie van Paleo. Net als bij Paleo kan het verlichting geven bij klachten van chronische aard. Binnen het AIP laat je ook voedingsmiddelen weg waar je intolerant voor kunt zijn.

Als jij het AIP wilt volgen, eet jij een strengere variant van het Paleo voedingspatroon. Dat betekent geen: Granen (brood enz.), rijst en aardappels. Je vermijd (tijdelijk) ook onderstaande voedingsmiddelen: Eieren

 • Nachtschade groenten. Dit omvat: Tomaat, pepers, paprika, aardappelen en aubergine.
 • Zaden en noten
 • Chocola
 • Koffie
 • Zuivel (ook geen boter)

Hoe lang duurt het AIP?

Het volgen van het auto-immuun protocol duurt minimaal 28 dagen. (1 maand). Je laat hierbij bovenstaande voedingsmiddelen weg en voegt helende en krachtige voeding toe. Binnen het AIP is het zeer belangrijk dat je naast voldoende vitamines en mineralen, ook voor voldoende slaap en ontspanning zorgt. Juist als je een chronische ziekte hebt, heeft je lijf die ontspanning nodig om te herstellen. or je lichaam zorgt.

Na 28 dagen ga je evalueren en ervaren of jij je beter in je vel zit. Hoe voel jij je, misschien merk je al een verschil? Wellicht voel jij jezelf gezonder en krachtiger waardoor jij je gezonder voelt? Ben jij verlost van hoofdpijn of andere kwaal? Dat is hartstikke goed natuurlijk zodat het dan een goed moment is om te beginnen met herintroduceren van de bepaalde voedingsmiddelen. Je kunt hier meer lezen. Het is de site van één van de oprichters van het AIP. Het is een Engelstalige website.

Als jij je nog niet (veel) beter voelt, kun je zonder problemen dit protocol volgen tot jij je echt beter voelt. Het protocol is rijk aan vitamines en mineralen waardoor je jouw lijf heelt van binnen uit. De introductie van voedingsmiddelen verloopt volgens een bepaald proces zodat je jouw lichaam de rust geeft die het nodig heeft om te herstellen. Door voeding een tijdlang weg te laten en weer terug te introduceren kun je er ook achter komen of je allergisch reageert op bepaalde voeding.

Je eet voornamelijk: Groente, fruit, vlees en vis

Lees hier een complete lijst welke voeding je wel eet en welke niet binnen het AIP. Binnen dit eetpatroon voeg je ook voeding toe met een hoge nutriëntendichtheid. Voeding wat bewezen heilzaam is voor jouw lijf, aangezien deze vol zitten met nutriënten die je lichaam nodig heeft. Dit betreft orgaanvlees, bottenbouillon en gefermenteerde voeding.

AIP kookboek

AIP en Paleo wat zijn de verschillen en wat past er bij mij?

Wat er nu het beste bij jou past is moeilijk te zeggen aangezien het antwoord bij jezelf ligt. Welke klachten heb je en in hoeverre beïnvloeden ze je dagelijkse leven? Kan jij aardig leven met jouw klachten maar wil je wel gezonder leven? Dan zou ik je aanraden om te beginnen met Paleo aangezien de omschakeling naar Paleo best goed te doen is.

Heb jij meer last van je gezondheid, een allergie of meerdere aandoeningen? Dan zou ik je aanraden om te beginnen met het AIP. Door het AIP te gaan volgen, kan je er voor zorgen dat jij minder klachten gaat ervaren omdat je elke dag voeding eet die jouw lichaam kan helen. Volg dit minimaal 28 dagen zodat je kunt ervaren wat het voor jou doet. Wellicht is mijn kookboekje voor jou geschikt omdat hier 45 recepten in staan die volledig geschikt voor het AIP. Hier staat ook een 4 weken menu in, zodat je niet hoeft uit te zoeken wat je gaat eten. Bekijk het kookboek hier. (Het is een e-book).

Ik wens je veel gezondheid toe. ♥

AIP kookboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *